2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szinte senki nem adott volna esélyt a Marosvásárhelyi CSU Medicina női röplabdacsapatának a bennmaradásra az A1 osztályban, az alsóházban elért hihetetlen győzelmi sorozattal ez mégis sikerült Predrag Zucović együttesének.

Egy lyukas petákot is kockázatos lett volna fogadni a Medicina bennmaradására az alapszakasz után, különösen, hogy a rájátszást a csapatok a megszerzett pontokkal kezdték, és hat fordulóra öt pont volt a lemaradásuk. Az esély tovább romlott, miután a legfőbb rivális ellen három meccslabdát rontottak 2:1-nél, és végül 3:2-re kikaptak. A csoport legerősebbjének tartott Galac elleni siker az első kiesési torna utolsó napján azonban visszahozta a matematikai esélyeket

A dunai kikötőárosban játszott utolsó tornán a bennmaradás érdekében nem csak a győzelem volt szükséges a FC Argeș ellen, hanem 3:0-ra kellett nyerni. És hogy komolyan gondolják, abból látszott, hogy már az első szettben csak 13 pontot engedélyeztek az ellenfélnek. A második játszmában 19:15-nél volt egy igen forró pillanat, ha annak lehet nevezni azt a több mint 17 percet, amíg a játékvezető kibogozta a hivatalos jegyzőkönyv vezetőivel a marosvásárhelyi csapat feltételezett forgáshibáját vagy szabálytalan cseréjét. Ha kiderül, hogy ilyen történt, a Medicina minden pontját elveszítette volna, amelyet a hiba után szerzett. Végül csak egy pontot vettek el, így a szett 18:16-ról folytatódott. A szünet nem törte meg a Medicina lendületét, csak nagyobb eltökéltséget szült, és simábban nyerték a szettet, mint ahogy annak kezdetén (amikor az FC Argeș hosszú ideig vezetett) gondolni lehetett. Pitești a harmadik játszmában sem tudott felnőni a Medicina szintjére.

Ez azonban még nem oldotta meg végleg a bennmaradást, hisz legkevesebb azonos eredményre volt szükség az FC Argeșhez képest a következő két ellenféllel szemben. A sereghajtó Kolozsvárral viszonylag könnyen ment az újabb 3:0 (bár az alapszakaszban ez nem sikerült), ám mert az FC Argeșnek sikerült egy szettet rabolnia a házigazda Galactól, ez arra kötelezte a marosvásárhelyieket, hogy szintén minimum egy játszmát nyerjenek a torna szervezői ellen. Nos, ez nemcsak hogy már az elsőben sikerült, hanem a meccset is megnyerte a CSU Medicina, ráadásul úgy, hogy az első játszma után már nem ragaszkodott a kezdőkhöz, hanem minden játékosának egyenlő lehetőséget biztosított.

A kérdés, amely felmerül, hogy mitől változott meg (mert megváltozott!) annyira a csapat játéka az utolsó két tornára, ami ezt a – különösen a röplabdában – rendkívüli visszakapaszkodást lehetővé tette? Erre a későbbiekben próbálunk választ találni.

Jegyzőkönyv

Női röplabda A1 osztály: Marosvásárhelyi CSU Medicina – FC Argeș Pitești 3:0 (25:13, 25:18, 25:18)

Galac, sportcsarnok, zárt kapus. Vezette: Cornel Gorban (Jászvásár), Lucian Stania (Konstanca). 

Ellenőr: Jean Bratu (Brăila).

CSU Medicina: Pavlović, Alsten, Jovanović, Szimonija, Ioan, Mitrovic. Liberó: Witt. 

Cserék: Cvijović, Gerçek, Axinte.

FC Argeș Pitești: Komlenović, Lupescu, Jakić, Varbanova, Brletić, Stan. Liberó: Tucmeanu. Csere: Moale.

Jegyzőkönyv

Női röplabda A1 osztály: Marosvásárhelyi CSU Medicina – Kolozsvári U-NTT Data 3:0 (25:14, 25:16, 25:14)

Galac, sportcsarnok, zárt kapus. Vezette: Rareș Puni (Jászvásár), Cornel Gorban (Jászvásár). 

Ellenőr: Jean Bratu (Brăila).

CSU Medicina: Pavlović, Alsten, Jovanović, Szimonija, Ioan, Mitrovic. Liberó: Witt. 

Cserék: Gerçek, Fl. Murariu, Axinte, K. Murariu. 

Kolozsvári U-NTT Data: Dancu, Străchinescu, Husanu, Cauc, Dumitrescu, Preda. Liberó: Tarța.

Jegyzőkönyv

Női röplabda A1 osztály: Marosvásárhelyi CSU Medicina – Galaci Belor 3:1 (25:21, 23:25, 25:19, 25:21)

Galac, sportcsarnok, zárt kapus. Vezette: Cornel Gorban (Jászvásár), Rareș Puni (Jászvásár). Ellenőr: Jean Bratu (Brăila).

CSU Medicina: Pavlović, Alsten, Jovanović, Szimonija, Ioan, Mitrovic. Liberó: Witt. Cserék: Gerçek, Fl. Murariu, Axinte, K. Murariu. 

Belor: Sapazova, Berdilă, Laković, Szajkova, Vukašović, Miclăuș. Liberó: Božičević (Stan). Cserék: do Nascimento, Beheva, Tămaș, Roșca.

Eredményjelző

Női röplabda A1 osztály rájátszás, második torna: 

* 1-4. helyek (Balázsfalva): CSM Târgoviște – CSM Medgidia 3:0, Balázsfalvi Alba Volei – Bukaresti Dinamo 3:0, CSM Medgidia – Bukaresti Dinamo 3:0, CSM Târgoviște – Balázsfalvi Alba Volei 3:0, Balázsfalvi Alba Volei – CSM Medgidia 3:1, Bukaresti Dinamo – CSM Târgoviște 0:3.

* 5-8. helyek (Bákó): Lugosi CSM – Bukaresti Rapid 3:2, Bákói Știința – CSO Voluntari 2:3, Bukaresti Rapid – CSO Voluntari 1:3, Lugosi CSM – Bákói Știința 3:0, Bákói Știința – Bukaresti Rapid 0:3, CSO Voluntari – Lugosi CSM 3:2.

* 9-12. helyek (Pitești): Galaci Belor – Kolozsvári U-NTT Data 3:0, Marosvásárhelyi CSU Medicina – FC Argeș Pitești 3:0, Marosvásárhelyi CSU Medicina – Kolozsvári U-NTT Data 3:0, Galaci Belor – FC Argeș Pitești 3:1, Galaci Belor – Marosvásárhelyi CSU Medicina 0:3, FC Argeș Pitești – Kolozsvári U-NTT Data 3:0.