2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Textíliatípusok

Ki emlékszik még a jó meleg flanelpizsamára? Hát az orvosok kórházi moltonköpenyére, melyet ma már talán fleece-ből készítenek? A flokon ruhadarabok viselete kellemes nyáron, viszont nagy hátrányuk, hogy erősen gyűrődnek. Törülközőnk frottírból van, a múltidéző gabardinszövetből pedig kényelmes ruhák, nadrágok, férfiöltönyök készülnek. A gore-tex viszont egy széleskörűen alkalmazott modern műanyag.

A FLANEL vászon- vagy sávolykötésű, színes fonalból készített, könnyű vagy közepesen nehéz szövet, melynek egyik vagy mindkét oldala bolyhozott. Készülhet gyapjúból vagy pamutból különböző vastagságban. Fehérneműk, felsőruházat, ing, ágynemű, blúz és bélés készítésére is használják. Kellemes, puha, nagyon finom anyag. A gyapjúflanel kötése vászon, a pamutflanelé sávolykötés. A két természetes anyag keverésével is előállítanak flanelt.


A FLEECE (gyapjúfleece, polarfleece, mikrofleece) egy jó minőségű és nagyon kellemes tapintású, alacsony száltakarójú, bolyhos, körkötött anyag.

Hurkos plüss kötött kelme, akár így is lehet jellemezni. A készítése során mindkét oldalát felbolyhozzák és nyírják, meglehetősen magas szakítóerőt képeznek így. Készülhet tiszta gyapjúból, de ha különösen mérettartó anyagra van szükség, 15% mennyiségben poliamid vagy poliészter fonalat is bekötnek az alap-kelmeszerkezetbe. Meleg sportos kabátokat készítenek belőle. Olyan konstrukcióval rendelkezik, mely a nedvességet kivezeti a kelme felületére, de ugyanakkor a szél behatolását is megakadályozza. Leggyakrabban poliészter mikroszálakból készítik. A mikroszál olyan szintetikus szálból készül, amely finomabb bármely természetes szálnál vagy szokványos mesterséges alapanyagú szálas anyagnál. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a fleece-anyag rendkívül finom, puha és meleg. Nagyszerűen használható takarók, párnák vagy egyéb textilkiegészítők varrására. Készíthető belőle szabadidőruha, sportfelső és plüssjáték. Nagyon strapabíró anyag, és gyorsan szárad. Az elnevezésben szereplő angol fleece (ejtsd: flísz) szó jelentése bolyhozott plüss. 

Betűrend szerint nem ide tartozna, viszont hasonlósága miatt itt említjük meg a MOLTONT is, melynek anyaga 100 százalékban pamut, mindkét oldalán bolyhos, puha anyag. Rugalmassága, jó szigetelő és nedvszívó képessége miatt felhasználhatósága széles körű (pl. matracvédő, gumis lepedő, pelenkabetét, ruhabélés, vendéglátás). Dekorációs célokra is kiválóan alkalmas. Legismertebb változata az orvosok kórházi moltonköpenye.


A FLOKON vékony (rendszerint nyomott) vászonkötésű pamutszövet. Női ruhák, blúzok, tunikák, nyári nadrágok készítésére ajánlott. 30 fokon mosható, avatandó!


A FRENCH TERRY bolyhos hatású szövet és zseníliaszövet, mely gyapjúból, pamutból vagy szintetikus szálból készülhet. Kellemes, puha tapintású textilféle.

A belső fele bolyhos, a külső meg sima. Főleg sportruházat (tréning) és téli fehérnemű készül belőle.


A FROTTÍR pamutból vagy szintetikus szálakkal keverten készül, lágy, mindkét oldalán hurkos felületű szövet. Fontos szempont, hogy gyerekruhák, ágyneműk készítésénél, ha a ruhaanyag közvetlenül érintkezik a testfelülettel, mindenképpen természetes alapút érdemes választani. Legjobb a százszázalékos pamut alapú textília. Gyakran eltérő színű fonallal mintázzák, a sima alapszövet motívum szerint váltakozik a hurkos felülettel. Vannak színes mintájú frottírszövetek is. A frottírszövetnek jó nedvszívó és dörzsölő hatása van. Fürdőlepedőt, törülközőt, mosdókesztyűt, játékfigurákat készítenek belőle. 


A FUTTER szabadidőanyag. Hasonlít a french terryhez. Bolyhos és bolyhozatlan (futter) kötött anyag, vastag plüssfelülettel, rugalmas változatban. Összetétele: pamut-műszál keverék, 40 °C-on mosható. Nadrágok, pulóverek, szabadidőruhák, gyerekruhák készülnek belőle. 


A GABARDIN sűrű szövésű gyapjúszövet, amely kiválóan szabható,  kényelmes viselet. Közepes erősségű, finom gyapjú- (v. pamut-) fonalból szőtt, gyakran impregnált, sávolykötésű szövet. A napjainkban használt garbadinanyag gyakran sűrű szövésű, kemény és tartós. A függőleges csíkozással készített változata a szövésnek köszönhetően rugalmas tulajdonsággal bír, így huzatoknak, rendezvénytextileknek (például székekre) kiválóan alkalmas.

Sokan azt mondják, hogy a gabardin minimatt, ami nem igaz. A gabardin a minimattnak egy sűrűbb szövésű, rugalmas szálat tartalmazó változata. Keresztirányban rugalmas, kötésében más, sávolyszövésű. 


A GINGHAM tarkán szőtt, festett, sima szövésű, könnyű, jól mosható, erős alapanyag, melyet pamutból készítenek kockás vagy csíkos szövéssel.


A GORE-TEX anyag egy hártyavékonyságú fólia, ami a korszakalkotó teflonszálból készül (a teflont 1958-ban Wilbert L. Gore és felesége egy kísérlet során fedezte fel), amin  mikroszkopikus lyukak találhatók.


Ez a membrán 1 cm2-en 1,4 milliárd pórussal rendelkezik, amelyeken keresztül a vízgőz el tud távozni. A nagyon vékony (0,02 mm) poli-tetrafluor-etilén fólia (PTFE fólia), azaz teflon, erősségét tekintve a normál háztartási fóliával vethető össze, mégis egy high-tech termék, amelyet többek között az orvosi világban, az űrutazásnál és szűrőként az iparban is alkalmaznak. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően egyre nagyobb a térhódítása a ruhaiparban.

Ahhoz, hogy a gore-tex ruhák funkciójukat megőrizzék, rendszeresen kezelni kell őket egy speciális impregnáló szerrel.