2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

beoltathatják-e magukat a Covid elleni vakcinával?

A szakrendelésen nagyon gyakran elhangzó kérdésre a válasz egyszerű – igen, amennyiben az adott beteg kór-előzményében nem szerepel súlyos, életet veszélyeztető oltás, élelmiszer vagy darázs-, méhcsípés okozta anafilaxiás reakció, vagy ha az adott személyt önbelövő adrenalininjekcióval (EpiPen) látta el szakorvosa (kizárólag igazolt anafilaxia esetében javasolják).
Tehát a szénanáthás, asztmás, csalánkiütéses, atópiás dermatitiszes, kontakt dermatitiszes, ekcémás vagy más, igazoltan allergiás megbetegedés esetén az oltás végett kialakuló (azonnali vagy későbbi) allergiás problémának a kockázata ugyanakkora, mint a nem allergiás populáció estében. Tehát aki allergiás (figyelem, anafilaxiás előzményekkel rendelkezők!), nincs nagyobb allergiás kockázatnak kitéve, mint egy olyan személy, akinek nincs allergiás megbetegedése.
Mi az anafilaxiás sokk/reakció – életet veszélyeztető állapot, súlyos allergiás reakció, mely azonnali sürgősségi ellátást igényel? Kiváltó tényezőként szerepelhet méh- vagy darázscsípés, gyógyszer- vagy táplálékallergia stb., főbb jellemzői, a teljesség igénye nélkül, kombináltan: eszméletvesztés, dagadás, csalánkiütések megjelenése, vérnyomásesés, hányás, hasmenés, nehézlégzés. Kezelésében az első adandó szer az adrenalin.
Az oltások okozta mellékhatások sorába beletartoznak az allergiás reakciók is, ezeknek a gyakoriságát a gyártó a használati utasításban köteles feltüntetni. Az adott információ a gyógyszer tényleges forgalomba kerülése előtti klinikai tanulmányok során fellépő reakciókból származik, ezen klinikai tanulmányok elvégzése után engedélyeztetik az adott oltást. A Pfizer BioNTech COVID 19 III klinikai fázisú kísérleteiben 44000 alany volt bevonva, és ezek alapján a gyártó tájékoztatása szerint az allergiás reakciók esélye kicsi, csekély – 0,63%-ban volt jelen a valóban oltottak és 0,5%-ban a placebóval oltottak esetében, tehát az eltérés nem szignifikáns.
Mint minden gyógyszer okozta reakcióra, az oltás utáni allergiás reakciókra is a kiszámíthatatlanság jellemző.
Az MHRA (Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency), vagyis a gyógyszerek alkalmazását jóváhagyó ügynökség gyorsított eljárásban hagyta jóvá az említett vakcinát, mivel az teljesítette a járvány megfékezésében elengedhetetlen hatásossági és biztonsági feltételeket.
Az oltás beadását követően az esetleges azonnali, kiszámíthatatlan, életet veszélyeztető allergiás reakciók azonnali és helyes ellátása végett kötelező a vakcináción átesett személy megfigyelése, a fellépő reakciókat egy erre speciálisan létrehozott weboldalon kell jelenteni (https://vaers.hhs.gov/index.html).
A COVID – 19 mRNA 162b2 oltás alkalmazása során eddig két anafilaxiás reakciót jelentettek, mindkettőt egészségügyi személyzetnél, akiknek a kórelőzményében már szerepelt anafilaxia. Mindkettő, a korai beavatkozásnak hála, következmények nélkül megoldódott. Ezekből az információkból kiindulva, az MHRA óvatossági szempontból nem ajánlja az anafilaxiás kórelőzményekkel rendelkező személyeknél a vakcina alkalmazását. Viszont, amint több információ áll majd az adott ügynökség részére, ez az ajánlás változhat.
Habár kevésnek tűnhetnek az eddigi információk, az előzetes tanulmányok során igazolták a vakcina jelentőségét, fontosságát a világjárvány leküzdésében, a szigorú és szabályokhoz kötött engedélyeztetési folyamatok, a relatív alacsony számú oltás kiváltotta allergiás reakció az oltás megbízhatóságát támasztja alá.
Azon személyek, akiknél kórelőzményben oltás után fellépő allergiás reakció (nem anafilaxiás sokk) szerepel, a vakcina beadása után maradjanak 30 perces megfigyelés alatt.
Azon személyek esetében, akiknek nincsenek különösebb allergiás kórelőzményeik, a vakcina beadását követően 15 perc monitorozási idő javasolt.
Amennyiben az oltás beadása után súlyos allergiás reakció lép fel, a következő, emlékeztető dózis beadása nem javasolt.

Dr. Albert Kinga allergológus
és klinikai immunológus szakorvos
www.optimun.roBibliográfia :
Comunicat al SRAIC cu privire la posibilele reactii alergice raportate dupa administrarea vaccinului COVID-19 PFIZER/BioNTech https://www.sraic.eu/stiri/comunicat-sraic
ARIA - EAACI statement on severe allergic reactions to COVID-19 vaccines – an EAACI-ARIA Position Paper
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/all.14726
CDC - COVID – 19 vaccines and Allergic Reactions
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/allergic-reaction.html