2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rövidfilmsorozat készült a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen

Igencsak érdekesnek ígérkező vetítésre kerül sor február 21-én, e hét péntekén a Köteles Sámuel utcai Stúdió Színházban. A világ széle – The good thing about a small town címmel nemrég rövidfilmsorozatot készítettek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész- és média szakos hallgatói, Kincses Réka vezetésével. Ezen alkotás bemutatóját időzítették holnapra. A websorozat szinopszisaként az alábbiak szerint fogalmaznak az alkotók:

„Volt egyszer egy város, sok más városhoz hasonló, nem kicsi, nem nagy, nem szép és nem csúnya. Olyan hely, ahol nem születtek nagy dolgok, sorsdöntő felfedezések, világhírű művészek, de sorozatgyilkosok vagy terroristák sem. Itt nem kezdődtek forradalmak, legfeljebb utcai verekedések – és nem itt fejeződtek be a háborúk. Katasztrófák, tornádók elkerülték, földrengések is csak ritkán voltak, azok is enyhék. A szegénység elhanyagolható Afrikához, a korrupció Venezuelához képest. A diktátor, aki néhányszor itt járt és integetett, csak hetvenötödik a világ legszörnyűbb diktátorainak ranglistáján.

Ebben a városban tanult egy színészosztály. Volt olyan közöttük, aki itt született, olyan, aki mindig ide vágyott, akit ide sodort az élet, és aki semmi mást nem akart, csak végre elkerülni innen.

De amikor megjelenik a városban egy híres francia producer asszony, valamennyien úgy érzik, elérkezett a pillanat, amikor cselekedni kell. Ki kell törni a jelentéktelenségből, le kell győzni a kisváros határait, meg kell valósítani, ami bennük rejlik, bárhonnan indulnak is, és legyen bármi az ára...”

A rövidfilmsorozat forgatókönyvét Berei Szidónia, Kedei Csenge, Kerestély Dóra, Purosz Leonidasz és Velencei Éva jegyzi, az operatőri és vágómunka Sárosi Attila, Fazakas Lehel és Velencei Éva érdeme, a filmsorozat szereplői a következők: Adorjáni Nagy Zoltán, Barti Lehel András, Jancsó Előd, Kovács Kata Milla, Oláh Eszter, Pascu Tamara, Pál István, Szederjesi Teodóra, Vajda Boróka, valamint a művészeti egyetem tanárai, B. Fülöp Erzsébet és Harsányi Zsolt. Vezetőtanárok: Kincses Réka és Jakob Wehrmann, forgatókönyv-fejlesztés: Hegedűs Bálint, díszlet-jelmez: Sós Beáta. A sorozat a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Művészeti Karának és Akadémiai Műhelyének produkciója. 

A vetítésre február 21-én, pénteken este 7 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházában.