2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A láthatatlanná tevő maszk

A magyar népmese napja (2020. szeptember 30.) alkalmából a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége meseíró pályázatot hirdetett A láthatatlanná tevő maszk címmel. A pályázat célja olyan alkotások megszületésének ösztönzése volt, amelyek a koronavírus megjelenése utáni, mindaddig ismeretlen élethelyzeteket dolgozzák fel a mese sajátos eszközeivel.

Hogy a gyermekeket mennyire mélyen érinti a fennálló helyzet, annak ékes példája a pályázatra három országból beérkezett 561 mese (Vajdaság [Szerbia] 10, Felvidék [Szlovákia] 70). A legtöbb mesét negyedikesektől (118) és ötödikesektől (114) kaptuk.

Köszönjük, hogy figyeltek és válaszoltak pályázati felhívásunkra, megosztották velünk félelmeiket, ötleteiket, világmagyarázataikat. A félezer meséből válogattuk ki hosszas folyamat során azt a 146-ot, amelyeket A láthatatlanná tevő maszk című kötetben jelentetünk meg. A kötet az utókor számára is tanulságos kiadvány, mindennapjaink lenyomata egyetemes történetekbe fogalmazva különböző generációk nyelvén. 

A kötet az Ábel Kiadó gondozásában jelenik meg, Zsigmond Emese, a Napsugár folyóirat korszakos főszerkesztője gondozta, Bak Sára, a Napsugár illusztrátora rajzolta. A kötetben szereplő diákok névsora az RMPSZ honlapján érhető el. Minden kis meseírónak szerzői példányt juttatunk el a kötetből, illetve könyvbemutatókat és egyéb programokat is tervezünk a megjelenést követően. Ezenkívül 21 pályázó oklevélből és könyvcsomagból álló különdíjban is részesül meséjének kiemelkedően gazdag fantáziavilágáért, igényes szövegalkotási megoldásaiért – olvasható a pedagógusszövetség közleményében.

A rendkívül változatos mezőnyben megyénkből ketten kaptak különdíjat, az V–VIII. osztályosok korcsoportjában Kovács Eszter, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum 8. osztályos diákja Az igazi maszk című meséjéért; a IX–XII. osztályosok korcsoportjában pedig Dászkel Dóra 11. osztályos tanuló – szintén a Bolyai Farkas Elméleti Líceumból – Kata és Thanatosz kalandja című meséjéért. A pedagógusok kategóriájában 26 pályázat érkezett, közülük a legszebbeket – melyeknek szerzői: Ambrus Dorottya, Harka Sára, Hegedűs Ágnes, Jankó Barbara, Vicsi Edina,Vita Piroska – a Magiszter folyóiratban közlik és könyvcsomaggal jutalmazzák.