2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Még nem nyereségesek a háztáji farmok 

A felfalusi Pál Dénes mindig gazdálkodott. Egy időben emellett a község alpolgármestere is volt. Pilvax nevű cégükkel egy kis kocsmát is működtetnek, de a fő tevékenységük az állattenyésztés. Fejlesztésre többször is pályázott, a tapasztalat az, hogy még mindig nem lehet igazán nyereségesen működtetni egy tejhasznú szarvasmarha-tenyésztő farmot. 
Lapunknak elmondta, hogy a 2000-es években a háztáji gazdaságban mindig tartottak 6-8 szarvasmarhát. Még az uniós csatlakozást megelőzően 2004-ben SAPARD-pályázattal sikerült támogatást nyerni, amiből istállót épített és 20 törzskönyvezett Simmenthali piros tarka  tejhasznú szarvasmarhát vásárolt. 2009-ben alapította a farmot. Pályázati előírás volt, hogy az állatok követhető vérvonallal  rendelkezzenek. Az uniós csatlakozást követően be is vezették ezt a rendszert, azonban mivel nem követte (azelőtt nem kötelezték), elvesztette a vonalvezetést, azonban igen fontosnak tartja, hogy megfelelő minőségű állománnyal rendelkezzen. A Pilvax farmon jelenleg 46 szarvasmarha van, ebből 27 fejőstehén, hat egyéves, nyolc nyolc hónapos, két két hónapos állat. Saját szaporulattal gyarapította az állományt. 

Fotó: Nagy Tibor 


Az idők során több tejfelvásárló céggel volt szerződése. A Suceava megyei Dorna azért mondta fel a szerződést, mert a tejszállító gépkocsikat nem engedték át Szászrégenen, a Hochland három év után bontott egyezséget, mert elveszítette a környék legnagyobb farmjával a szerződést, így nem érte meg erre küldeni járművet. Jelenleg az erdőlibánfalvi Mirdatod céggel van kapcsolatuk, amely megfelelő áron rendszeresen átveszi a tejet. A Pilvax farm évi átlagtermelése 47.000 liter tej. 
Az 50-es állományú farm nyereséges ugyan, de a többletjövedelmet mindig be kell fektetni – mondja a gazda. Tavalyelőtt nagy kapacitású (traktoros) kaszagépet és gereblyét vásárolt, az idén pedig egy takarmánygépet – mindkettőre a Pro Economica Alapítványnál pályázott. Saját 50 hektáros területen termesztik meg a takarmánynövényeket, azokat szintén saját keverőgéppel készítik elő. Az APIA által nyújtott támogatásokat pedig minden évben valamilyen gép és felszerelés megvásárlására fordította, így minden jövedelem a farmfejlesztésre megy. 
A tervek között szerepel a traktorok kicserélése, önerőből az állomány gyarapítása, valamint az istálló bővítése a gépesített kiszolgálást biztosító lebetonozott etetősorral. 
Pál Dénes véleménye, hogy a politikusok nem tulajdonítanak jelentőséget a mezőgazdasági fejlődésnek, mivel a jelenlegieknél sokkal több gyakorlatias intézkedéseket hozhatnának. Az egyik gond a mezőgazdasági termékek felvásárlóközpontjainak hiánya. Mivel nincs megfelelő rendszer, a vi-
szonteladók és a kereskedők többet nyernek, mint a termelők. A gazda tagja a megyei szarvasmarha-tenyésztők egyesületének, amely elvégzi a tejkontrollt, talán az egyesület lehetne az a fórum, amely elérhetné, hogy több ilyen begyűjtőközpont létesítésével segítse a gazdákat. 
Nem szándékszik húsmarhákat vásárolni, mivel – bár „divat” lett – az eltartásuk ugyanolyan figyelmet, szakértelmet igényel, mint a tejhasznú. Ha majd sikerül megfelelően gépesíteni a farmot,  talán  nyereségcélú lehet a gazdálkodás, de ehhez szükség van politikai támogatásra is – vélte  Pál Dénes állattenyésztő. (vajda) 

A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra

Az idézett dokumentum célja a COVID-19, közismertebb nevén a koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásainak, kockázatainak felmérése, és javaslatok nyújtása a megoldásukra. A vírus terjedése a gazdaság minden szektorát befolyásolja, a hatások viszont nagymértékben eltérnek. A magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a dokumentum elkészítése során a koronavírus agráriumot közvetlenül érintő várható hatásaira fordított különös figyelmet. Az alábbiakban a dokumentumban foglaltak alapján  az agráriumot általánosan érintő kérdéseket foglaltuk össze, ajánlva a teljes dokumentum elolvasását. 
A NAK azzal a feltételezéssel teszi meg a javaslatait, hogy a koronavírus legfeljebb körülbelül 2-3 hónapos időtávon követel meg érdemi kormányzati lépéseket – azaz addigra a terjedés megáll –, így ezt követően kezdhet el a gazdaság is újra a megszokott rend alapján működni. Ez az időszak is jelentős negatív hatással bírhat a nemzetgazdaságra, azonban várhatóan visszafordíthatatlan globális hátrányokat nem fog okozni, amennyiben a problémák kezelése időben és a megfelelő eszközökkel megtörténik; egyes területeket azonban súlyosabban is érinthet a jelenlegi helyzet. Az elemzés szerint a vírusfertőzés elvonulását követően a legfontosabb azonnali intézkedés a szállítmányozás folytonosságának fenntartása. Amennyiben a szállítmányozás korlátozás alá esik, bonyolódik és hosszabb időt vesz igénybe az alapanyagok beszerzése, az exportra szánt termékek elszállítása és az importra vásároltak behozatala, valamint a termelőeszközök javítását, működtetését végző személyek belépé-
sének az engedélyezése, ami végső soron befolyásolhatja az érintettek likviditását és üzemi működését is, súlyos károkat okozva a nemzetgazdaságban.
A koronavírus terjedése már mindenképpen negatívan érinti az idei üzleti év eredményét. A legérintettebb szektorok a bárányhús piaca, a kertészeti termékek forgalmazása, különös tekintettel a szezonális virágokat termesztő kertészetre, mivel várhatóan a vírus jelenléte a tavaszi kerti munkák megkezdését is hátráltatni fogja.
Fontos megemlíteni, hogy a koronavírus az állatokra nem veszélyes, azok csak átmeneti felületi hordozóként játszhatnak szerepet, és közülük is leginkább a házi kedvencek. (A teljes dokumentum a www.nak.hu honlapon olvasható.) 

Óvintézkedések a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozó intézményeknél 

Az alábbiakban összefoglaltuk azokat az óvintézkedéseket, amelyeket a koronavírus elterjedését megelőző országos rendelkezések alapján foganatosítottak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozó intézményeknél. A szakértők a megfelelő elővigyázatosság mellett arra intik a gazdákat, hogy végezzék el az ilyenkor szükséges munkálatokat, mert szükség van arra, hogy a mezőgazdaság mielőbb talpra álljon. Ha bármely ellátási vagy a rendszer működésében előállt egyéb zavart észlelnek, jelezzék a hatóságoknak, hogy mielőbb intézkedjenek.  

Felfüggesztették az ügyfélfogadást az APIA-központokban 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete alapján március 16-a és április 6-a között felfüggesztették az ügyfélfogadást az összes Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen (APIA-központok). Mint ismeretes, a dossziékat előre közölt időpontban (nap és óra) lehetett személyesen benyújtani  ezekben a központokban. Az időpontokat az APIA alkalmazottai online közlik a polgármesteri hivatalokkal, az önkormányzatok szintén számítógépes közvetítéssel küldik át a szükséges igazolást az APIA-hoz, így a farmereknek nem kell személyesen bemenniük a hivatalokba. Amikor újraindul a dossziék benyújtása, az igazolásokat az APIA-nál lehet csatolni a dossziéhoz. 
Bordi Kacsó Zsolt, az APIA Maros megyei kirendeltségének aligazgatója elmondta, az ügyfélfogadás szüneteltetésének idején a gazdák kiegészíthetik, módosíthatják adataikat a számítógépen, mert lehetővé teszik az oldalak elérhetőségét. Március 16-ig Maros megyében a 24.906 támogatásra jogosult gazda közül 3104-nek vették át a dossziéját. A kirendeltségen továbbra is dolgoznak. A csökkentett munkaprogram idején többen kivették pihenőszabadságukat. Az előző mezőgazdasági évre járó támogatást mintegy 22.000 gazdának utalták át, azok nem kapták meg, akiknél valamilyen gond volt az elbírálással, vagy más besorolás szerint igényelték a támogatást, illetve a lucerna- és szójatermesztésért járó összegeket nem utalták át. Az APIA alkalmazottai azon vannak, hogy mindenki megkapja a jogos támogatást. Nem kell attól tartaniuk a gazdáknak, hogy a járvány miatt elmarad a jogos pénz folyósítása. 

A mezőgazdasági igazgatóságnak postázni kell az okiratokat 

A Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság a koronavírus elterjedését meggátoló óvintézkedésként március 12. és 31. között online, illetve postai kézbesítők által  fogadja a külterületek 
eladásához és az általános területrendezési tervek (PUG) kibocsátásához szükséges dokumentumokat.
Az ökológiai mezőgazdaságra való áttéréshez szükséges jegyzéket (fişa de înscriere) a dadr.ms@madr.ro e-mail-címre küldhetik el az érdekeltek, ugyanis április elsejéig nem fogadnak senkit ez ügyben. Az igazgatóság szakértői a következő telefonszámokon  állnak az érdeklődők rendelkezésére: az ökológiai (környezetkímélő) gazdálkodáshoz szükséges információért Liliana Galatan mérnök (0744-249-814), Dumitru Moldovan mérnök (0748-157-628), a gyümölcsfaültetés engedélyeztetéséért, az övezeti területrendezési tervekhez szükséges engedélyért (PUZ), az adott területnek a mezőgazdasági forgalomból való kivételéért, valamint a különböző igazolások (certificat abilitare, origine pentru biomasa), a dohány-, cukorrépa- és kendertermesztési szerződésekkel kapcsolatosan Silvia Jude mérnök (0733-089-515) hívható, a kötelező szaktanfolyamok szervezéséről Florin Naicu mérnök (0745-809-327), a fiatal farmereknek járó támogatásról (6.1-es programcsomag) Mărioara Bârsan mérnök 0731-328-957) tájékoztat. 
A megyei mezőgazdasági igazgatósághoz az említett mellett még a secretariat@dadr-mures.ro  e-mail-címen is lehet fordulni, a postacím: Marosvásárhely, Piaţa Mărăşeşti nr. 15. 
Silvia Jude mérnök lapunknak elmondta, hogy folytatódnak a minisztérium költségvetéséből támogatandó  – üveg- és fóliaházi paradicsom-, fokhagyma- és gyapjútermesztés, valamint a báznai és mangalica fajta sertés tenyésztésére – a programok, azonban még nem bocsátották ki az alkalmazási szabályokat, így még nem fogadják az erre vonatkozó kérvényeket. 
A mérnöknő tudomása szerint eddig nem volt gond a vetőmagellátással, több helyen már végzik a tavaszi szántást, trágyázást. Nincs fennakadás a műtrágyaellátásban. 
Arra kérik a mezőgazdászokat, jelezzenek bármilyen gondot a mezőgazdasági igazgatóság szakembereinél, hogy a panaszokat közvetítsék a megfelelő hatóságokhoz, hiszen most a legfontosabb gazdasági ágazat a mezőgazdaság, aminek működnie kell a válságos időben is. 

Átütemezik a helyszíni ellenőrzéseket 

A Megyei és Vidékfejlesztési Minisztérium a vírusfertőzés megelőzéséért március 16–30-a között átszervezte a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségen (AFIR) keresztül benyújtott programok és projektek ellenőrzését. 
Az időszakos vagy végleges kifizetésre jogosult projektek kivitelezési fázisát a helyszínen ellenőrzik, az eddigi eljárás szerint, kivételt képeznek azok a helyszínek, amelyeken a helyi igazgatóságok szerint magas fokozatú a fertőzés veszélye. Ez esetben átutalják a pénzt, az utalványt a projekt adminisztrátorának csatolnia kell a terv dokumentációjához. Azokat az elvégzett munkálatokat, amelyeknek a helyszíni szemléjét beütemezték, és a koronavírus terjedését gátló országos  óvintézkedések miatt nem ellenőriztek, átütemezik a megszigorításokat követő időre, ez esetben a következő finanszírozási időszak szerint utalják át a pénzt. Egyelőre újabb ellenőrzést csak ezt követően végeznek majd az ügynökség munkatársai. 

Működik az állategészségügyi szolgálat 

A megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságok március 31-ig az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza kivételével felfüggesztették a különböző betegségek megállapításához szükséges vérvételt. Továbbá sürgősségileg ellenőrzik az ételmérgezéses eseteket. A megyében működik az állatorvosi szolgálat, így kibocsátják az állatok szállítási engedélyét, illetve a vágóhidaknak, tejfeldolgozó üzemeknek szükséges iratokat is. Az igazgatóság ügyfélfogadó ablaka is üzemel, ahol rendszeres, alapos fertőtlenítést végeznek. Ezért arra kérik az embereket, hogy akinek nincs sürgős intéznivalója, ebben az időszakban ne menjen az igazgatóságra. Egyelőre az engedélyezett bárányvágóhidak működhetnek. Arra kérik az embereket, hogy a közelgő húsvéti ünnepek alkalmával, ha lehet, ne a háztáji gazdaságokban vágják le a bárányokat, a húst inkább az élelmiszerboltból vásárolják meg – tájékoztatott dr. Kincses Sándor vezérigazgató.  

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató