2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az András Lóránt Társulat március elején mutatta be Farída című, legújabb kortárstánc-előadását, amelyet legközelebb június 1-jén és 2-án este 7 órától lehet megtekinteni – az évadban utoljára – a társulat marosvásárhelyi székhelyén, a Brăila utca 10. szám alatt, a régi ortodox zsinagóga épületében.

A produkció rendező-koreográfusa Macaveiu Blanka, aki az általa vezetett Navarra Dance tánccsoport néhány tagjával, illetve néhány külsős táncossal kiegészülve hozta létre a társulat 2018/2019-es évadának egyik legígéretesebb és legkedveltebb előadását.

Szereplők:

Szabó Franciska, Pop George, Deák Orsolya, Ruszuly Ervin, Márton Emese, Colceriu Carmen, Demény Orsolya, Dávid Adrienn, Hodos Nikolett és Ábrám Zsuzsa.

Az előadás kiindulópontjául egy megtörtént eseményeken alapuló regény szolgál: Farída egy tizennyolc éves jazídi lány, aki 2014-ben az Iszlám Állam fogságába került. A borzalmas rabságból bátorsága és kitartása révén megszökik, és bár kiszabadul, a tábor lelki és fizikai terrorja mindörökre meghatározza életét. 

 „Az előadásban az áldozat szemszögéből közelítek a történethez, arra keresve választ, hogy vajon a szabadulás után hogyan lehet – ha egyáltalán lehetséges – feledni az erőszak, az árucikként való létezés borzalmas tapasztalatát? Mely sebeket gyógyíthatja be az idő múlása? A Farída nem tér el az eredeti történet elmesélésétől, azonban a jezídi nép vallásán és kultúráján túlmenően egy univerzálisabb keretbe szeretném helyezni. Az elmúlt évek megrázó történései rádöbbentettek: nem vagyunk biztonságban! Bármelyikünk áldozattá válhat, ahogy bárki kerülhet egy súlyos erőszaktevő keze közé is. Farída története az áldozattá válás őszinte vallomása.” (Macaveiu Blanka)

Jegyeket a helyszínen lehet vásárolni, előzetesen jegyet foglalni a 0754 782 216-os telefonszámon lehet.