2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

1. Mezopotámia

Korábbi írásaimban az éppen aktuális divatirányzatokat mutattam be röviden. Ezúttal arra gondoltam, hogy kicsit változatosabbá és érdekesebbé téve a divatról szóló rovatot, visszatekintek a múltba, és hajdani viseleteknek a korszerű divatra tett hatását fogom leírni. 

A választott téma sem lesz mindennapi, hiszen feltárul a divat fejlődése a történelem folyamán (koronként, sorozatban), ugyanis ahhoz, hogy megértsük napjaink viseletét, érdemes áttekintenünk, hogyan fejlődött az öltözködés az idők során azzá, amit manapság felveszünk, és a divatos jelzővel illetünk. 


Az őskorban a legrégebbi női ruhadarab Mezopotámiában a sumerok által viselt ingszerű ruha volt, ami fölé test köré csavarható, kendőszerű anyagdarabot vettek fel a felsőbb társadalmi réteghez tartozó nők. 

Ez az ingszerű ruhadarab először csupán a fél vállat fogta át (csak később lett kétpántos), innen származtathatjuk a ma is nagyon divatos félvállas darabokat, legyen az top, miniruha vagy nagyestélyi.

A sumer férfiak alapvető viselete a felsőtestet szabadon hagyó, szoknyaszerűen a test köré csavarható ruhadarab volt, ami kezdetben bőrből, később pedig rojtos szövetanyagból készült. 

Az előkelő származásúak egy, a test köré tekert, félvállra vett köpenyszerűséget is hordtak. A díszes fejfedők viselőjüknek a rangját is jelezték. 

Az asszírok és babiloniaiak már ujjas inget viseltek, az ing hossza függött az illető személy társadalmi helyzetétől: az uralkodó réteg tagjainál bokáig, míg a köznép által viselt ing térdig ért. 

Az árjákhoz tartozó médek és perzsák már díszesebb inget hordtak, és rojtokkal díszített anyagdarabot csavartak a testük köré kendő gyanánt, a férfiaknál pedig megjelent a nadrág. Innen származtatható a ma még mindig topon lévő rojtos ruhadarabok divatja is. 

Az ingruha őse főleg lenvászonból készült, natúr, téglavörös, sáfránysárga, világoszöld vagy indigókék színekben, eleinte egyszínű, majd geometrikus mintájú anyagokból, melyeken a fő díszítőelemek a bojtok és a rojtok voltak.

Az elmondottakat illusztrálandó készítettem egy korhű (mezopotámiai nőt ábrázoló) rajzot, hogy lássuk, hogyan nézhetett ki az első ruha, utána pedig egy másikat, amely mai viselésre szánt ruhát ábrázol, és tartalmazza az ősi jegyeket. 

Egy példa a sok közül, hogy milyen ruhát készíthetnénk az ősi mezopotámiai viselet jellemző jegyeivel.