2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Forró beton, kiszáradt vizestálka, rövid lánc, tűző nap, árnyékmentes hely, és egy kutya élete máris veszélyben lehet. A médiafelületeken özönlenek az információk, ennek ellenére az állattartók közül sokan megfeledkeznek a legalapvetőbb szabályokról is, pedig az ember felelős az állataiért, és hőségriadó idején fokozottan kellene óvni őket.


Fotó: Halmi KrisztinaA vidéken élő, haszonállatokat tartó felelősségteljes gazdák számára magától értetődő a friss, tiszta víz, az árnyékos búvóhely fontossága, a házőrzőkről azonban sokszor megfeledkeznek. Városi környezetben pedig nincs annál felháborítóbb látvány, mint amikor tűző napon sétáltatnak ebet a forró aszfalton, amelyen égési sérüléseket szenvedhet, vagy amikor autóba zárva a végkimerülés határán zihál egy kutya. A háziállatok védelme érdekében a július-augusztusi hőségben ajánlott teendőkre dr. Pálosi Csaba állatorvos, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője figyelmeztetett.

Folyadékpótlás és árnyék

Elöljáróban a víz utánpótlásának fontosságát jelezte, mint mondta, kánikula idején figyelni kell, illetve nem árt több tálkát is megtölteni vízzel, hogy ha némelyikből elfogy a víz, vagy a tálka felborul, akkor se szomjazzon a kutya vagy macska, de az önitató beszerzése is indokolt lehet. Előfordulhat, hogy a cica a nagy hőségben a fürdőkádba, mosdókagylóba fekszik, ott érzi jól magát, és a csöpögő csapból iszik. 

Amint a szakember hangsúlyozta, a nyári hőségben a nagy bundájú, túlsúlyos kutyáknál, de a rövid szőrűeknél is fennáll a hőguta veszélye, akárcsak az intenzív mozgásra ösztönzött kutyák esetében, mivel az izomműködés mellett hő termelődik, ami rontja a kutyák hőháztartását. Az idős, szívbeteg kutyákat pedig különösen óvni kell a forróságtól. A hőguta nemcsak a déli kánikulában jelentkezhet, hanem egy forró nyári nap végén is, mivel olyankor még 30°C körüli a hőmérséklet, és ha játékkal mozgásra késztetik, vagy kerékpár után kötve futtatják, az megterhelő az állat számára. A sétát is a kora reggeli és esti órákra ajánlott időzíteni, így elkerülhető, hogy a talppárnájuk megégjen a forró aszfalton. Ezt megelőzendő érdemes mancsvédő krémet használni, sétáltatás előtt pedig meg lehet vizezni a fejük tetejét.

A napon parkoló autó belsejében akár 60-90°C-os hőmérséklet is lehet. A kissé lehúzott ablak sem biztosít elég szellőzést, az állat a kánikulában néhány perc alatt hőgutát kap, akár 5-10 perc alatt is végzetes hőterhelés érheti. Mivel az állat izzadni nem képes, és a lihegésével történő hővesztés nem mindig elegendő, a szövetekben található fehérje kicsapódása miatt az élete menthetetlenné válik. 

– Milyen tünetek jelzik a bajt, és mi a teendő ilyen esetben?

– Ha a kutya gyorsan liheg, pupillái tágra nyíltak, a nyála megvastagodott, nyelve vörös; de a hányás, szédelgés, hasmenés, kóma is hőgutára utalhat, amely sürgősségi eset, ha fennáll a gyanú, azonnal le kell hűteni a kutyát, és állatorvoshoz vinni. Le kell locsolni vagy betenni nem túl hideg vízbe, esetleg légkondicionált helyiségbe vinni, nedvesíteni a nyelvét, a fejére, nyakára, hasára és lábai közé nedves törülközőt helyezni. Amikor az állat testhőmérséklete 39–40 C-fokra csökken, abba kell hagyni a hűtési folyamatot, mivel a túl drasztikus hűtéstől más problémák is kialakulhatnak. A kutyát állatorvosi ellenőrzés alatt kell tartani a sokk, veseelégtelenség, szívrendellenesség, légzési nehézség elkerülése és vérrög kialakulásának megakadályozása végett, és ha állapotát sikerül stabilizálni, további kezelésekre van szükség.

Ha autóban kutyát, macskát vagy más állatot látunk bezárva, azonnal értesíteni kell az állatvédőket vagy az állatrendőrséget. A túlmelegedett állatot hideg vízzel kell itatni, testhőmérsékletét pedig vizes borogatással kell csökkenteni. Állattal utazva pedig ajánlott rendszeresen megállni, hogy inni és üríteni tudjon. A hőség és kánikula idején felelős állatbaráthoz méltó, ha van nálunk eldobható műanyag tányér és víz olyan esetre, ha szomjazó kóbor állat bukkanna fel, friss vizet lehet nekik önteni. A kertben vagy kennelben tartott kutyákra is figyelni kell. Legyen számukra árnyékos hely, ahová elvonulhatnak, elérhető közelségben pedig víz bőségesen. A meleg elől sok kutya a maga által ásott gödörbe húzódik, mert a talaj már 20 centis mélységben is több fokkal hűvösebb, mint a levegő. Bár a hosszú szőrzet védi a bőrt a naptól, a szellőzést akadályozza. Megtörténhet, hogy a vastag bunda alatt a bőr befülled, begyullad, elfertőződik, a vakaródzás pedig tovább ronthat a helyzeten. Sok kutya a fejét rázza, és emiatt apró sebek jelennek meg a fülük hegyén is, a kikapart sebeket beköphetik legyek, ezért használni kell a rovarirtó szereket, ugyanakkor a dús, hosszú szőrű kutyákat nyáron érdemes nyírni és gyakrabban füröszteni. A toklászokra is folyamatosan figyelni kell, mert ezek mélyen befúródhatnak az állat bőre alá, és csúnyán elfertőződhetnek. A kullancsok a nyári hőségben kevésbé támadnak, előtérbe kerülnek viszont a bolhák, éppen ezért gyakrabban kell bolhairtót alkalmazni. A gyakori fürösztésre való tekintettel javasolt a tabletta formájában adható bolha- és kullancsirtó. 

Madarak, rágcsálók, halak 

A madarak is könnyen hőgutát kaphatnak ilyenkor: testsúlyukhoz képest viszonylag nagy a testfelületük, és a testhőmérsékletük is magas. A kalitkát árnyékos, jól szellőző, de nem huzatos helyen kell tartani, legyen a madár előtt friss víz és fürdési lehetőség is. A természetben élő madarak is nehezebben viselik a hőséget, ha nincs a közelben vízforrás, mi is szerelhetünk fel itatót.

A házikedvencként tartott rágcsálóknak életveszélyt jelent, ha levegőtlen, fülledt helyiségben van a lakhelyük, vagy ha közvetlen napsütés éri őket. Ők is hőgutát kaphatnak. Ugyanilyen gondosan ügyeljünk az akvárium vízhőmérsékletére, bár ez nagyon nehéz feladat: hűthetjük úgy, hogy a víz felét hűvösebbre, de nem jéghidegre cseréljük. A díszhalak, teknősök számára érdemes állott vizet használni. Az oxigénellátásra is figyelni kell, a levegőztető és a víztisztító rendszer működését ajánlott rendszeresen ellenőrizni.