2024. september 8., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyar iskolák országos tanévnyitója Besztercén

Beszterce hét évszázados, gyönyörű műemlék épülete, a Szent Miklós evangélikus templom adott otthont szeptember 7-én, szombaton a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségének, amelynek mottója a jól ismert Reményik-idézet volt: „Egy lángot adok, ápold, add tovább”.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szervezésében – az erdélyi, magyarok lakta megyék képviselői mellett anyaországi meghívottak és kárpátaljai vendégek részvételével – zajló együttléten a zászlós bevonulás és a Szózat eléneklése után Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, a rendezvény egyik fővédnöke hirdette Isten igéjét. A püspök Pál apostol korinthusbeliekhez írt első levele 3. fejezetének 9–11. terjedő verseire építette prédikációját: „ti (…) Isten épülete vagytok. Mint gondos építőmester, az Istentől nekem juttatott kegyelemmel alapot vetettem, de más épít rá. A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, mást senki nem rakhat…” Adorjáni Dezső Zoltán az építés motívumánál maradva az oktatási rendszert a társadalom tartószerkezetének nevezte, ami romániai viszonylatban messze áll az észak-európai stabilitástól, ennek is az oka a pedagógusok tömeges lemondása hivatásukról, illetve a fiatal pályakezdők kivándorlása. A püspök ezt követően háláját és nagyrabecsülését fejezte ki a pedagógusoknak, akik a nehézségek ellenére is vállalják, hogy lelki tartóoszlopai legyenek a közösségnek. 

A liturgiai szolgálatot Koszta István püspökhelyettes és Tóth Zoltán Csaba lelkész végezte, majd a Schola Augustana Barcense evangélikus lelkészkórus és Horváth Zoltán zongoratanár, a kolozsvári evangélikus Pietati templom orgonistája emelte még magasabb szintre az ünnepi hangulatot. 


Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke 
 Fotó: Székely Emese



Kettős kapu védelmében

Az egyházi szertartás után műsorvezetői minőségében Antal Attila, a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium magyar tagozatának igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. 

– Mi, Beszterce-Naszód megyében élő magyarok végvárvédők vagyunk a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Talán kevesen tudják, hogy Besztercét régen Erdély kapujának nevezték. Ha pedig Erdély, akkor a magyar nyelv kapuja is voltunk és vagyunk – hangsúlyozta az intézményvezető, majd a szórványlét kapcsán kiemelte: ez mindennapos küzdelmet jelent a nemzeti identitás védelméért. 

A továbbiakban a négyrészes ünnepi műsor első mozzanata, Horváth Zoltán orgonajátéka következett: Dietrich Buxtehude Toccatája és Théodore Dubois In Paradisum című műve töltötte be a liturgikus teret. Ezután hangzottak el a házigazdák köszöntői, elsőként Décsei Attila Beszterce-Naszód megyei alprefektus, az RMDSZ megyei szervezete elnökének tanévnyitó gondolatai.

– A mai nap nem csupán a tudás megszerzésének ünnepe, hanem egyben a közösségépítésé is – mondta az elöljáró, majd a Beszterce-Naszód megyei magyar oktatás sikereire tért ki, elsősorban arra, hogy 2018-tól az RMDSZ megyei szervezete a Bethlen Gábor Alap támogatásával az ingyenes utaztatási program révén évente több mint harminc diákot mentesít a bentlakás terhe alól. Idéntől az Iskola Alapítványnak és a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően három kisbusz áll a naponta ingázó diákok rendelkezésére – tette hozzá az alprefektus, majd az Iskolatáska programról, a délutáni oktatásról és a diákság különféle kulturális rendezvényeiről is szólt. A tanárokat és diákokat Sorin Hangan, Beszterce alpolgármestere és Mircea Cristian Nicula megyei főtanfelügyelő is üdvözölte, utóbbi külön kitérve a más megyék – Hargita, Kovászna, Brassó, Szatmár – tanfelügyelőségeivel való kiváló együttműködésre.

A becsengetéskor fellélegző szórvány

A házigazdák köszöntőit a kulturális műsor második momentuma követte: Magyarosi Kristóf, a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium nyolcadikos diákja Kányádi Sándor Noé bárkája felé című versét szavalta el. Ezután Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke szólt a jelenlévőkhöz.

– Szövetségünk kiemelt rendezvényeinek egyike a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepsége. Bő egy évtizedes hagyománya van, 2014-től szervezzük történelmi magyar egyházainkkal közösen, idén itt, a szórványban, ahol talán még fontosabbak a szilárd alapok és az összefogás, hiszen megtartó erő rejlik benne. Erre a megtartó erőre pedig nagy szükség van, nemcsak itt, hanem Erdély minden magyar közösségében – hangsúlyozta az RMPSZ elnöke. Burus-Siklódi Botond az idei, hittel, reménnyel teli tanévkezdést a változások útvesztőjében való elindulásnak is nevezte, hiszen közel harminc új miniszteri rendelet és határozat szabályozza a közoktatást. 

– A besztercei szórványban minden tanév kezdete hatalmas megkönnyebbülést jelent, hiszen megmaradtak az iskolák, az osztályok, folytatódhat a munka – tette hozzá Burus-Siklódi Botond, majd az RMPSZ támogatásáról biztosította a megye oktatóit.

Anyaországi támogatás életerős közösségeknek

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről Potápi Árpád János államtitkár, a rendezvény fővédnöke üzenetét Antal Attila tolmácsolta.

„Szentgyörgyi Alberttől származik az idézet, amely szerint olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája. Ez a már sokszor idézett mondat örök igazságként lebeg a fejünk felett, ugyanis az iskola falai között a pedagógusok nemcsak tudást adnak át a gyermekeknek, hanem olyan értékeket közvetítenek, amelyek meghatározzák identitásukat és a körülöttük lévő világról való képüket. A magyar nyelvű oktatásnak ezért is van kiemelt szerepe a külhoni régiókban, így itt, Erdélyben is. (…) Magyarország kormánya részéről kiemelt figyelmet fordítunk a külhoni magyar fiatalok anyanyelvű oktatására az óvodától az egyetemig” – hangzott el az államtitkári üzenetben, amely az elmúlt 14 év eredményeire, 300 ezer gyermek minőségi oktatásának biztosítására, közel 900 Kárpát-medencei óvoda és iskola építésére, valamint a 144 ezer erdélyi óvodást és iskolást támogató Szülőföldön magyarul program sikerére is kitért.

„Azonban a magyar kormány minden támogatása és beruházása hiábavaló lenne, ha nem lennének itt életerős magyar közösségek, elhivatott pedagógusok és diákok, akik a feladatok oroszlánrészét végzik” – üzente az államtitkár, aki levele végén köszönetet mondott a pedagógusszövetségnek, majd az új tanév lehetőségeinek kiaknázására biztatta az oktatókat és tanítványaikat.

– Nemzetünk alapja és jövője a gyermek – hangsúlyozta a magyar Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága képviseletében felszólaló dr. Balatoni Katalin helyettes államtitkár, aki köszöntőjében az iskolaépítés és -erősítés, a Kárpát-medencei összefogás, összetartozás fontosságát fogalmazta meg.

Mihályfalvi Katalin, az RMDSZ oktatási főosztályának ügyvezető alelnöke az anyanyelv megmaradásáért nap mint nap megküzdő és jelesre vizsgázó besztercei közösségről szólt, majd egy személyes emlék – saját gyermeke iskolakezdése – kapcsán a rendezvény mottójára, a tudás lángjának meggyújtására, ápolására, továbbadására reflektált. Az ügyvezető alelnök az RMDSZ megvalósításai között említette, hogy az új tanügyi törvény védi a magyar oktatást, nem teszi lehetővé a kis létszámú osztályok megszüntetését, sőt több támogatást biztosít a szórványban lévő és vidéki tanintézeteknek.

Az ünnepi beszédek sorát – az erdélyi magyar oktatás minőségéről kedvező képet adó legutóbbi Pisa-felmérésre is kitérő – Kallós Zoltánnak, az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkárának diákközpontú, derűs gondolatai zárták, amelyeknek végkicsengése szerint az iskola elsődleges feladata boldog embereket nevelni.


A brassói Mátka néptánccsoport   
  Fotó: az RMPSZ Facebook-oldala



Szolgálati emlékérmek, iskolabusz

A továbbiakban a nyugállományba vonuló, köznevelési intézményekben legalább negyedszá-zadot tevékenykedő oktatóknak járó Pedagógus Szolgálati Emlékérmek átadására került sor. Az országos tanévnyitón rendszerint a rendezvényt vendégül látó megye oktatóit díjazzák, mivel azonban idén Beszterce-Naszód megyében nem volt ilyen pedagógus, a kitüntetést más megyék elismerésben részesülő 143 oktatója közül hárman vehették itt át. A szóban forgó díjazottak – Séra Ilona, a maroshévízi iskola matematika szakos tanára, Török Ferenc, a Kolozs megyei tanfelügyelőség képviselője és Vass Ferencz, a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola matematikát oktató intézményvezetője – a pedagógusszövetség kötelékében is kiemelkedő munkát végeztek.

A Beszterce-Naszód megyei diákoknak adományozott, 21 férőhelyes iskolabusz kapcsán dr. Petrovay László, a Rákóczi Szövetség stratégiai igazgatója szólt a jelenlevőkhöz. Petrovay László említést tett a mintegy 2000 erdélyi diák nyári táboroztatásáról, a két évtizede indított Magyar iskolaválasztási programról, a Szülőföldön magyarul program idén tavasszal kezdett sikeres digitalizációjáról, majd az Iskola Alapítvánnyal közös kezdeményezésről, az erdélyi iskolabusz-hálózat kialakításáról, amelynek eredményeként negyven járművel közel 600 gyermek juthat el biztonságosan a lakóhelyéhez legközelebb eső magyar iskolába. Idén Szilágysomlyó, illetve a Beszterce-Naszód megyei magyar oktatás egyik bástyája, Bethlen csatlakozik a programhoz.

„…játszani is engedd…”

 A program a brassói Mátka néptánccsoport népdalaival, majd a csodaszép zselyki viseletbe öltözött besztercei diákok A lélek ösvényein című, Fazakas István helyi költő alkotásaiból összeállított versműsorával folytatódott. A továbbiakban dr. Markó Bálint, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese az egyetemek tanévkezdő üzenetét tolmácsolta, dr. Tamási Zsolt, a Bolyai líceum aligazgatója a pályakezdő pedagógusokhoz szólt, Somodi Henrietta-Kitti, 12. osztályos bolyais diák, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) belügyi referense pedig a fiatal generáció nevében osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, arra kérve az oktatókat, hogy ne csak a szorgalmas, hanem a pad alatt játszó diákok felé is nyissanak. 

Az utolsó művészi momentumban Horváth Zoltán zenetanár Gárdonyi Zoltán Postludium című orgonaművét adta elő, majd Deák Zoltán, az RMPSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke zárta a felszólalók sorát, az oktatókhoz intézett üzenetében egyebek mellett József Attilát idézve: „jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!” Az ünnepi együttlét nemzeti imánk eléneklésével ért véget. 


Fotó: az RMPSZ Facebook-oldala


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató