2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bohó bolyongás a kifutók világában árnyékában

Soha nem tudjuk meg igazán, hogy az 1989-es rendszerváltást követően hányan mentek külföldre szerencsét próbálni. Volt, akinek bejött a számítása, de olyan is akad bőven, aki kudarcot vallott. Az utóbbiak közül kevesen jöttek vissza, s még ritkább az olyan eset, amikor sikeres karriert félbehagyva tér haza valaki. Hajnal Zsuzsanna egyike azon kivételeknek, akik sokak által áhított pályára léphettek. Világsztárokkal találkozott, fényes divatbemutatókra járt, sejkeket szolgált ki, burkába burkolt feleségeiket láthatta alsóneműben, és sok más érdekes kalandban volt része. Mégis hazajött. 


Londont választottam

– Három-, illetve négyévesek voltunk a testvéremmel. Babáztunk, mint minden kislány. Ő mosta, rendezte, pelenkázta a babáit, én megnyírtam, megfestettem a hajukat, ruhákat varrtam rájuk. Aztán a tömbházunkban és a környéken lakó gyerekeknek divatbemutatót szerveztem. Rögtönzött kifutón vonultak fel, táncparádékat tartottunk. A művészeti iskola rajz szakára készültem, de nyolcéves koromban kiderült, hogy aortaszűkületem van. Azt ajánlották, hogy mondjak le a felvételiről, mert a hosszított program és a festék szaga árthat. Az Avram Iancu szakközépiskolába felvételiztem textil szakra. Mivel ez volt az egyetlen magyar tannyelvű osztály, az iskolatársak közül egyesek „bozgoroztak”, zaklattak, ránk szóltak, hogy beszéljünk románul. Ez a kellemetlen emlék hosszú időn át elkísért. Ugyanakkor megtanultam varrni. Mindig is szerettem ruhákat alkotni, de nem mondtam le a képzőművészi pályáról sem. Az érettségi után elvégeztem a Népművészeti Iskola festészeti szakát. Közben a testvérem a Sapientia egyetemre járt. Megtetszett a magyar egyetem, és elvégeztem a kommunikáció-közkapcsolatok szakot. Közvetlenül az államvizsga után kimentem Londonba – mondja el Zsuzsa, aztán bevallja, hogy azért választotta Londont, mert akkor úgy érezte, az angol az egyetlen világnyelv, amellyel idegenben meg tud birkózni. 

– Olyan helyet kerestem, ahol nem gond, hogy milyen nyelvet beszélsz, milyen a bőröd színe – meséli tovább életpályájának kezdetét Hajnal Zsuzsanna a Vár sétányon levő házuk hangulatos teraszán. 


A divatbemutatók első soraiban 

Londonban ismerősöknek köszönhetően egy évig egy kaszinóban dolgozott, pénzre váltotta a zsetonokat, és felszolgált. Aztán kiderült, hogy román állampolgárként csak magánvállalkozói engedéllyel vállalhat munkát. Felvette a magyar állampolgárságot, és sikerült egy angol családnál gyermeknevelői állást vállalni. Ez a foglalkozás közelebb állt a kreativitáshoz. A gyermekeknek ruhát varrt, ékszereket készített. Aztán a család ajánlotta, hogy „kezdjen valamit” ezzel a tehetségével. Így a következő állomás Chelsea-ben a Poison Angel butikhoz vezetett. A cég fekete gyémántból készült ékszereket forgalmazott. Zsuzsannának reklám- fotókat kellett készítenie, feldolgoznia és feltöltenie a cég honlapjára. 

– Szemet kápráztató, 200-300 ezer fontos gyémántokból készült ékszereket fényképeztem. Szép, de kevésbé kreatív munka volt. Megkértem az üzletvezetőt, hogy változtassunk. Egy hétre próbaidőt engedélyezett. Azt mondta, észrevette, hogy van szépérzékem, és megkért, hogy foglalkozzam a látványtervezéssel. Ezt már nagyon szerettem. Megtervezhettem azt, hogy mit hova tegyenek a kirakatban, a polcokra. Drága ruhákat is forgalmaztunk, a legolcsóbb is meghaladta a 2000 fontot. A cégvezető elküldött divatbemutatókra, ahol kiválasztottam azokat a ruhákat, amelyek az üzletbe kerültek. Egyszer csak ott voltam a világszínvonalú londoni divathét bemutatóin, ahol ismert világsztárok mellett foglaltam helyet a kifutók mellett – mondja Zsuzsa, majd szemrebbenés nélkül újságolja: 

– Jó barátságba kerültem Bianka Jaggerrel, a Rolling Stones együttes sztárjának, Mick Jaggernek a volt feleségével. Többször járt üzletünkben David Gilmour, a Pink Floyd együttes zeneszerzője, énekese – elbűvölő személyiség. Megismertem Luis Figo egykori futballsztárt, és sorolhatnám tovább a névsort. 


Exkluzív alsóneműk 

Hajnal Zsuzsa nem elégedett meg ennyivel. Beiratkozott a londoni stílustanácsadói szakképzésre. Persze ez jóval több volt annál, hiszen a ruhák, ékszerek válogatásától a manökenek öltöztetésén át a divatmagazinok címlapfotójának megtervezéséig mindent tanítottak. Érdekessége, hogy az iskola nem időhöz kötött. Van egy bizonyos számú szakmai vizsga, amelyet akár fél év alatt is le lehet tenni, volt olyan, aki három, négy évig is folytatta a tanulmányait. A sikeres vizsgát követően még dolgozott a chelsea-i gyémántforgalmazó üzletben, majd versenyvizsgázott az angol városban levő La Perla olasz tulajdonú boltba. A cégnek nem csak Chelsea-ben, hanem a londoni Harrodsban is volt részlege, ugyanis a bolognai központú La Perla több világvárosban is képviseleti bolttal rendelkező, egyik legismertebb, exkluzív, külön megrendelésre készült alsóneműket forgalmazó cég. A vásárlóknak testre szabott alsóneműt varrnak. Zsuzsa elárulta, hogy olyan kliense is volt, akinek 24 karátos aranyból készítettek melltartókat. Chelsea-ben olyan jól végezte a dolgát, hogy Bolognába küldték képzésre, ahol a női testek mérésére szakosították. Átkerült a londoni Harrodsba, ahol oktatóként tanította, hogy miként kell a személyre szabott alsóneműméreteket levenni, és ajánlani a kínálatot a vevőknek. (Sz.m.: Az üzlet tulajdonosa nem más, mint a több sejk által létrehozott Quater Holdings, amelynek az évi forgalma meghaladja a 250 millió fontot, a tiszta jövedelme pedig mintegy 230 millió font. A világ egyik legexkluzívabb üzletlánca.)

S hogy miért fontos ez a szakma egy ilyen exkluzív áruházban? Mert nagyon sok szempontot kell figyelembe venni alsónemű vásárlásakor. A rosszul választott vagy viselt melltartónak igen kellemetlen hatásai lehetnek. Mindamellett, hogy a pánt bevág, és előnytelenül domborítja ki a formákat, rákkeltő hatása is lehet. Ugyanígy a bugyiknál is. Több mint tízféle alsónemű van, ami nemcsak a testformát kell hangsúlyozza, vagy esetenként takarja a kevésbé szép külalakot, hanem az egészségvédelmi szempontoknak is meg kell felelnie. És nemcsak a nőknél fontos mindez, hanem a férfiak alsóneműjénél is. A Harrods La Perla részlege nem egy egyszerű butik. Az ügyfeleket pezsgővel kínálják, órák hosszat tart a termékbemutató, majd következik a méretvétel, a megrendelés. Ott egy-egy alsónemű 40.000–50.000 fontot is ér. 

– Magánrepülővel jártak az arab sejkek bevásárolni a londoni Harrodsba. Készítettünk alsóneműt Naomi Campbellnek, Claudia Schiffer és Cara Delevigne szupermodelleknek. Betért az üzletbe Elton John is, aki feltehetően a barátjának vásárolt. Többször járt nálunk az Al Badari-i hercegnő is, aki „megszökött” kísérőitől, csak hogy kénye-kedvére válogasson. S míg az üzletbe tetőtől talpig burkába burkoltan lépett be, azon kevesek közé kerülhettem, aki anélkül is láthatta a szilikonos beavatkozásokkal megszépített őfelségét. Összebarátkoztam Rita Faltoyano pornósztárral. A budapesti születésű Gács Rita annak örült, hogy magyarul válthatott szót valakivel. És vásároltak tőlem török szultánok és történelmi időket megért idős lordok, akik nem sajnáltak 80.000 fontot költeni „kedveseik” alsóneműjére. Klienseim voltak angol hercegnők is. Sokszor kiborítottak viselkedésükkel a 20-22 éves orosz rúdtáncosnők, akik csak úgy szórták a szolgáltatásaik nyomán szerzett pénzt – osztja meg a Harrods áruházbeli élményeit Zsuzsa, mintha csak arról beszélne, hogy kikkel találkozott nap mint nap a marosvásárhelyi Színház téren, majd hozzáteszi: egyik évben elérte, hogy a La Perla világhálózatában ő adta el kliensenként a legtöbb alsóneműt.


Másnak kapartam ki a forró gesztenyét 

– Jó volt a fizetésem, közben ruhákat varrtam, ékszereket készítettem. Az évek során szépen ívelt felfelé a karrierem, rengeteg embert megismertem, és nagyon sok helyre eljutottam, ahova álmodni sem mertem volna. Hétévi angliai tartózkodás után gondoltam arra, hogy hazatérjek. Bármennyit dolgozik az ember, bármilyen sikeres és jó idegenben, ott nincs idő párkapcsolatra, családra, egyszerűen nem volt magánéletem. Három évig mérlegeltem – mondja Zsuzsa, amikor arról érdeklődöm, hogy miért adott fel mindent, amikor úgy tűnt, hogy sínen van az élete.

Elhatározásának több oka volt. Az egyik, hogy lakásvásárlási hitelt akart felvenni 40 évi törlesztéssel, de csak 100.000 fontot adtak volna, amivel Londonban egy lakóhajót lehetne venni. A másik, hogy alkalmazott volt. A fizetése jóval kevesebb volt, mint amennyire árult. – Másnak kapartam ki a forró gesztenyét – mondja sóhajtva, majd hozzáteszi: – A testvérem szült, többször is hazalátogattam, és rájöttem, hogy hiányoznak a gyermekek. Megtörtént, hogy kórházba kerültem, senki nem látogatott meg. Persze a szüleimmel naponta beszélgettem, de hát nem voltak ott. Rájöttem, hogy bármilyen sikeres is lennék, mindvégig a csillogó világ árnyékában maradnék, mert nem születtem bele. Hazaköltöztem, szerelmes vagyok, van saját házam, nem is akárhol a városban. Itthon vagyok a szeretteimmel… 


hajnal.boho – személyre szabott ékszerek 

Hajnal Zsuzsanna kilenc évig élt Angliában. Három éve hazaköltözött. Bár nem akart végleg itthon maradni, testvére tanácsára megtette ezt a lépést. Már Londonban is foglalkozott a ruhatervezés, varrás mellett nyakékek, fülbevalók készítésével. Itthon kevesebb az igény és főleg a pénz ruhákra. Egyre nagyobb viszont a kereslet az amerikai indiánokéhoz hasonló ékszerekre, amelyeket bevallása szerint „véletlenül” kezdett sorozatban gyártani. Az első fülbevalót magának készítette, majd a Bolyai utcában levő Tutunban azonnal megrendelőkre talált. 

– Személyre szabott ékszereket alkotok bőrből, tolluból, féldrágakövekből, egyéb kiegészítőkből. Az arc formájához, a személy kisugárzásához igazítom az ékszert, de tervezéskor sok más szempontot is figyelembe veszek. Mindenkihez az illik a legjobban, amivel jól érzi magát – magyarázza, és megsúgja, hogy stílustanácsadással is foglalkozik. 

Továbbra is fejleszteni szeretném tudásom. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre összpontosítok. Az élet- és a szakmai tapasztalatom is megvan ahhoz, hogy az itthoni gazdasági helyzetben biztos jövőt tervezzek. Itthon is van egy olyan vásárlóréteg, amely áldoz az egyénre szabott, divatos ruhákra, ékszerekre, és ez a célközönségem. Lehet, hogy kevesebben vásárolnak, de ezért nem aggódom, mert mindig lesz ügyfelem. Angliai kapcsolataimat nem szakítottam meg végleg, de hosszú távon már itt képzelem el az életem – válaszolja nyugodt hangon Zsuzsa, amikor jövőjéről érdeklődöm. 

Beszélgetésünket követően örömmel végigvezet élettársával együtt vásárolt második emeleti, ízlésesen, stílusosan berendezett lakásukban, ahol az egyik szobában helyet kapott a műhely temérdek aprósággal, a falakon fotókkal, rajzokkal. „Fel kellett nőjek ahhoz, hogy az itteni nyugodt életmódot értékeljem. Távol a világváros csillogásától van egy fészek, az otthon, ahol jól érzem magam” – mondja búcsúzóul Hajnal Zsuzsanna a vásárhelyi várral szembeni ház kapujában. 


Hátrányba került, 20 órával korábban

Bellingham megmentette, 20 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 20 órával korábban

Hírek, rendezvények 20 órával korábban

A játék folytatódik… 20 órával korábban

Az olvasó írja 20 órával korábban

Hosszú, forró nyár 20 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató