2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy hét múlva megszüntethetik a korlátozásokat

Korlátozták a tevékenységet a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti-nőgyógyászati és újszülöttosztályán, mivel 19 egészségügyi dolgozó, két anya és két újszülött fertőződött meg Covid–19-cel – közölte a hírt október 13-án dr. Claudiu Puiac, a kórház menedzsere. 

– Számunkra a történtek járulékos veszteséget jelentenek – válaszolta érdeklődésünkre dr. Szabó Béla professzor, a sürgősségi kórház szülészeti-nőgyógyászati klinikájának a vezetője. A góc a klinikával szoros kapcsolatban levő, de önálló osztályként működő neonatológián alakult ki, ahol feltételezhetően a személyzet valamelyik tagjától terjedt el a fertőzés, és két anyuka is pozitív lett, akik kintről járnak be az intenzív terápián levő koraszülött gyermekükhöz. 

– A szülészeten és a nőgyógyászaton nincsen góc, sem a személyzet, sem a betegek között nem fordult elő fertőzött személy. Azonban a szülészet nem működhet az újszülöttosztály nélkül, ezért nekünk is le kellett állni. A szülészeti-nőgyógyászati klinika három szinten helyezkedik el. A tizedik emeleten van az úgynevezett szeptikus osztály, ott a két pozitív anya van elkülönítve, ugyanis még a járvány elején kijelöltünk egy kórtermet, ahova az esetleges fertőzötteket elhelyezhetjük. A kettő közül az egyik már negatív, a másiknál ma újra elvégezték a tesztet, délutánra várjuk az eredményt. Péntek óta, amikor a góc léte kiderült, mindenkit leteszteltünk, akiket a gyermekágyas osztályról hazaengedtünk, és senkinek a tesztje nem lett pozitív. 

A kérdésre, hogy mikor működhetnek újra korlátozások nélkül, Szabó Béla professzor egy hét múlva látja ezt megvalósíthatónak. Addig is, akit lehet, hazaküldenek, hogy minden kórtermet fertőtleníthessenek – tette hozzá. 

Dr. Cucerea Manuela egyetemi előadótanár, osztályvezető főorvos érdeklődésünkre megerősítette, hogy az újszülöttosztályon azonosították a fertőzési gócot, és az alkalmazottak közül 19-nél (asszisztensek, rezidens orvosok, ápolók) mutatták ki a Covid–19-pozitivitást, továbbá két anyukánál és az intenzív terápián levő két újszülöttjüknél. Súlyos tüneteket senkinél sem észleltek, jobbára tünetmentesek vagy enyhébb tüneteik vannak a fertőzött személyeknek. A fertőzés eredetét nem tudják megmondani.

Kérdésünkre elmondta, hogy a személyzet felével továbbra is ellátják az olyan sürgősségi eseteket, amelyeket csak a neonatológiai osztályon tudnak kezelni, például a komplex szívfejlődési vagy idegsebészeti rendellenességgel született csecsemőket, jelenleg 12-en vannak az intenzív terápiai osztályon. Újratesztelik az osztály személyzetét, és reményeik szerint egy héten belül rendes mederben folytathatják a tevékenységet – reménykedik az osztályvezető főorvos.