2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az adóhivatal pénzügyi ellenőrzéseket kezdett a színházaknál is.

Az adóhivatal pénzügyi ellenőrzéseket kezdett a színházaknál is, miután kiderült, hogy bizonyos magánszemélyek, akiket szerzői jogi szerződés szerint fizettek, a valóságban függő jellegű tevékenységet folytattak, ami után társadalombiztosítási járulékot kell fizetni.

Az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) azokat a magánszemélyeket ellenőrzi, akik a héa-kötelezettség 119.000 lejes határánál nagyobb jövedelmet vallottak be. Az adatbázisokból kiderült, hogy némely magánszemélyek, bár e határt meghaladó összegeket kerestek, nem kérvényezték héafizetői nyilvántartásba vételüket, ezért indították az ellenőrző akciót – áll az ANAF közleményében.

Az ANAF eddigi ellenőrzései nyomán megállapították, hogy egyesek független tevékenységet folytattak, úgyhogy az adóhatóság egyenként elemzi ezeket az eseteket, és meg fogja szabni az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségeiket, illetve ha szükséges, kötelezni fogja őket a héafizetői bejelentkezésre.

Más magánszemélyek esetében ugyanakkor függő jellegű tevékenységekre derült fény, ez esetben a megkötött szerződések nem egyeznek a valósággal, így az adóellenőrzést a jövedelmeket kiadó adófizetőkre is kiterjesztik a valós adóállapotok felderítésére.

Az ANAF közleményében arra is rámutat, hogy a bizonyos jövedelemhatáron felüli héafizetési kötelezettséget előíró jogszabályok 2004. január 1-jétől érvényesek, így az a felvetés, miszerint „az ANAF visszamenőleg hajtja be a héát”, alaptalan, hiszen érvényes jogszabályok írják azt elő és az érintett magánszemélyek kötelesek ezeknek alávetni magukat.

Művészek, újságírók és tévés személyiségek – köztük Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Florin Chilian, Mihai Gâdea, Victor Ciutacu és Mircea Badea – csütörtökön sajtóközleményben tiltakoztak az ANAF „súlyos visszaélése” ellen a szerzői jogdíjak visszamenőleges héakötelezettsége ügyében.

Úgy értékelik, egyikük sem számlázott ki és nem bevételezett héát alkotásaiért, tehát nem jutottak jogtalan jövedelemhez, ilyenformán nem károsíthatták meg az államot. A tiltakozók ugyanakkor megjegyzik, hogy az adóhatóság közölte mindenkivel, aki szerzői jogdíjakból jut jövedelemhez, mennyit kell befizetnie, és ők ki is fizették a megfelelő összegeket, írásos igazolást kapva a hatóságtól tehermentesítésükről.

Az adóhatóság emlékeztet arra, hogy a szellemi tulajdonjog bármilyen formája a szabadalmakra, rajzokra és modellekre, mintapéldányokra, gyártási és kereskedelmi márkákra, műszaki eljárásokra, know-how-ra, szerzői jogdíjra vagy ahhoz kötődő jogokra vonatkozik. A természetes személyek, akik szellemi tulajdonjog után, független módon, az adótörvénykönyv szerint jutnak jövedelemhez, héafizetésre kötelesek, és kérvényezniük kell a területi adóhatóságnál a héafizetői bejegyeztetést.