2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Idén az egész évi elfojtott düh és a megszorítások elleni tiltakozás lehetett az oka Marosvásárhelyen a gránátrobbantásokat idéző, véget nem érő petárdázásnak. A téli ünnepeket megelőzően november–decemberben, de január első napjaiban is a petárdák, pukkanók, recsegők hangjától visszhangzott a város. 

Annak ellenére, hogy a tapasztalt kisállat-tulajdonosok tudják, miként gondoskodhatnak kedvenceik biztonságáról, számukra egyre több fejtörést okoz a lakótelepen élő négylábúak sétáltatása, amelyek az első csattanás eldördültével árkon-bokron elviharzanak, vagy nem hajlandók továbbmenni. A tűzijátékok éles fényei és a hangos robbanások felkavaróak az állatok számára. Ami számunkra petárdacsattanás, az állatok hallószerveire ágyúdörgésként hathat, ezért legtöbbször pánikba esnek, amivel saját magukat és az embereket is veszélybe sodorhatják. Félelmükben elszaladnak, kiugranak a nyitott ajtón vagy ablakon, és eltűnnek az éjszakában. Szerencsésebb esetben zavarodottan, megsérülve kerülnek elő, de megtörténhet, hogy otthonuktól több kilométernyi távolságra elvetődnek, és sok kedvencnek örökre nyoma vész. Nemcsak a kutyák, macskák, lovak, hanem a gazdáik és az állatvédők is rettegnek a tűzijátéktól és a petárdák hanghatásától, amelyek még az erősebb idegzetű állatokat is megviselhetik, mivel olyan frekvenciákat is érzékelnek, amelyeket az emberek nem. A szakemberek véleménye szerint egy normálisan szocializált kutya hozzászokik azokhoz az ismerős zajokhoz, amelyeket jól betájolhat. A tűzijáték visító hangja azonban szokatlan, a kutyák számára rémisztő, mivel kiszámíthatatlan irányból érkezik, fényhatás kíséri. Félelmükben rendkívüli teljesítményre képesek, ezért nagyon magas kerítéseken is képesek átugrani, vagy a sokkhatás nyomán erős láncot is elszakítani. Még egy kis csillagszóró is felboríthatja a házi kedvencek nyugalmát, az ismeretlen zajok igencsak nyugtalanítóak lehetnek számukra.


Karácsony és szilveszter az állatsürgősségin

Dr. Pálosi Csabát a karácsonyi ünnepek alatti és a szilveszteri, újévi sürgősségi beavatkozásokról kérdeztük. Mint hangsúlyozta, idén is a szilveszteri tűzijátékokat követően futószalagon indultak el a sürgősségi beavatkozások. Ünnepek alatt számtalan olyan esetben hívták a 0733-449-966-os sürgősségi számot és kellett életmentő beavatkozást végezni, amikor a kutyák menekülés közben sebesítették meg önmagukat. Volt rá eset, hogy a petárdázástól megrémült állatok magas kerítéseken átugorva saját bőrüket hasították le vagy törték el lábukat a mindenáron való menekülési vágyuk közepette, illetve beszorult egyik-másik testrészük, és ennek nyomán sérültek meg életveszélyesen. Bármennyire biztonságosnak tűnő, bekerített udvaron él egy kutya, a tűzijátékok alkalmával semmi sem biztosíték arra, hogy nem szökik meg. A pánikszerű ijedtségtől menekülőre fogja, miközben pedig az udvarról kifelé próbál utat törni magának, nagy eséllyel megsérülhet. Ha sérülés nélkül sikerül megszöknie, könnyen elgázolhatja egy autó vagy ellophatják. – Én karácsony szombatján délutántól első napja estéig voltam ügyeletes. Karácsony első napján tizenkét esetem volt. Négy esetben telefonon sikerült segíteni, amikor túlevés okozta a gondot: csokievés, mézevés, töltöttkáposzta-zabálás, ezekben az esetekben hányás, hasmenés volt a jellemző, infúzióra egy kutyának volt szüksége, ugyancsak első napján császármetszésre is sor került. A szilveszter éjszakai petárdázások és tűzijátékok miatti balesetek áldozataival azonban még január 4-én is érkeztek. Az előző években számtalan olyan esettel találkoztunk, amikor a petárdától megriadt állatot autó ütötte el, a megsérült eb azonban csak későre került elő, így az orvosi beavatkozásra is később kerülhetett sor – tájékoztatott a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője. Amint hangsúlyozta, az elmúlt hetek, hónapok stresszhatásai idegösszeroppanás típusú elváltozásokat okoznak. Egy hónapnak is el kell telnie, míg az állatok idegrendszere helyreáll, ezt vitaminpótlással lehet segíteni. Évről évre egyre több kutyát keresnek a tűzijátékokat követően, ezért rendkívüli szerepe van a kötelező mikrocsipnek, valamint a kutya nyakörvére rögzített cetlinek, melyen a gazdi elérhetőségei vannak. A rémültségtől az állatok hihetetlen távolságokat képesek megtenni, ezért ha megtörtént a baj, érdemes akár tíz kilométeres körzetben  is keresni az állatot.

Szívultrahang  

Dr. Pálosi Csaba felvételei


Hatósági engedély a zajongásra

Annak ellenére, hogy az érvényben lévő jogszabályok értelmében tetemes bírság róható ki az engedély nélküli forgalmazókra és a petárdázókra, a jelek szerint a rendfenntartók ezúttal főként a járványügyi szabályok betartásával foglalatoskodtak. Óév utolsó napján a nagyáruházak parkolóiban is igazoltatták az ünnepi bevásárlásra érkezőket, és kíméletlenül bírságoltak. A jelek szerint a petárdázók okozta csendháborítás kevésbé érdekelte a rendfenntartókat. A rendőrség írásos beadványunk és a telefonos bejelentések ellenére sem reagált érdemben a november óta zajló robajok megszüntetése érdekében. Postán érkezett válaszukban arról biztosítottak, hogy a lakótelepeken megnövelték az őrjáratok számát – ezt a lakosság nem érzékelte –, de nem sikerült azonosítani a „robbantgatókat”. Tanácsként pedig a 112 sürgősségi hívószám tárcsázását javasolták, ami egyértelműen nem volt hatékony a csendzavarók egyre agresszívebben megnyilvánuló hobbija ellen. Több országban, így Romániában is aláírásgyűjtéseket indítottak a pirotechnikai eszközök forgalmazásának betiltása érdekében. Egyszer talán ez is törvénykezdeményezéssé válhat…