2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a férfi-labdarúgótorna az olimpián

A riói játékokon Brazília – az olimpiák történetében először –  megnyerte a férfi-labdarúgótornát, Tokióban pedig éppen a döntőben legyőzött németek ellen kezdi meg ma a csoportkört.

Öt évvel ezelőtt emlékezetes fináléban, 11-esekkel diadalmaskodtak a dél-amerikaiak, akiket jelenleg is a favoritok közé sorolnak, de a németek aranyérme sem lenne meglepetés. Az első számú esélyes azonban a rengeteg fiatal tehetséget soraiban tudó spanyol csapat, amely a csoportküzdelmek során szintén felmérheti erejét az argentinok elleni összecsapáson.

Az U23-as Európa-bajnokságon elődöntős szereplésével részvételi jogot szerzett Románia Hondurasszal (július 22., 14 óra), Dél-Koreával (július 25., 14 óra) és Új-Zélanddal (július 28., 14 óra) játszik a B csoportban. Országunk válogatottjának ez lesz a negyedik olimpiai részvétele Párizs (1924), Helsinki (1952) és ugyancsak Tokió (1964) után.

A férfifutballtornákon Magyarország 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel az olimpiák történetének legeredményesebb együttese, s csupán akkor veszti el éllovas pozícióját, ha a két-két arannyal és ezüsttel álló Argentína győzne augusztus 7-én a jokohamai fináléban.

A férfiaknál 1997 január elseje után született játékosok mellett három túlkoros futballistát nevezhettek az edzők. A négy kvartettből az első két helyezett jut a negyeddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem.


Fotó: A román olimpiai válogatottat Mirel Rădoi irányítja. Fotó: a román szövetség honlapjaA labdarúgótorna csoportbeosztásai

* A csoport: Japán, Dél-Afrika, Mexikó, Franciaország

* B csoport: Új-Zéland, Dél-Korea, Honduras, Románia

* C csoport: Egyiptom, Spanyolország, Argentína, Ausztrália

* D csoport: Brazília, Németország, Elefántcsontpart, Szaúd-Arábia

Nem lesz címvédés a nőknél

Az olimpiai női labdarúgótornán korlátozás nélkül szerepelhetnek a játékosok, így a tegnap rajtolt tornán a világbajnok amerikai csapat a toronymagas favorit, amely azonban a legutóbbi játékokon nagy meglepetésre csak ötödik lett, és most sem kezdett jól, hiszen az első fordulóban kikapott Svédországtól. Az Egyesült Államok a női futball 1996-os debütálása óta, öt arany- és egy ezüstérem után Rio de Janeiróban először maradt le a döntőről.
Címvédés biztosan nem lesz, mivel a németek ki sem jutottak, távollétükben a szakértők szerint a holland és a brit gárda lehet a legveszélyesebb az Egyesült Államokra.
A női torna első eredményei: Japán – Kanada 1-1, Svédország – Egyesült Államok 3-0, Brazília – Kína 5-0, Nagy-Britannia –  Chile 2-0.