2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jó hangulatú hétvégi program

Kisgyerekes családok számára ideális úti cél hétvégi kirándulásra a lassan több mint egy hónapja Zeteváralján megnyílt állatsimogató. A három hektár területen a gyerekek és a felnőttek az állatok között sétálhatnak, ölbe vehetik, megsimogathatják és megetethetik őket. Az érdeklődés messze felülmúlta az ötletgazda várakozásait, hétvégenként több száz látogató érkezik nemcsak a környékről, hanem távolabbról is, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről is sok vendéget fogadtak a nyitás óta.

Fotó: Babos Zsolt (Facebook)


Április elején nyitotta meg kapuit a Hargita megyei Zetelaka községhez tartozó Zeteváralján festői környezetben, jól megközelíthető helyen a Babusgató állatsimogató és állatpark, ahol nem választja el ketrec a látogatót az állattól, hanem testközelbe kerülhetnek, megérinthetik, megsimogathatják, és kézből etethetik őket. Olyan kezdeményezés ez, amelyhez hasonló nincs a környéken, talán ez is az oka, hogy az érdeklődés olyan nagy iránta – mondta el lapunk érdeklődésére Babos Zsolt ötletgazda. A turizmussal foglalkozó vállalkozó tavaly vásárolt több szelídített dámszarvast, majd arra lett figyelmes, hogy egyre több autó áll meg az út szélén, az emberek felfigyelnek az állatokra, kiszállnak, és etetik őket. Ez is az állatpark mielőbbi megnyitására ösztönözte, ami régi álma – jegyzi meg az ötletgazda, majd leszögezte, nem szeretnének állatkertet létrehozni, a cél az, hogy a látogatók érintkezhessenek az állatokkal, ugyanis sok esetben terápiás jellegű is lehet ez, jótékony hatással van a testi és lelki egészségre, pozitív energiákat szabadít fel, sok helyen alkalmazzák már az állatterápiát. Volt olyan szülő, aki miután többször is visszatért gyerekeivel az állatsimogatóba, utólag megjegyezte, sokkal nyugodtabban viselkedtek, aludtak a gyerekek a látogatás után – számolt be a visszajelzésekről Babos Zsolt.


Ugyanakkor az is szempont, hogy napjainkban egyre kevesebben tartanak háziállatot, ezért a park megálmodójának a célja az is, hogy főként a gyermekekkel megismertessék a háztáji állatokat, illetve néhány egzotikus fajtát. Olyan állatokat szereztek be, illetve fognak a továbbiakban is, amelyeket a világ valamely pontján háztájon tartanak. A tapasztalat az, hogy a kisállatokat nagyon szeretik az emberek.

Jelenleg a három hektáros, festői környezetben fekvő területen 11 dámszarvas, 9 póniló, két pici csikó, 12 nyúl, 8 kecske, ugyanannyi bárány, szamár, tyúkok, pulykák, kiskutyák, cicák, valamint vietnámi csüngőhasú malacok várják a látogatókat. Babos Zsolt elmondta, a továbbiakban bővíteni szeretnék az állatállományt, hogy új élményekkel szerezhessenek örömöt a visszatérő látogatóknak is. Nemrég vásárolt Magyarországról egy alpakát, ezzel bővül legközelebb az állatállomány. Fontos szempont, hogy olyan, szelíd állatok lakják be a parkot, amelyek nem rúgnak, nem harapnak, amelyeket simogatni, kézből etetni lehet. A helyszínen a házigazdák próbálnak tanácsot adni a gyerekeknek, hogyan fogják meg, hol simogassák az állatokat úgy, hogy azoknak ne legyen kellemetlen.


Etetőcsomag a házigazdák jóvoltából

Az állatsimogató megálmodói minden részletre odafigyeltek, a helyszín könnyen megközelíthető, a bejárat előtt parkoló áll a gépkocsival érkező látogatók rendelkezésére, belépéskor pedig minden látogató kap egy gyümölccsel, zöldséggel, valamint magvakkal teli tálat az állatok etetésére. Fontos ugyanis, hogy ne egészségtelen rágcsálnivalóval kínálják őket a gyerekek, amint általában az állatkertekben szokás. A helyszínen több kosarat helyeztek ki, oda kell betenniük a látogatóknak a tálakat, miután kiürültek, a házigazdák pedig majd újratöltik. A szinte jelképes belépő (15 lej felnőtteknek, 10 lej a három éven felüli gyerekeknek) fejében a gyerekek lovagolhatnak is a pónilovakon.


Hétvégenként, ha szép az idő, több száz látogató érkezik

Az eredeti elképzelés szerint később, június 1-jére, gyermeknapra tervezték a nyitást, azonban olyan sokan érdeklődtek az állatok iránt, olyanok is, akik gépkocsival átutazóban voltak a környéken, hogy úgy döntöttek, nem várnak tovább. Mint utólag kiderült, jó döntés volt, ugyanis a nyitás óta, alig több mint egy hónap alatt nagyon sokan látogattak el az állatsimogatóba. Babos Zsolt rámutatott, vasárnaponként, amikor kedvező volt az időjárás, több százan fordultak meg náluk, elsősorban kisgyerekes családok a környékről, Varságról, valamint Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, de még Kolozsvárról is. Ugyanakkor érkeztek szervezetten gyerekcsoportok, például a Szent Ferenc Alapítványtól, egy varsági iskolából, valamint sérült gyerekekből álló csapatot is fogadtak.


Alig nyitottak, máris terjeszkednek

Csupán egy hónap telt el a nyitás óta, de máris kinőtte a helyet a zeteváraljai állatsimogató, ezért az ötletgazda tervezi, hogy előreláthatólag már a nyáron egy, mintegy 13 hektáros környékbeli területre költözteti a parkot, ott jóval nagyobb felületet, mintegy két hektárt tudnának parkolóhellyé alakítani, hogy akár turistákat szállító buszok is meg tudjanak állni. Ugyanakkor a tágasabb hely lehetővé teszi, hogy tovább bővítsék az állatállományt, illetve még gyerekbarátabbá tegyék a létesítményt. Tervben van az is, hogy játszóteret alakítanak ki, és ugrálóvárat állítanak fel az aprónép számára.

Fotó: Menyhárt Borbála