2020. február 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Két jól képzett masszőr nyit szalont Marosvásárhelyen. Váradi Márta és Albert Ignác a thai masszázst gyakorolják szakszerűen. Az ősi, több mint 2.500 éves gyógymasszázs lényege, hogy egyensúlyt teremt, frissít testben és lélekben, csillapítja a fájdalmat. A masszőr az energiavonalak mentén levő akupunk- túrás pontok nyomásával, valamint nyújtással, húzással oldja az izmok merevségét, a stressz okozta feszültséget, ezáltal biztosítva a szabad energiaáramlást, a szervezet méregtelenítését és egy sor betegség megelőzését. 

– Mennyire elterjedt a thai masszázs itt nálunk? – érdeklődtem Váradi Mártától.

– Az egész országban gyermekcipőben jár. Mivel a thai masszázst sokan egy erotikus masszázsnak gondolják, szeretnénk eloszlatni ezt a tévhitet. Továbbá azt is, hogy nagyon fájdalmas, kicsavarják a vendég karját, eltörik a lábát. A thai masszázst a kinetoterápiához lehet hasonlítani, viszont sokkal régebbi annál, és tulajdonképpen a bölcsőjének tekinthető.

Az viszont igaz, hogy abban az esetben, ha a klienst nem jól kezelik, valóban fájdalmas lehet, amit saját magamon próbáltam ki egy csillogó, thai lányokkal működő budapesti szalonban, ahonnan fájó testtel, csalódottan távoztam. Az ősszel az Egyesült Királyságban tettem egy próbát egy órás thai jóga masszázsra, de ott sem azt kaptam, amire vártam. Ezért azt a tévhitet is szeretnénk eloszlatni, hogy kötelező módon fájdalmas kell hogy legyen, és a valódi módszert, valamint annak gyógyhatását szeretnénk megismertetni és népszerűsíteni. Meggyőződésünk, hogy a mai, állandó feszültségben élő, rohanó embernek szüksége van arra az egyórás nyugalomra, ellazulásra, pihenésre, amit ez a masszázs nyújt. Mi is pontosan ezért szeretnénk a jelenlegi helyzetünkön változtatni, hogy akkor dolgozzunk, amikor úgy érezzük, hogy segíteni tudunk, és úgy osszuk be az időnket, hogy legyen alkalmunk a természetbe járni, feltöltődni, a hobbinknak élni. Úgy gondolom, hogy egy úttörő munkára vállalkozunk, ami egyben kihívás is számunkra.

– Bár a bevezetőben már szó volt róla, megkérem, mondja el részletesebben is, hogy min alapul a thai masszázs?

– A hagyományos módszer a presszopunktúrán és a nyújtáson alapul, és a kettő közül az elsőn van a hangsúly. Ezt nevezzük thai royal kezelésnek, mert hajdanán csak a királyok kiváltsága volt. Amikor ismertté vált, hogy mennyire hatásos, elérhetővé tették a köznép számára is. A hagyományos masszázst Thaiföldön a gyermekek is már kis koruktól elsajátítják a szüleiktől. Thaiföldön működik a leghíresebb thai iskola, ahol fokozatok vannak: az alap, a thai jóga és a thai terápiás módszer, amelyeket a vendég állapota szerint kombinálni lehet. 

Takamasa Tsuchiya, a híres japán szakember, akinek Koyasanban klinikája van, Európában szemináriumot tartott, és nála is tanultunk a társammal együtt. Olyan tanítómester, akit az egyszerűség és az alázat jellemez, a shiatsu masszázst gyakorolja, aminek a lényege a jing és a jang energia kiegyenlítődése.

– Kinek ajánlják? 

– Elsősorban irodai munkásoknak, ülő munkát végző személyeknek. Nyak-, váll-, derék-, hát- és lábfájás, stresszes életmód esetén nagyon látványos eredményt lehet elérni. Az ellenjavallatokat a vendéggel személyesen megbeszéljük egy kérdőív alapján, amellyel minden lehetséges betegségére rákérdezünk, azokat a műveleteket, amelyekkel árthatunk, kihagyjuk, és másokat alkalmazunk helyettük. Sebészi beavatkozás vagy törés után hat hónapnak kell eltelnie, hogy bármilyen masszázsban részesüljön a szóban forgó személy. 

– Hogyan történik a kezelés?

– A parketten elhelyezett matracon, kényelmes ruhában, fekve vagy ülő helyzetben. Ha az ember egészséges, az életenergia akadálytalanul áramlik a meridiánokban. A mértéktelen élet, az emocionális stressz, a gyengeség vagy a sérülés ezt a folyamatot megzavarja. A thai masszázs a megrekedt energiát ismét a normális kerékvágásba tereli. Fokozza a szervezet védekező erejét, alkalmazható alvászavaroknál, ideges, feszült állapotok, fájdalom enyhítésére. Serkenti a vér- és nyirokkeringést. A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl bőségesek, hogy a keringésbe visszatérjenek, részben a szövetekben sem tudnak tovább bomlani. A nyirokelvezetés az immunrendszer szempontjából nagy jelentőségű. Ritkán, de előfordul, hogy masszázs közben valaki elkezd sírni, és miután kisírja magát, megkönnyebbül. A lélekre, a szellemi állapotunkra is hat, a blokkokat – az izmok, a belső szervek mellett – lélekben is feloldja. Megnyugodva, felszabadulva mennek el, és sokan meg is jegyzik, hogy sok kiló terhet vettünk le róluk. 

– Milyen gyakorisággal ajánlott a masszázs?

– Azt a vendég igénye, egészségi állapota határozza meg. Ha hevesek a fájdalmak, hetente kétszer ajánlott egy terápiás masszázs, és közbe lehet ékelni egy teljes testet érintőt. 

– Hol találják meg önöket? 

– A volt Iskola (jelenleg Aurel Filimon) utcában levő Princess fodrászszalon földszintjén bérelünk ketten egy helyiséget, mert nem sokat, hanem jól szeretnénk dolgozni. Amíg az egyikünk dolgozik, a másikunk töltődik. Az engedélyeztetés folyamatban van, hamarosan nyitunk.