2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az erdőszentgyörgyi Szent György Technológiai Líceumban végzett nyolcadik osztályosok 80,19 %-a vizsgázott sikeresen a múlt heti képességvizsgán. Ez az eredmény több mint 10 %-kal haladja meg a tavalyit – adta hírül közleményében a kisváros önkormányzata.

A 2018–2019-es tanévet egy román és két magyar nyelvű osztályban összesen 34 diák zárta átmenő jeggyel, ők be is iratkoztak a képességvizsgára, míg a városhoz tartozó bözödi iskolából négyen iratkozhattak be a felmérőre. A 38 diákból kettő nem jelent meg a vizsgán. Az eredményhirdetést követően kiderült: a román osztályban végzettek 77,78%-a ment át a képességvizsgán, míg a magyar osztályok tanulói 82,61%-os arányt értek el. Léta Áron, a Szent György Technológiai Líceum igazgatója szerint ez az eredmény jóval meghaladja az előző évi képességvizsgán elért eredményeket, majd kiemelte: a siker annak is betudható, hogy az iskola szaktanárai felkészítőket tartottak, ezek kiegészültek az RMDSZ kezdeményezéseként megtartott felkészítőkkel, ami Erdőszentgyörgy esetében nyolc alkalommal 2-2 óra oktatást jelentett.

A képességvizsgán minden olyan diák vizsgázása sikeresnek tekinthető, aki elérte az ötös átlagot, vagyis itt nem kellett minden tantárgyból megírni az átmenő jegyet. A líceumba való iratkozásnál szem előtt tartott jegy 20%-át az 5-8. osztály négyéves átlaga, 80%-át a képességvizsgán elért jegy teszi ki.

Az erdőszentgyörgyi tanintézményben az idén négy 9. osztály indul, két elméleti (román nyelvű filológia és magyar nyelvű természettudományok szak) és két szakiskolai osztályba (egy élelmezés és turizmus, valamint egy esztétika és asztalos szak) várják a diákokat. A beiratkozás a szakiskolai osztályokba már megkezdődött, az elméleti képzésre jelentkezőket jövő héten várják az iskolába.

A Szent György Technológiai Líceum négy éve beiratkozási központnak számít, Szovátától Balavásárig, de akár a nyárádmenti gyerekek is jelentkezhetnek ide középiskolai osztályokba. Az intézmény arra biztatja elsősorban a helyieket, hogy válasszák a szentgyörgyi osztályokat, de a más településekről érkezőket is szeretettel várják. A végleges eredményeket az elosztás után, július 12-én függesztik ki. 

 Mindenkit szívesen vár osztályaiba az erdőszentgyörgyi iskola

Fotó: Átyin A. Kata