2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kínai új év

Bár nem a mi világunk, évente egyszer érdekes betekinteni távoli népek szokásaiba is. Vessünk hát egy pillantást arra, hogy miképpen köszönti az új évet több milliárd ember a Távol-Kelet országaiban. A kínai holdnaptár szerint február elsejétől számítják a 2022-es év első napját, ami a téli napforduló utáni első holdtöltét jelenti. Mozgó ünnep, amelynek dátuma január 21. és február 21. között lehet. Az esemény jelentőségét igazolja, hogy Ferenc pápa is köszöntötte a kínai új évet, amelyet a Víz Tigris ural, és 2023. január 21-ig tart. 

A Tigris-évek: 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022

A tigris, ha a macskafélék családjába tartozó nagy testű, hajlékony ragadozó állatra gondolunk, a cselekvést, a megragadott szerencsét jelképezi. Ha a víz társul mellé, ami az érzelmek szimbóluma, akkor ebben az évben az ellentétes dolgokra számíthatunk, ha merészen beleugrunk, a víz fenntarthat, de ha nem tudunk úszni benne, el is süllyedhetünk. A kínai hiedelmek szerint azok számára, akik a Tigris jegyében születtek, a gyors, drámai változások ideje következik, ha cselekvésre mindig készen meg tudják ragadni a megfelelő alkalmat, hogy sorsukat jobbra vagy még jobbra fordítsák. Mivel a négy elem közül a víz társul a tigrishez, az érzelmi életük is kiegyensúlyozott lesz, és ha nincs még társuk, több mint valószínű, hogy megtalálják, de ezért cselekedniük is kell. 

A kínaiak nagy pompával ünnepelik meg az újévet. Ez a vidámság ünnepe, amelynek uralkodó színe a piros. Nemcsak a lampionok, hanem az ünnepi asztalra kerülő ételek között is van piros színű. Fontos, hogy a pénzt, gazdagságot jelképező hal ne hiányozzon a menüből, és a mi hiedelmünkkel ellentétben úgy tartják, hogy a csirke szerencsét hoz. Az ünneplésből nem hiányoznak a petárdák és a látványos tűzjátékok sem. 

Bár a jegy szülöttjeinek a sikert ígéri a 2022-es év, de csak azzal a feltétellel, ha megdolgoznak érte. Pénze akkor fog gyarapodni, ha adósságait rendezi, a nyereséget pedig befekteti, és jótékonykodásra is fordít belőle. A munka mellett egészségének megőrzése érdekében nagy figyelmet kell fordítania az időnkénti kikapcsolódásra, pihenésre. Ezt vizes helyeken, fürdőkön, tengerparton teheti meg a leghatásosabban. Érzelmi élete kiegyensúlyozott lesz. Meglévő kapcsolatait megerősítheti, aki egyedül van, az valószínűleg társra talál, de csak akkor, ha tesz is érte – így foglalhatnánk össze a jegy szülöttjeire vonatkozó keleti jóslásokat. 

A Patkány szerencsés időszakra számíthat mind a karrier, mind az érzelmi élet terén, és a gyermekáldás is kilátásban van.

A Bivaly, ha társat keres, megtalálja, anyagi gondjai pedig biztosan nem lesznek.

A Nyúl számára lehetséges az igazival való találkozás, de ha házasságban él, jobb lesz, ha ellenáll a csábításnak. 

A Kígyó párkapcsolata kiegyensúlyozottá válik, állandó odafigyeléssel az anyagiakban sem fog hiányt szenvedni. 

A Lóra érzelmi téren boldogság vár, vállalkozása sikerrel kecsegtet. 

A Kecske legyen óvatos a szerelemben, munkájában a rég várt sikerre számíthat.

A Majom rátalálhat az igazira, ha önbizalommal kezeli érzelmi életét. Munkájában a nehézségek ellenére is sikeres lehet. 

A Kakasra újdonságok várnak, a munkában pedig akkor számíthat eredményre, ha nem riad vissza a kezdeményezéstől. 

A Kutyának határozottságra van szüksége, hogy párkapcsolata kiegyensúlyozott legyen. A munkában jövedelmező vállalkozások várnak rá.

A Disznó jegy szülöttjeinek érzelmi életét az ellentétek fogják jellemezni, de munkájukban elégtételt találnak.

A kínai jóslatokkal el lehet játszani, de fontos megjegyezni, hogy semmit sem kapunk ingyen sem a párkapcsolatban, sem a munka, sem az egészség terén. Ezért legyenek mindig résen, ahogy a tigris teszi, ahogy egyre szűkebb életterében vadászni indul.