2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A régi presztízs kötelez

Átszervezik a városi kertészetet, hivatalos nevén az Üvegházak, Parkok, Zöldövezetek Ügykezelőségét – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere. Amennyiben a városi tanács megszavazza, a jelenlegi személyzeti szerkezet átalakul, és jogi személyiséggel rendelkező Városi Környezetért és Köztisztaságért Felelős Igazgatóság néven fog működni. 


Új szerkezet négy szakosztállyal 

A városvezetés ígéri, hogy az átszervezés nyomán az igazgatóságnak sokkal nagyobb mozgástere lesz, sokkal könnyebben bonyolíthatják le a közbeszerzéseket, sokkal gyorsabban reagálhatnak a felmerülő problémákra a város területén. A városi környezetért felelős igazgatóság feladata mindig is az volt, hogy a városban szép, virágos parkokat alakítson ki, és ne zöldségtermesztéssel foglalkozzon. A virágkertészek munkájának köszönhetően hajdan nem véletlenül nevezték Marosvásárhelyt a virágok városának. Ennek az állapotnak a visszaállítása cél. A virágkertészet megbízott igazgatója, Dániel Lajos kertészmérnök Ruja Eugen aligazgatóval együtt vállalta az átalakítási folyamat lebonyolítását. 

– Az új szerkezet négy szakosztályt foglal majd magába, ezek a következők: üvegházak, parkok, zöldövezetek adminisztrációja, továbbá az utcai takarítás, a hóeltakarítás, fertőtlenítés, rágcsáló- és rovarirtás, a harmadik struktúra a kóbor kutyák ügykezelése és a sintérszolgálat, a negyedik a városi köztisztaság és környezetvédelem. 

A városi kertészethez tartozik a zöldövezetek takarítása és karbantartása, az illegális hulladékok eltakarítása a zöldövezetekről, erdőszélekről, parkokról. Jelenleg húsz napszámos foglalkozik ezzel a tevékenységgel. 

Az új struktúra teljesen átveszi az utcai takarítást a jelenlegi köztisztasági szolgáltatótól, így havonta kb. 600 ezer lejjel csökkennek az utcai takarítás költségei. Nem bántuk meg ezt a döntést – ezt több városban is megtették már –, így sokkal hatékonyabb a munka, sokkal olcsóbb, hiszen a megtakarításból gépeket vásárolhat a város, és sokkal jobban felügyelhető a város tisztasága. A szolgáltatást engedélyeztetni kell, azért is, hogy az engedéllyel rendelkező szakcégeknél elhelyezhessük a hulladékot – fogalmazott Soós Zoltán.

Fotó: Nagy Tibor 


Félreértés történt: a magánházaktól származó ágakat is a város szállítja el

A lakosság körében elégedetlenséget szült az a kijelentés, miszerint a magánházak udvaráról, a kertekből származó száraz növényi hulladék elszállítása a lakók feladata, őket terheli a szállítás költsége is, lévén, hogy a városi kertészetnek sem eszközei, sem anyagi forrásai nincsenek erre. A polgármesteri hivatal honlapján megjelent közlemény szerint március 4-étől a magánterületeken végzett koronaalakítási munkálatok során keletkező növényi hulladékok (ágak) leadhatók a városi kertészet Prut utcai székhelyén. 

A magánházaknál felgyűlt növényi hulladékok elszállításával és az ezzel járó költségekkel kapcsolatban feltett kérdésünkre a polgármester leszögezte:

 – Félreértés történt. A tavaszi és az őszi nagytakarítás arról szól, hogy a zöldövezetekben és a magánházaknál levágott ágakat a város gyűjti össze. Nincs arról szó, hogy a lakosságnak ezért külön kellene fizetnie, hiszen a lakosság nagy része már kifizette a tavaszi és őszi nagytakarítás ellenértékét. Ami félreérthető volt, az az, hogy ha valakinek az udvarán év közben száraz növényi hulladék gyűl össze, év közben is elviheti a városi virágkertészethez, ahol átveszik a növényi hulladékot – fogalmazott a polgármester. 

A tavaszi nagytakarításra a városi költségvetés elfogadása után kerül sor. 


Jogos elvárás: a város úgy nézzen ki, mint régen 

A napokban a volt Ady negyedben, Meggyesfalván, az erdőszéleken, a Maros-parton, a Joliot-Curie utcai játszótéren, a Sziget utcában, az Újgát utcában takarítják a zöldövezetet. Hetente megtisztítják a Poklos-patak melletti övezetet, a Kárpátok sétányt, a Pandúrok útját, az Erdélyi és a Szorgalom utcát, ahol a zöldövezetek mellett a szeméttárolók mellett is takarítanak. Az időjárás függvényében kerül sor a Liget és a sportcsarnok övezetének megtisztítására. 

– Azt szeretnénk, hogy Marosvásárhely visszanyerje azt a presztízsét, amellyel sokáig bírt, s a város terei, utcái úgy nézzenek ki, mint egykoron. A városban megjelennek a közkedvelt virágkompozíciók. Kiemelt célunk, hogy zöld, élettel teli, tiszta, szennyezésmentes várossá váljon Marosvásárhely. Minimálisra szeretnénk csökkenteni a fakivágást, amelynek ügyében egyeztetünk szakmai és civil szervezetekkel, és a társulásokkal is. A metszést szakemberek végzik, az engedélyezést követően – mondta a polgármester. 


A kertészek készen állnak a tavaszi munkákra

Dániel Lajos igazgató elmondta, hogy a városi kertészet tíz hektár területen található, ebből 8 hektár szántó, 2 hektáron üvegházak találhatók. A kertészet felkészült a tavaszi munkákra, a város parkjainak, zöldövezeteinek beültetésére. Rendelkeznek megfelelő mennyiségű palántával, díszcserjével, csemetékkel, amelyeket a közterekre, parkokba, járdaszigetekre szánnak. 

A városban elkezdték a közterületen levő fák gallyazását is. A Bălcescu negyedben be is fejezték a munkát, dolgoznak a Bodoni utcában, majd a Budai Nagy Antal negyedben, s ott, ahol az Electrica a vezetékek közelsége miatt igényelte a fák gallyazását.

A kertészetben jelenleg 85 alkalmazott dolgozik. Az üvegházi látogatásunk során az igazgató elmondta, hogy a tereket, parkokat a korábban népszerű, ellenálló fajtájú virágokkal, dísznövényekkel szeretnék beültetni.

Hogy milyen lesz az eredmény, tavasszal, nyáron majd meglátjuk.