2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pénteken zárul a képességvizsga

Ezekben a napokban zajlik a nyolcadik osztályt végzett diákok képességfelmérő vizsgája. Országos szinten a június 14-i román nyelv és irodalom vizsgán 148.891 tanuló jelent meg, és 6.668-an maradtak távol. Maros megyében a románvizsgára feliratkozott 3.918 diákból 194-en hiányoztak. Így a román tagozaton 2.613, a magyaron 1292, a németen 78 diák vizsgázott. 

Az általános vélemény szerint a román tételek könnyebbek voltak, mint a próbavizsgán, mégsem minden diák tartotta könnyűnek, sőt sokan voltak, akik nehezen birkóztak meg a szövegekkel, annak ellenére, hogy a magyar tagozatos tanulók más tételeket kaptak. Sokak számára így is nehéz volt. 

Tegnap a matematikavizsgát tartották, az első vélemények szerint könnyebb és nehezebb feladatokkal. Pontosabban olyan feladatokkal, amelyek megoldásakor nagyon kellett figyelni, ennek hiányában a legjobbak is könnyen tévedhettek. Ugyanakkor a mértanfeladatban is voltak nehéz alpontok. 

A magyar diákok számára még hátravan a magyar nyelv és irodalom vizsga, amelyet ma tartanak. 

Az eredményeket június 23-án 14 óráig teszik közzé, és 16 óráig lehet óvást benyújtani.

Sorin Cîmpeanu miniszter szerint a vizsgatételeket a nemzetközi követelmények (PISA-teszt) alapján állították össze. Az idén indult kísérleti program szerint Dâmboviţa megyében a dolgozatokat digitálisan javítják, a diák előtt beszkennelik és elküldik a két javító tanárnak, akik nincsenek kapcsolatban egymással. A vizsgaáltalános 80, az V-VIII. osztály tanulmányi átlaga 20 százalékát teszi ki a felvételi jegynek. Azok a diákok, akik országos vagy nemzetközi tantárgyversenyen első, második, harmadik helyezést értek el, képességvizsga nélkül iratkozhatnak be a választott iskolába.