2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Portrékat, egyénre szabott ruhadarabokat, kiegészítőket és dísztárgyakat készít a szászrégeni Fekete Ferenczi Blanka, akinek a gyerekkoráig nyúlik vissza a művészet iránti rajongása. Munkái iránt egyre nagyobb a kereslet, sokan lepik meg szeretteiket egy családi portréval, vagy éppen egy személyre szabott, egyedi, kézzel festett táskával. 

A fiatal nő, aki több mint három éve tagja a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületének, és munkáiból már kiállítás is született, elárulta: a művészet iránti rajongása gyerekkoráig nyúlik vissza, már kislányként szívesen festegetett, rajzolt. 

– Édesanyám kozmetikusnőként dolgozott, édesapám művészkedett, így a szépérzék jelen volt a családunkban. Már gyerekként nagyon szerettem ruhákat rajzolni, tervezgetni, így a szüleim úgy döntöttek, hogy ötödik osztálytól rajziskolába íratnak. Szászrégenben van egy zeneiskola, ahol képzőművészeti oktatás is zajlik, évekig délutánonként oda jártam iskola után, majd Marosvásárhelyen tanultam tovább a Művészeti Líceumban – avat be az előzményekbe Blanka. 

Mint mondta, az élet úgy hozta, hogy a tanulmányai elvégzése után más területen kezdett el dolgozni, azonban két évvel ezelőtt, a járványhelyzetnek köszönhetően tért vissza a szenvedélyéhez, az alkotáshoz. 

– A járvány kitörése óta naponta alkotok, kezdetben, amikor korlátozva volt a kijárás, több időm jutott arra, amit valóban szeretek csinálni, így eldöntöttem, hogy ha már ez a helyzet, sorra veszek mindent, amiről álmodtam, amit terveztem, de amire addig nem igazán jutott időm – árulja el a képzőművész. A grafika, a portrék világa áll a legközelebb a szívéhez, ezekből rendelhető ceruzával készült grafika, valamint akrill változat. A fiatal művész kedvenc része a szemek megrajzolása, úgy érzi, ezáltal tudja leginkább visszaadni az egyén hangulatát. 

A portrék mellett Blanka tárgyakra, ruhákra, kiegészítőkre is fest. Ez az ötlet is úgy született, hogy elővett néhány táskát, farmerdzsekit, és próbálgatott rájuk festeni. Óriási örömét lelte abban, hogy tulajdonképpen új arculatot adott egy-egy ruhadarabnak vagy táskának, egy régóta a szekrény mélyén lapuló farmerdzseki is újjá varázsolódik, amint kézzel ráfesti a megálmodott motívumot. Textilfestéket használ, ami nem sérül a mosáskor. 

Amint elkezdte megosztani a munkáit a közösségi oldalon, rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, ami arra ösztönözte, hogy használja ki a tehetségét, és folytassa ezt a munkát, mi több, idővel újabb és újabb ötletek, alkotások láttak napvilágot. Ahogy kezdték megismerni az emberek, az ország különböző részeiből, de külföldről is egyre több megrendelés érkezik, sok portrét küldött már a határokon túlra is.

Blanka elárulja, egy portrén általában több napig dolgozik, hiszen nem egy sablonos munka, minden egyes alkotás külön kihívás, hiába adott a tehetség, rá is kell hangolódni érzelmileg az adott munkára. A farmerdzsekik vagy táskák megfestése is elég időigényes, főleg akkor, amikor a megrendelő rábízza a ruhadarabra kerülő motívum megálmodását is. Igen népszerűek a személyre szabott csészék is, sokan kérik, hogy kis házi kedvencük fotóját fesse rá, de különlegesen díszített pénztárcák, valamint ötletes festmények is kikerülnek a Blanka keze alól. Március 8. környékén a hölgyeknek egyedi ajándék lehet például a balerinát ábrázoló, virágszirmokkal díszített festmény, amiből számos változatot álmodott meg az alkotó. 

Mint mondta, időszakfüggő, hogy mit kérnek leginkább a megrendelők, például karácsony előtt rengeteg portrét készített, családi fotót, a gyerek vagy a kis házi kedvenc fényképét szerették volna megörökíttetni a hozzá fordulók. Tavalyelőtt, a karácsony előtti időszakban azonban inkább az egyedi módon megfestett táskák iránt mutatkozott nagyobb igény.