2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem luxustáska címmel adománygyűjtő kampányt indít

az RMDSZ Maros megyei Nőszervezete és Kádár Eszter orvostanhallgató. A március 14. – április 30. közötti időszakban alapvető higiéniai kellékeket lehet adományozni, amelyeket majd olyan nőkhöz juttatnak el, akik egy bántalmazó kapcsolatból menekülve nehéz körülmények között élnek, esetleg arra kényszerülnek, hogy menedékhelyen húzzák meg magukat. 

Rengeteg, nehéz helyzetben lévő nő éle-tében még az alapvető higiéniai termékek is luxuscikkeknek számítanak. Amikor azon gondolkodunk, hogy éppen melyik márkájú fogkrémet, sampont emeljük le az üzlet polcáról, talán eszünkbe sem jut, hogy sokan vannak, akiknek nincs fürdőszobája, netán lakása sem, ők viszont nem a márkák között válogatnak, hiszen a mindennapi betevő biztosítása is gondot okoz számukra. 

Ezért az RMDSZ Maros megyei Nőszervezete és Kádár Eszter orvostanhallgató adománygyűjtő akciót indít Nem luxustáska címmel, a Maros megyei bántalmazott és rászoruló nők megsegítése érdekében.

A kampány célja, hogy alapvető fontosságú tisztálkodási és szépségápolási csomagokat jutassanak el azon nőknek, akik a nehéz időszakokban is szeretnék megőrizni méltóságukat és nőiességüket.

Kádár Eszter orvostanhallgató lapunknak elmondta: számunkra természetes, hogy rendelkezünk ezekkel a termékekkel, viszont azoknak a nőknek, akik bántalmazó kapcsolatból lépnek ki, mindez hiánycikk, és lehetőségük sincs ezeket megvásárolni. 

A kezdeményezést a NEEEM kampány keretében indítják a szervezők egy Budapesten már jól működő modell alapján. Sajnos megyénkben is sok olyan nő él, akik bántalmazás után segítségre szorulnak,  nehéz anyagi körülmények között élnek, vagy egy bántalmazó kapcsolatból kilépve ideiglenesen menedékházban laknak, ahol az alapvető higéniai termékekből is hiány van. Kádár Eszter a magyarországi kezdeményezést látva rukkolt elő az ötlettel, hogy Marosvásárhelyen is jó lenne elindítani ezt a kampányt, ezért felkereste Csép Éva Andrea parlamenti képviselőt, ő pedig a nőszervezettel együtt felkarolta a kezdeményezést. 

A szervezők arra kérik azokat, akik segíteni szeretnének, hogy egy jó állapotban lévő táskába pakoljanak olyan termékeket, amelyek a mindennapi higiéniához szükségesek: sampon, hajbalzsam, fogkefe, fogkrém, szappan, egészségügyi szárnyas betét, de emellett a csomag tartalmazhat egyéb hasznos kellékeket, mint például tiszta fehérnemű (S-XL), tiszta zokni, papírzsebkendő, hajgumi, hajkefe, kézkrém, ajakbalzsam, nedves törlőkendő, papucs, illetve egy kedves, személyes üzenetet.

Továbbá higiéniai okokból arra kérnek mindenkit, győződjenek meg arról, hogy a kiválasztott termékek újak és bontatlanok. Szintén biztonsági okokból a táska nem tartalmazhat: mosható betétet, intim tölcsért, éles vágóeszközöket, gyógyszereket, illetve élelmiszert, aminek a szavatossága 2019. július előtt lejárna.

Akik úgy érzik, hogy segítenének a Maros megyei bántalmazott és rászoruló nőknek, adományaikat március 14. – április 30. között az RMDSZ Maros megyei székházában (Marosvásárhely, Dózsa György út 9. szám, I. emelet) adhatják le.

Illusztráció

Kapcsolódó cikkek: