2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyáron gyakori panasz az allergológiai szakrendelőben, hogy a szúnyog- vagy a bolhacsípés helyén erősen feldagad a bőr, viszkető lokális reakció keletkezik (a páciens „allergiás a szúnyogcsípésre”). Ez nem jelent valódi allergiát, hanem egyéni érzékenységet, így reagál a bőrünk a rovar által bejuttatott toxinokra. A kullancs csípése fertőző betegséget közvetíthet, nem allergiás reakciót okoz.

Hazánkban a méh és darázs csípése okozhat kellemetlen következményeket, viszont sajnos sok ember „cetlizi fel” magát – helytelenül – csípésallergiásnak. E két rovar csípése valóban kellemetlen, viszont az esetek nagy többségében csupán helyi tünetekről beszélünk.

Helyi/lokális reakció: a csípés helyén bőrpírrel, viszketéssel járó duzzanat 8–10 cm átmérőt is elérhet. Természetes folyamat, pár nap alatt enyhül.

Kiterjedt lokális reakció: 10 cm-nél nagyobb felületen normálisnak számító következmény, a bőrbe jutott toxinok miatt fájdalmas, piros, égő, viszkető érzéssel társulhat, több napig is fennmaradhat. Helyi borogatással, hűsítő vagy antiallergiás kenőcsökkel kezelhetjük, ehhez társíthatunk akár szájon át is allergia elleni szert.

Figyelem! A kiterjedt reakció nem jelent rovarcsípés-allergiát, és nem vetít elő súlyos következményeket egy következő csípés esetén. Egyetlen életveszélyes állapot ebben a kontextusban, ha a csípés a szájüregben vagy torokban történik, mert az bedagadhat.

Súlyos, életet veszélyeztető reakció: valódi allergiát gyaníthatunk, ha a csípést követően társul a következő tünetek bármelyike: nehézlégzés, mellkasi fájdalom, zihálás, légszomj, eszméletvesztés, vérnyomás hirtelen leesése, a csípés helyétől eltérő helyen jelentkező kiütés, bőrpír, dagadás, hányás, hasmenés. Ilyen esetben első teendő értesíteni a mentőket, és az érkezésükig a rendelkezésünkre álló gyógyszerekkel segíteni.

Hogyan diagnosztizálható a rovarméreg-allergia?

Indokolt esetben, ha egy korábbi csípés során életet veszélyeztető reakció alakult ki, allergológusi konzultációt követő vérvizsgálattal bizonyítható vagy kizárható. A pozitív véreredmény és az előzmények együttesen szükségesek a diagnózishoz! El kell különíteni a darázs- és a méhcsípés-allergiát, de együttes előfordulásuk is lehetséges.

Olyan gyermek vagy felnőtt esetében, akit még sohasem csípett meg darázs vagy méh, nem alakulhatott ki allergia. Ha beigazolódik az allergia ténye, az allergológus szakorvos adrenalintartalmú, baj esetén gyorsan bevethető, önbelövő injekciót ír fel (Anapen, Epipen), és elmagyarázza a használatát.

Bizonyítottan allergiás egyének esetében csípést követően az adrenalin az első adandó szer, amely életet menthet (a kalcium adása teljesen hatástalan). Ezt követi a gyors hatású antiallergiás szerek adása és a kórházi felügyelet.

Bizonyított rovarméreg-allergia esetén a méregellenes injekciós immunterápia a megfelelően hatásos kezelési módszer, mely 3-5 év alatt megfelelő, akár életre szóló védettséget biztosíthat!

Külön hangsúlyoznám a megelőzés fontosságát, azaz elkerülni az esetleges újabb csípést és mindig hordani magunknál önbelövő injekciót.

Hogyan kerülhetjük el az újabb méh-/darázscsípéseket?

Kerüljük az élénk színű, tarka ruhákat, ne használjunk erős illatú kozmetikumokat, parfümöt, ha a szabadba megyünk! Az ételt, italokat és a szemetet fedjük le! Cipőben/papucsban járjunk, hogy a talpunkat ne érje csípés! Tartózkodjunk a rovarok hessegetésétől, megfogásától! Kerüljük és ne piszkáljuk a rovarok fészkét, méhkaptárak környékét!

Dr. Albert Kinga allergológus

Albert Optimun Medicals – Sepsiszentgyörgy