2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ha kiskertünkben igazán szép és változatos növényekben szeretnénk gyönyörködni kora tavasszal, érdemes már most munkához látni. Ennek oka az, hogy a tavaszi hagymás dísznövényeknek szükségük van a hideghatásra a virágzás érdekében.

Mely növények tartoznak ebbe a csoportba, és hogyan ültetjük őket megfelelő módon?

A tavaszi hagymás növények csoportja nagyon gazdag, és a nemesítési folyamatoknak köszönhetően ezeket a legnagyobb változatossággal tudjuk alkalmazni. Azonban fontos figyelembe venni a növények virágzási idejét, amikor egy összeültetést tervezünk. Ez, ha jól tervezzük meg, a tavaszi fagyok lejárta után egészen kora nyárig lehet színfoltja kertünknek.

Egy pár példa növényekre:

* hóvirág – Galanthus ssp

* tavaszi sáfrány – Crocus ssp

* gyöngyike – Musscari ssp

* jácint – Hyachintus ssp

* nárcisz – Narcissus ssp

* tulipán – Tulipa ssp


A tavaszi hagymás dísznövények úgy tudnak igazán praktikusak lenni, ha a virágzásuk után más egynyári növényt tervezünk a helyükre ültetni. Ez azért megvalósítható, mivel ezeket a növényeket relatív mélyre, 10-12 cm-re ültetjük, így ha a virágzás lejárta után levágjuk a leveleiket, nyugodtan közvetlen melléjük tudunk mást is ültetni.

Az ültetéskor fontos, hogy egy jól átdolgozott, tápanyaggal feltöltött talajba helyezzük a hagymákat, fajtának megfelelő mélységben. A megfelelő virágminőség elérése érdekében a hagymákat érdemes minden 2-3 évben kiásni, és ezek sarjhagymáit leválasztani. Ezeket, ha van megfelelő méretű területünk, érdemes elültetni egy félreeső helyre, mivel a sarjhagymák is egy év elteltével nagyon szép virágokat hoznak majd, így frissíthetjük a növényállományunkat.

Fontos tudni, hogy az őszi ültetést csak a tavaszi hagymás dísznövények esetében alkalmazzuk, mivel ezek felépítése olyan, hogy egy hidegebb tél alkalmával sem fagynak el.

A kardvirágnak a gumóját például ősszel mindenképp be kell gyűjteni, ezt újságpapírba csavarva száraz hűvös helyen kell tárolni, és csak a talaj menti fagyok után lehet visszaültetni.

Akár saját szaporítóanyagot használunk, akár boltit, vizsgáljuk meg, hogy ne legyen rajtuk külsérelmi nyom. Fontos, hogy a hagymák egyalakúak és méretűek legyenek, ha viszont valamelyik hagymán elváltozást észlelünk, azt ne ültessük el.

Mi a teendő a hagymás szobanövényekkel?

Fontos tudni, hogy nem csak a kertben van teendő a növényekkel. 

A hagymás szobanövényekkel is hasonlóan kell eljárni annak érdekében, hogy megfelelő virágot hozzanak.

Két képviselőjüket emelném ki:

* amarilliszek – Hippeastrum ssp

* klívia (szobaliliom) – Clivia ssp

Ezeknek a növényeknek is szükségük van a „téli pihenőre”, viszont a természetben lévő növényekkel ellentétben nincs szükségük fagyra a virágzáshoz. Teleltetésük megoldható akár egy hűvös pincében, kamrában is.

Ezen növényeknek a talaját ajánlott kétévente felfrissíteni, illetve a sarjhagymákat leválasztani. Fontos szempont, hogy a hagyma nagysága árulkodik arról, hogy mekkora lesz a virágzat, vagy hány szálat hoz a növény. A hagyma mérete egyenesen arányos a virágmérettel, azaz minél nagyobb a hagyma, annál nagyobb és gazdagabb lesz a virág is.

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és tömbházban egyaránt öröm!

Szigeti Botond

Nárciszültetés

Fotó: Szigeti Botond