2021. június 18., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

2021-ben február 12-én kezdődik, és 2022. január 30-án ér véget a kínai holdújév, amely bolygónk lakóinak egynegyede számára a legnagyobb ünnep. Az egy hétig tartó tavaszünnep alatt pirosba öltöznek az Ázsia keleti részén fekvő országok, s  lakóik közül a legtöbben, családjukhoz hazatérve, egy hétig ünneplik az eseményt. Az holdújévet valamelyik állatövi jegyhez, februártól a Bivalyhoz társítják.

Bár térben távol van tőlünk Kína, ha a koronavírus-járvány terjedésére gondolunk, akkor viszont nagyon is közel, hiszen hetek alatt átterjedt a világ minden országára a fertőzés, beteljesítve ezzel a Fém Patkány évében ígért újévi jóslatokat. Ezek szerint 2020 a magány, a pihenés, a komoly munka, a szomorúság és a remény, a valóság és az álmok közötti ingadozás, és mindenekelőtt az újrakezdés éve lesz, hiszen a Patkány évével kezdődik az állatövi jegyek sora. Volt benne igazság.

Az okos és fürge Patkány után a lomha Bivaly éve következik, egészen pontosan a Fehér Fém Bivalyé, amely a kínai jósok szerint kemény munkát, kitartást, erőt, elszántságot, állandóságot, türelmet, a családhoz való ragaszkodást ígér. Továbbra sem a mozgalmasság, az utazások ideje következik, sokkal inkább a hagyományokhoz, szokásainkhoz, az otthonunkhoz, a szeret- teinkhez való ragaszkodás, a nyugalom, az önismeret éve lesz. A szerencsére pedig hiába várunk, az újrakezdést követően csak a kitartóan, állhatatosan végzett kemény munkának az eredményére számíthatunk. Nem fognak hiányozni életünkből a megpróbáltatások sem, a családi viszonyok átalakulása sem kizárt, egy azonban biztos: jobban oda kell figyelnünk egészségünkre, régi egészségi problémáinkkal ideje orvoshoz fordulni, és szem előtt kell tartani a megelőzés érdekében szükséges változásokat mindennapi életünkben – ígérik, tanácsolják a kínai asztrológusok a régmúltba visszanyúló megfigyeléseik alapján. Tanácsolják továbbá, hogy őrizkedjünk a megfázástól, a fertőzéstől, ugyanis a Bivaly gyenge tüdővel teremtetett, ezért a légúti megbetegedések lehetősége fennáll.

A babonás kínaiak a holdújév hetedik napján ünnepelnek, és ősi szokás szerint a petárdák fülsiketítő hangjával űzik el a gonosz szellemeket, ami már náluk is egyre nagyobb gondot jelent, és Ázsiában is egyre több helyen tiltják be. 

A kínai horoszkóp szerint a 2021-es év színei a piros, amely a tüzet, és a zöld, amely a természetet jelképezi. Azt viszont csak remélni lehet, hogy a két szín előtérbe helyezése világviszonylatban nem jelent majd újabb pusztító erdőtüzeket.