2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bár nem a mi kultúrkörünk terméke, évente egyszer pusztán érdekességképpen is betekinthetünk a kétezer éves kínai horoszkóp jóslataiba. Annál is inkább, hogy 2020. január 25-én kezdődött és 2021. február 11-ig tart a kínai holdújév, amely a jin fém patkány éve, és a föld disznó évét követi. Mielőtt megborzadnánk, hiszen az európai embernek nem tartozik a kedvencei közé a patkány, amihez végzetes európai pestisjárványok kötődnek, tudnunk kell, hogy a kínaiak számára istenszerű alak, a jólétet, a bőséget és az intelligenciát jelképezi. Eredetileg Belső- és Közép-Ázsiában volt honos rágcsáló, amelyet a selyemúton közlekedő karavánok hoztak be Európába, ahol valójában a patkányokon élősködő bolhák okozták a halálos kimenetelű dögvészt, amely Erdély népét is megtizedelte. 

Mivel a 12 éves állatövi ciklus a patkánnyal kezdődik, az általa uralt évet a nagy újrakezdések, a bőség, a jólét évének tartják. Az idei azonban a lehető legrosszabbul kezdődött Kínában, ahol a halálos esteket is okozó új koronavírussal kell megküzdenie a milliárdot meghaladó lakosságnak. A járvány a gazdasági, kereskedelmi életre is rányomja bélyegét, hiszen világszerte gyanússá válik minden Kínából származó áru, és ki tudja, hogy a több várost megbénító karantént is mennyi ideig kell fenntartani. Ha azonban sikerül megfékezni a járványt, valóban az újrakezdés éve kezdődhet el Kínában is. Ahol a patkány évéhez társított másik jóslatot is nehéz elhinni, miszerint az anyagi biztonság javulása mellett több szórakozási lehetőséget, lazítást, utazásokat hoz magával. Számunkra lehet igazság benne, de a kínaiak számára egyelőre kevésbé. Az már könnyebben elképzelhető, hogy a tüzes jin és a hideg fém egymás mellett állása miatt 2020 a magány és a társaság, a pihenés és a komoly munka, a szomorúság és a remény, a valóság és az álmok közötti egyensúlykeresés éve lesz.

A patkány jegy szülötteit egyébként az intelligencia, a gyors gondolkodás, a képzelőerő és a hódító szellem jellemzi. Bár lelkileg instabil, tart a sikertelenségtől, mégis derűlátó, a társaságot kedvelő, szívélyes ember, aki szeret gyűjteni és félretenni. A munkában szorgalmas, de nem tűri a korlátokat, ezért a csapatmunkára kevésbé alkalmas, érzékeny, könnyen megsértődik. Jó üzletember, kereskedő, pénzügyi, jogi szakember, híres író, kritikus, vulkanológus, barlangkutató, orvosként aneszteziológus, patológus, jó előadó, kiváló kém válhat belőle. Mivel szapora állat, Kínában a termékenységet is jelképezi. Színei a fekete mellett az idén a zöld, a kék, az arany és a fehér. A patkány évei: 1900, 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020.