2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

A nem kívánt párzások megelőzésére a szakemberek nem győzik hangsúlyozni az ivartalanítás gyakorlati hasznát. Az állatmentő egyesületek ingyenes ivartalanítási akciókkal próbálnak enyhíteni a helyzeten az útszéleken, erdő mellett vagy lakótelepeken dobozba rejtett apróságok érdekében. Mint hangsúlyozzák, anyagi és fizikai kapacitásukat lassan meghaladja a kidobott kölyökállatok megmentéséért vívott küzdelem. 

Január–február a tüzelések időszaka volt, így a véletlenszerű párzások eredményeképpen újra megugorhat a kidobott, kóbor állatok száma.
„Sajnos, ez az utcán talált, parvovírusos fiúcska (a fenti fotón) erőfeszítéseink ellenére elpusztult. Az emberi nemtörődömség határtalan, a jelek szerint azért jött a világra, hogy szenvedjen. Sterilizálják kutyáikat, macskáikat! Ez az egyetlen humánus megoldás a kidobott, gazdátlanul kóborló állatok számának a csökkentésére. Sajnos, egy maroknyi ember számára lehetetlen minden egyes sorsára hagyott állatot megmenteni” – írják közösségi oldalukon a marosvásárhelyi Save&Smile Állatmentő Egyesület tagjai, ami egyben segélykiáltás is. A kutyák és a macskák műtéti ivartalanítását a tulajdonosok többnyire elhanyagolják, pedig a nem tenyésztési célból tartott egyedek ivartalanítása mind az állat, mind a gazdája számára hasznos. Nem elhanyagolandó az sem, hogy a kölyökkutyáknak egyre nehezebb felelős, lelkiismeretes gazdát találni, ráadásul egy alomnyi kölyök felnevelése nagyobb költséggel jár (oltások, féreghajtás, kutyatáp, állatorvosi költségek stb.), mint az egyszeri műtét. 

A tüzelések időszakában fokozódik a párosodási ösztön, ezzel párhuzamosan pedig megnő a balesetek száma. Ezért aki nem ivartalanította a házi kedvencét, az jobban kellene figyeljen, mert az állatok ösztönösen cselekednek – mondta dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője. Génjeikben van, hogy őszig saját lábon megélni képes utódaik legyenek, és a túlélési ösztön átsegíti őket minden elképzelhető akadályon (kerítés, úttest, emelet stb.). Szerinte fontos, hogy a gazda ebben a periódusban fokozottam felügyelje a kutyáját, ha lehetőség van rá, zárja kennelbe, mivel ilyenkor még az ivartalanított kutyák is megindulhatnak, ezért a kan kutyára és a szukákra is figyelni kell. A nőstény macskák viselkedése is megváltozik az ivarzás során, ami a tulajdonos számára sokszor nehezen tolerálható. Mindezektől a problémáktól ivartalanítással lehet mentesülni, egyúttal több betegség rizikója is elhárul.

Elkerülhetők a daganatos betegségek

A fiúkutyáknál egyéves kor körül, a szukáknál ivarérettség előtt, 6–8 hónapos korban ajánlott az ivartalanítás. A kan kutya ivartalanításával nagyban csökkenthető az idős ebeknél viszonylag gyakran előforduló prosztatadaganat kialakulásának esélye. Ugyanakkor csökkennek a nemihormon-termeléssel összefüggő kórképek, például a végbéldaganat kialakulásának valószínűsége, megelőzhető a heredaganat kialakulása, és megszűnik a szukák tüzelésével egyidejűleg beinduló kóborlás, az ebből adódó kellemetlenségek. Ugyanakkor mind a nőstények, mind a hímek nyugodtabbakká válnak, csökken a kanokkal szembeni agresszió, az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak. Az ivartalanítás után pár héttel a legtöbb esetben nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, mint amilyenek azelőtt voltak. A szuka ivartalanításával megelőzhető a nem kívánt szaporulat és a tüzelés okozta kellemetlenségek. Az ivartalanított szuka nem szökik el, nem vonzza a környék kanjait, melyek távoltartása sokszor lehetetlennek tűnik. Az időben elvégzett ivartalanítással számottevően csökken a gyakori emlődaganatok kialakulásának esélye, megelőzhető a petefészek- és méhdaganat, de nem alakul ki a sokszor életveszélyes gennyes méhgyulladás sem. Ez esetben a gyógykezelés a petefészek és a méh műtéti eltávolításából áll, ilyen esetben azonban a műtét jóval kockázatosabb és költségesebb. Az emlő- daganat az ötévesnél idősebb, nem ivartalanított nőstény kutyák leggyakoribb rendellenességei közé tartozik, ritkábban macskáknál is előfordulhat. Az első tüzelés jelentkezése körüli életkorban elvégzett ivartalanítás bizonyítottan csökkenti az emlődaganat kockázatát. Tévhit, hogy a kutyának és macskának ivartalanítás előtt legalább egyszer szülnie kell. A kan kutyák és macskák ivartalanítása (kasztráció) szintén jó megoldás számos probléma megelőzésére. Közismert a kandúrok elcsavargása és verekedése, amelyből sokszor súlyos sérülésekkel kerülnek ki, de a beható ivari szagú vizelet ürítése is kellemetlen. A fiatal korban történő ivartalanítással a kutyák és macskák számos komoly betegsége megelőzhető, illetve kialakulásának esélye csökkenthető – tájékoztatott a szakember.


Fotó: Save&Smile Állatmentő Egyesület