2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jóság költözik lelkünkbe ilyenkor, decemberben

Vasárnap meggyúltak az adventi koszorúk első gyertyái. Közösségi tereken, templomokban, otthonokban lobbantak lángra a koszorú első, a hitet jelképező gyertyái. Ilyenkor sokan szívüket és zsebüket is megnyitják másokért.

Az adventi várakozás a lelki felkészülés ideje, várakozás a karácsonyi csoda beteljesedésére, amikor életünket, szívünket betölti Isten örökkévaló szeretete. Ebben a várakozásban magunkba tekintünk, megnyitjuk szívünket, hogy a benne szunnyadó kevéske szeretetből másoknak is jusson. Az elmúlt napokban is több helyen készítettek adventi koszorúkat, amelyeket azután az időseknek adományoztak. Erdőszentgyörgyön is sor került a már lassan hagyományossá váló tevékenységre, amikor az önkormányzat munkatársai adventi koszorúkat készítenek és juttatnak el a település egyedül élő időseihez, betegeihez. Idén ötven asztaldísz talált gazdára, és vitt parányi örömet és fényt a célszemélyek hajlékába, advent üzenetével együtt. A hétvégén a Backamadarasért Egyesület is harmadjára szervezett adventváró kézműves-tevékenységet, amikor az Adni mindig jobb! jelmondat jegyében a szervezet tagjai harminchárom adventi koszorút készítettek és vittek el a falubeli idősekhez.

Az adventi vasárnapokon a helyi önkéntes tűzoltóknak gyűjtenek Nyárádszeredában 
 Fotó: Gligor Róbert László


Jónak lenni jó!

Nyárádszeredában idén a főtéri református templom előtt kapott helyet a közösségi adventi koszorú, amelynek gyertyáit vasárnaponként 16.30-kor gyújtják meg, ezt minden alkalommal lelkészi áhítat és kulturális műsor követi. Karácsony azért olyan egyedülállóan szép, mert az azt megelőző időszakban érezzük újra és újra, hogy visszatér hozzánk a szívünkből, életünkből elűzött szeretet, Jézus Krisztus. Maga Isten fia akar beleszületni szívünkbe, és megváltoztatni az éle-tünket. Ő áll az ajtónk előtt, szívünk templomába szeretne beköltözni. Az adventi időszak arra való, hogy próbáljuk meg szívünkből elűzni a gyűlöletet, a szeretetlenséget, a képmutatást, és készítsünk helyet, hogy Ő beleszülethessen a szívünkbe, az életünkbe, a mindennapjainkba – hangoztatta az első gyertyagyújtáskor Székely Endre református lelkész.

A Bocskai István Dalkar idén azzal a kezdeményezéssel állt elő, ahogy a négy adventvasárnapi műsor alkalmával begyűlt pénzadományt a helyi önkéntes tűzoltóalakulat javára fordítják, ugyanis a csapat egy nagy tartálykocsit kapott a magyarországi testvértelepülés, Szerencs katasztrófavédelmi egységétől, az autót felújítják az anyaországban, befejezése után hazaszállítják, de még fel kell szerelni a nélkülözhetetlen eszközökkel. Így vasárnap este a Bocskai István Dalkar női kara tartott hangversenyt a művelődési házban, énekszámaikat a márkodi Kátai Réka, a csíkfalvi Siklódi Réka és a helyi Nagy Helga diákok orgona- és zongorajátéka kísérte és egészítette ki, fellépett a Deák Farkas általános iskola gyermekkórusa is. Az 1876-ban alakult önkéntes tűzoltóegyesület nevében Bíró Zsigmond Sándor fejezte ki köszönetét a lakosságnak és a támogatóknak: „Köszönjük, hogy jók vagytok, köszönjük, hogy gondoltatok másokra, köszönjük, hogy ránk gondoltatok!”. Kevéssel ezután riasztották is a tűzoltókat, a településen egy istálló gyulladt ki.

A következő vasárnapokon Gecző András református, Sándor Szilárd unitárius és Drócsa László katolikus lelkész tart áhítatot az adventi koszorúnál. A következő vasárnap megnyitják az adventi vásárt, december 15-én a Deák Farkas általános iskola gyermekkórusa tart hangverseny, míg december 22-én a Bekecs néptáncegyüttes tartja évzáró gáláját a művelődési házban.

Erdőszentgyörgyön és Szovátán is

Erdőszentgyörgyön idén az óvoda előtti téren állították fel az adventi koszorút és a betlehemest, ahol a négy adventi vasárnapon este 7 órakor a helyi református és katolikus lelkész tart áhítatot – tájékoztatott Ambrus Róbert művelődési igazgató. 

Szovátán hagyományosan a városközponti körforgalom mellett, a placcon állják körül vasárnaponként a koszorút a helyiek. Első vasárnap a gyertyagyújtást követően Benedek Csongor unitárius lelkész tartott áhítatot, utána Szávuly Júlia énekesnő saját dalaiból adott elő. A következő vasárnapokon a református és katolikus lelkész, majd a város polgármestere szól a lakossághoz, december 14-én karácsonyi vásárt rendez az önkormányzat. A múlt vasárnapi ünnepi pillanatokat követően felkapcsolták a fürdővárosban a díszvilágítást. Ezt az elmúlt két hét alatt szerelték fel, és az előző évhez képest nem változott – tudtuk meg Gál Krisztától, a városháza szívivőjétől. Hétfőn az önkormányzat jótékonysági akciót szervezett, a Szent József gyermekotthonban ingyenesen vágtak hajat a városbeli fodrászok.