2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Japán évtizedek óta világelső a technológia, még pontosabban az elektronika terén. Ennek nagy hasznát vette a koronavírus-járvány alatt is. A Spotlight ezúttal annak járt utána, hogyan vetette be a technológiát a szigetország az emberek közti kommunikáció segítésére egy olyan időszakban, amikor mindenkit távolságtartásra kérnek.

Shizuoka prefektúrában járt, a teaültetvényeiről és a Fudzsira nyíló pazar panorámájáról ismert vidéken. Fudzsieda városa igen magas életszínvonalat biztosít 140 ezer lakosának. Egyedül vagy idősotthonban élő idős lakosait a pandémia teljesen elzárta szeretteiktől. Felmerült az aggodalom, hogy a mentális egészségük is veszélybe kerül a helyzet miatt, így a városvezetés szokatlan társaságot biztosított számukra: a PaPeRo-t.

– Reggel, amikor felébredek és ő itt van mellettem, automatikusan beszélni kezdek hozzá. Azt az érzetet adja, hogy van kihez szólnom, amitől kevésbé érzem magam egyedül – magyarázta egyik felhasználója, Natsume Emiko.

A beszédfelismerésre képes bébirobot segít az idős embernek gyakorolni a társalgást. Plusz abban is segít nekik, hogy kapcsolatban legyenek szeretteikkel szöveges üzenetek, fotók formájában. Sőt, egészségi állapotukat is képes figyelni, folyamatosan mérve aktivitásukat.

Fudzsieda volt az első város, ahol a robotot bevetették a járvány tombolása idején.

– PaPeRo fotókat készít használójáról, és elküldi a messze lévő rokonoknak. Előfordult már, hogy egy földön fekvő nagymamáról kapott így képet családja. Azonnal felhívták, így derült ki, hogy elesett és nem bír felállni. Így rögtön mentőt lehetett küldeni hozzá – mondta Makita Tsuyoshi, a vársvezetés illetékese.

A PaPeRó-t kifejlesztő cég, a NEC Corporation szerint a hozzá hasonló robotok paradox módon javíthatnak az emberek közti kapcsolaton.


A technológia nem fogja tudni helyettesíteni a valódi kapcsolatokat, de…

– Azért kezdtem el dolgozni a roboton, mert az édesanyám messze lakik tőlem, és figyelni akartam rá. Egyedül élni nagyon szomorú, ezek az emberek szeretnének szólni valakihez. Van, hogy az ingyenes telefonfunkció lehetőségével naponta 15-ször élnek, de olyan is előfordul, hogy 50-szer – mondta Masuda Tsuguhiro, a NEC Corporation vezető mérnöke.

Az innovációt a járványhelyzet csak tovább pörgette. A pandémia előtt az egyik japán startup a reptéren a turistáknak segítő robotok fejlesztésére fókuszált. Ez most leállt. A cég úgy döntött, hogy megpróbál ugyanabból a szoftverből egy okos arcmaszkot gyártani. A Donut Robotics szerint az ő C-FACE maszkjai a világon az elsők, amelyekkel Bluetoothon keresztül csatlakozni lehet az internethez.

– Robotgyártóként elgondolkodtunk, hogy miben tudnánk hasznosak lenni most, így jött az ötlet, hogy készíthetnénk egy arcmaszkot, amely képes csatlakozni az okostelefonhoz, egy maszkot, amely a távolságtartásban is segít, miközben képes digitalizálni, esetleg lefordítani a hangokat. Már csak meg kellett csinálni – magyarázta Ono Taisuke, a Donut Robotics vezérigazgatója. Az okostelefonon lévő applikációval a maszk képes lefordítani a beszédet több nyelvre a benne lévő mikrofon segítségével. Diktálni is lehet neki.

Az ember társas lény. A technológia soha nem fogja tudni helyettesíteni a valódi kapcsolatokat, de ha nem találkozhatunk személyesen, mert saját érdekünkben otthon kell maradnunk, tagadhatatlanul sokat segíthet abban, hogy elviselhetőbb legyen a mostani furcsa helyzet. (Forrás: euronews)