2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jótékonysági motorozás Magyarfülpösre

Az elmúlt hét végén hetedik alkalommal került sor arra a jótékonysági motorozásra, amellyel a magyarfülpösi Szivárvány Házat működtető alapítvány munkáját segítik a résztvevők. A civil kezdeményezésként induló – majd két év eltelte után a Daimler MC Nomads chaptere és a szászrégeni Sons of Attila RC motorosklubok által szervezett – rendezvényen részt vevők száma évről évre növekedett, a tavaly (is) több százan vettek részt az eseményen. Noha az idén, a vírus okozta közismert helyzet miatt, a Szivárvány Ház udvarán megrendezett esti, hagyományos mulatságot törölni voltak kénytelenek a szervezők, mégsem határoztak úgy, hogy az eseményt szüneteltetik: meghirdették, és reménykedtek, hogy a korlátozások ellenére legalább néhányan eljönnek. Reményük ismét beigazolódott: ez évben is rengeteg civil motoros, több motorosklub, több száz résztvevő csatlakozott a motoros menetoszlopokhoz, amelyek közül egy indult Marosvásárhelyről, egy Székelyudvarhelyről, hogy Szászrégenben egyesülve, délután 4 órakor együtt motorozzanak Magyarfülpösre, ahol ez évben is a Szivárvány Ház udvarán várták őket az alapítvány munkatársai.

A házat működtető Szivárvány Alapítvány 1999-ben alakult Magyarfülpösön, és több mint tíz éve áll a mélyszegénységbe süllyedt mezőségi szórványmagyarság szolgálatában, tanév idején térítésmentes tanulási és lakhatási lehetőséget biztosítva a rászoruló gyermekeknek. A házban teljes ellátást biztosító bentlakás is működik: a gyerekek ott laknak, csak hétvégékre térnek haza szüleikhez. E ház megsegítésére indult a motoros kezdeményezés, amelynek köszönhetően évről évre több száz magyar és román nemzetiségű motoros vesz részt a jótékonysági motorozáson, és egy tank benzin árával támogatja az itt zajló munkát, segíti a mélyszegénységben élő gyerekek életkörülményeinek jobbítását.

És a vírus ellenére ez az idén sem volt másként: az érkezők birtokba vették az udvart és az ott elhelyezett asztalokat, ínycsiklandó illatok közepette egy hatalmas nyárson már javában sült az ebéd, a Petry cég által adományozott jókora ökör, a hűtőben víz és (alkoholmentes) sörök. A kezdeti szusszanást követően pedig rövid, magyar és román nyelvű üdvözlőbeszédek következtek. Az érkezetteket Zsigmond Zsolt, a Sons of Attila RC elnöke üdvözölte, majd Ady István református lelkipásztor, a Szivárvány Ház vezetője vette át a Székelyföldi Legendárium adományát. Ady István kissé elérzékenyülve vallotta be, a járvány okozta helyzetben abban reménykedtek, hogy legalább 30-40 motoros eljön, és az, hogy ismét ugyanúgy megtelt az udvar, mint az eddigi években, hogy látszólag semmi sem változott, hogy a motorosok számára ugyanolyan fontosak maradtak, újult erőt ad számukra is a munkavégzéshez. Márk Endre, Szászrégen alpolgármestere, polgármesterjelölt elárulta, hogy őt mint rendezvényeket szervező embert is meglepte a motorostársadalom közismert és hihetetlenül precíz szervezőképessége. Mint mondta, a motorosokat sokan és alaptalanul gonosznak, rossznak tartják, ám immár sokadik éve itt is bizonyítják, hogy a fekete ruha alatt érző szív és nagyvonalú lélek rejlik. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, elnökjelölt hozzátette, a magyarfülpösi jótékonysági motorozás is szép példája a civil társadalom összefogásának, amely az elöljárókat is a segítségnyújtás fontosságára, annak kötelező voltára emlékezteti. 

Mivel az idei helyzet miatt elmaradt a bentlakó gyerekek előadása (akik ezúttal természetesen nem is tartózkodtak az épületben), és a hagyományos, esti-éjjeli koncert és parti, estefelé a résztvevők is hazatértek. A hetedik jótékonysági motorozáson a szervező Daimler MC és Sons of Attila RC mellett részt vett többek között a Hells Angels MC, az Independent Eagles MC, a Flagellum Dei MC, a Rebel Wolves MC, a Road Patrol MC, a Haiducii RC, az Ugly Bears RC, valamint rengeteg szabad motoros és baráti társaság. 

A tavalyi évben 11.000 lejt és két melegítőkazánt adományoztak a motorosok a Szivárvány Háznak. Az idén, a vírus okozta helyzetben, körülbelül 190 motorkerékpárt lehetett összeszámolni a ház udvarán. Azt hittük, kevesen leszünk, de – szerencsére – tévedtünk. Motorosadomány a Covid idején: 14.700 lej…