2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány a 11. alkalommal megszervezett Mentor gálán díjazta a kiváló tanárokat és edzőket. 

A tehetséggondozásnak dedikált eseményre a Bukaresti Nemzeti Színház tetején, szabadtéri amfiteátrumban került sor, a díszmeghívott a Román Irodalmi Múzeum igazgatója, Ioan Cristescu egyetemi tanár volt. Az eseményen meghirdették a Mentor díj 12. kiírását, amelyre a jelöléseket 2021. december 31-ig online lehet beküldeni. 

A szervezők a 2010-ben alapított Mentor díjjal szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét azokra a tanárokra, nevelőkre, edzőkre, akik tehetséges fiatalokat fedeztek fel, és akiknek áldozatvállalása, munkája nagyban hozzájárult egy-egy fiatal jellemének fejlődéséhez, illetve tehetségének kibontakoztatásához. A díjazottak mindegyike 8.000 lej pénzjutalomban részesült, és az oklevél mellett átvették a Mentor trófeát, Ioan Nemţoi képzőművész alkotását. 

„A MOL Románia tizenkét éve támogatja a Mentor programot, amelynek keretében díjazzák a kivételes tanárok és edzők tevékenységét, munkáját Romániában. Ezáltal szeretnénk jelképesen elismerni azoknak a mentoroknak az odaadó munkáját, akik több generáció fiataljainak kibontakozását, fejlődését tették lehetővé. Szeretnénk megmutatni a valódi értékek fontosságát, hogy azok az élet központi részévé válhassanak azokban a közösségekben, ahol tevékenykedünk” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A tíz díjazottat A Közösségért Alapítvány kuratóriuma választotta ki a mostani és egykori tanítványok, kollégák, szülők által 2020. július–december között beküldött 298 jelölésből. A korábbi években kialakult helyzethez hasonlóan a díjazásra érdemes jelölések száma jóval meghaladja a lehetséges díjazottak számát, azonban a jelöléseket a következő években is meg lehet ismételni.

A szervezők meghirdették a Mentor díj 2021. évi kiírását, amelynek keretében december 31-ig lehet jelölni.

„A 2021. évi Mentor díjra június 17-től lehet jelölni év végéig, online, A Közösségért Alapítvány honlapján – www.kozossegert.ro A jelölések elbírálásában mindenekelőtt az űrlapon közölt részletekre, beszámolókra, ajánlásokra támaszkodunk. Javasoljuk az újszerű kommunikációs eszközök kreatív alkalmazását. Bátorítjuk a releváns képanyagok, filmek használatát is, amelyek alátámasztják a mentoroknak a tanítványaik életében betöltött kulcsfontosságú szerepét” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A 2020. évi Mentor díjazottak: 

Victor Baciu érdemes birkózóedző, Botoşani; Ion Bădescu úszóedző, Temesvár; Bíró Tibor fizikatanár, Marosvásárhely; Csutak Judit magyar nyelv- és irodalomtanár, Csíkszereda; Ramona Haidu aerobikedző, Arad; Jámbor Fekete Erzsébet zongoratanár, Nagyvárad; Monica Agriela Măciuceanu énektanár, Galac; Dorel Nicoară elektronika-robotika tanár, Beszterce; Cristina Petrariu képzőművész-tanár, Kerecsenkő; Viorica Ursanu atlétikaedző, Jászvásár.