2019. október 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megőrzött egészség többet ér,

mint a legyőzött betegség – hangzott el Jakab István TV-producer, ezoterikus író, természetgyógyász előadásában május 25-én este a marosvásárhelyi vár üvegaulájában, ahol sokan voltak kíváncsiak szavaira. Hosszan beszélt testi, majd lelki dolgainkról is.

A mikrobiomról például, testünk virtuális szervéről, amelyet a bőrünkön és a szervezetünkben élő mikrobák dzsungele alkot, és egyensúlyuktól függ az egészségünk. Mi az oka az egyensúly megbomlásának, és hogyan lehet azt helyreállítani? Milyen természetes készítményeket ajánl erre az előadó Zöldvér programja? 

Emberként a legmagasabb energiaszintű állapotunk az, hogy képesek vagyunk befogadni, felerősíteni és kisugározni a szeretetet. És mégis miféle erők térítenek el ettől, hogyan veszi át a szeretet helyét a félelem, a harag, a gyűlölet, ami olyan mérgeket termel, amelyek megbetegítik szervezetünket? – foglalhatnánk nagyon röviden össze a két előadás lényegét, amelyet követően néhány kérdést tettem fel az előadónak. 

– Annyi mindennel foglalkozol, kiválóan ismered a gyógynövényeket, a gyógygombákat, és ezt a tudást előadásokon, az általad alapított és működtetett Viva Natura tévéadáson (a másképpen tudás csatornáján), valamint a Természetgyógyász magazinon keresztül népszerűsíted. De nem maradsz meg a szavak szintjén, mert segíteni szeretnél, ezért a Viva Natura filozófiájának megfelelően adalékmentes, természetes hatóanyagokat kínálsz azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni. Hiszel a szeretet mindent legyőző erejében, és azt hirdeted, hogy az ellenségeskedéstől zajos világból ez az egyetlen kiút. Ezek után ki is valójában Jakab István, természetgyógyász, feltaláló, tévériporter, ezoterikus író, próféta, vagy mindez egy személyben?

– Régen voltak polihisztorok, akik értettek az íráshoz, a verseléshez, a különböző tudományokhoz, az alkímiához, és sorolhatnánk tovább azokat a területeket, amelyekben jártasak voltak. Gyermekkoromban rengeteg verset, regényt írtam, ezért inkább a lelki út vonzott. A sorsom azonban úgy alakult, hogy a szüleim elváltak, és nekem szakmát kellett tanulnom, így lettem híradásipari gyártástechnológus. A gépek összeállításához szükséges logikus gondolkodás, amit a szakmával együtt sajátítottam el, nagyon hasznos ebben a világban, ahol 33 éves koromra mindent elértem, amire egy földi ember vágyik. Volt házam, autóm, feleségem, három gyermekem, de ahogy elkezdtem vágyakozni, megjelentek azok az emberek az életemben, akik egy más utat tudtak mutatni. Ausztriában találkoztam az ezotériával, és ez a világ beszippantott engem.

– Hogyan, mivel kezdődött ez a második életed?

– Az első dolog, amivel foglalkoztam, a vízerek, a földsugárzás mérése volt, majd a víz lett a szerelmem. A víznek teljesen más tulajdonságai vannak, mint amiről valaha is álmodtunk. Van egy új, másik halmazállapota, ami az élőlényekben található, és amit élő víznek neveztem abban a könyvben, amelyet 2002-ben írtam A teremtés titkai/ Víz-vázú világegyetem címmel. Ez a könyv a spirituális éle-tembe nyújt betekintést. 

– Honnan eredt az érdeklődésed a természetgyógyászat iránt?

– A természetgyógyászati ismereteket dr. Török Szilveszter professzortól tanultam, akit 15 évig kísértem. Szervetlenkémia-professzorként a magyar természetgyógyászat doyenje volt, sajnos a múlt évben elhunyt. Azt a csodálatos rendszert, amit magyar természetgyógyászatnak hívnak, Oláh Andor tanítása nyomán építette fel. A termékkombinációk, a biokémiai összetevők stb. – hosszan sorolhatnám azokat az ismereteket, amelyeket tőle kaptam. Azt is bevallom, hogy termékfejlesztés közben, amikor több anyag kerül egymás mellé, és nem tudom, hogy mi az ellenjavallata két anyagnak, elő merem venni az ingát, és megkérdezem tőle, hogy barátokként összerakhatók-e, vagy vannak közöttük ellenségek. Ezen a pályán sokan dolgoznak hasonló eljárásokkal a gyógynövények párosításakor, és őseink ugyanígy tudták az ingát használni. Ezt a tudást el kell fogadni, és be kell integrálni a munkánkba, ugyanakkor a legkorszerűbb kutatások eredményeit is figyelemmel követjük. 

– Nagyon sok különböző terméket ismertettél a marosvásárhelyi előadás során, ezek mind saját fejlesztésűek?

– Kilencven százalékban igen. Évek óta szándékomban állt gyógygombákkal foglalkozni. Tíz évvel ezelőtt dr. Babulka Péter jó barátommal A XXI. század gyógyítói: a gombák címmel írtunk egy könyvet, amelyben bemutattam a ganoderma gombákat és kombucha jó hatását is, majd vártam a lehetőséget. Évek elteltével találtam egy olyan beszerzési forrásra, ami lehetővé tette, hogy csodálatos hatású készítményeket tudjak összeállítani. Vannak olyan elképzeléseim, amelyeknek nekifogok, de nem lesz belőlük semmi. A gombák esetében viszont megvolt az „aha-élmény”, hogy olyan dolgot tudtam készíteni, amivel sok embernek a hasznára válhatok. 

– Vannak segítőtársaid is az ötletelésben?

– Látszólag spirituális gondolkodás kell ehhez a munkához, de a gyakorlati életben nem feltétlenül ilyen emberekkel lehet dolgozni, viszont olyan munkatársakat gyűjtök magam köré, akiket nem beosztot-taknak, hanem a családtagjaimnak érzek, mert csak így tudok lelkesedést elvárni tőlük, és azt, hogy felvegyék az én „fordulatszámomat”. 

– Hol működik a cég, ahol a táplálékkiegészítők készülnek?

– Sok céget alapítottam, a rendszerváltás után, 1988-ban hoztam létre az első magánvállalkozásomat, 1989-ben az első cégemet Aquapool néven. 1991-ben egy irodát nyitottam Nagyváradon ugyanazzal az elnevezéssel, ami ma is működik, és nemrég volt harmincéves, a Viva Natura később jött létre. Az üzemünk jelenleg Fóton van, ahol a kombuchát is kapszulázzuk vagy tasakoljuk. A nyílt kereskedelmen kívül nagyon szeretem a multilevel hálózatokat, nem az áraik miatt, hanem azért, mert mindent el lehet mondani a termékekről. A suttogó propaganda sokkal népszerűbbé teszi őket, mert a kliensek meg tudják beszélni, hogy kinek mi segített, a nyílt kereskedelemben viszont nincs ilyen visszajelzés.

– Végignézni is hosszú a természetgyógyászati termékek listáját. Mi volt eddigi pályádon a legnagyobb elégtétel?

– Soha nem volt elég raktáram, és amikor felépítettem a fóti üzemet, amelynek aljába nagy raktárakat alakítottunk ki, akkor született meg a gondolat, hogy miért nem alakítok egy „másképpen tudás” tévét. Az évek során a velem készült riportok minőségével ugyanis nem mindig voltam elégedett, mert nem tudtak elég jól kérdezni. Az ötletet tett követte, és tíz évvel ezelőtt jött létre a Viva Natura Televízió (VNTV), amit 62 országban néznek, és nagyon örülök, hogy az Erdélyben élő magyaroknak is sok információt sikerült átadni, ami a legnagyobb élmény. Amikor eljövök Erdélybe, kiderül, hogy a megkérdezettek 60-70 százaléka nézi a VNTV-t. Amit keresek a tablettáimmal, azzal biztosítani tudom, hogy ne függjek senkitől. Székelyföldről is eljönnek hozzám különböző foglalkozású emberek, köztük természetgyógyászok is, és nagyon örülök, hogy teret tudok biztosítani számukra. Megismerheti őket is a világ, mert úgy érzem, hogy Erdélyben még mindig létezik egyfajta bezártság. 

– Bár az elmondottak szerint minden tevékenység egy helyen működik, hogyan győzöl valamennyi feladatnak eleget tenni?

– Reggel bemegyek, elkészítem a riportokat, délután átmegyek a cégbe, ahol az új termékeket állítjuk elő, majd a hároméves kislányommal vagyok. Járok úszni, reggel és este meditálok. Azért fontosak számomra az előadások, mert a hétköznapok során kevés emberrel találkozom. A kiszállások során viszont nemcsak Székelyföldre jövök el, hanem Felvidékre és Kárpátaljára is, ahol nagyon fogékonyak a természetgyógyászatra, és sok orvos barátom is a segítségemre van.

– Mit üzensz azoknak, akik nem jutottak el az előadásaidra?

– Azt, hogy a másképp gondolkodás igazából nem ördögtől való, mert a történelem során mindig az újat felfedezők, a másképp gondolkodók vitték előre a világot. Ezt nevezzük paradigmaváltásnak. Mindenki a saját életében, a saját környezetében kell a változásokat létrehozza ahhoz, hogy azok embertársai életében is megvalósuljanak. A hitvallásom az, hogy a természet receptúrájához sem hozzáadni, sem abból elvenni nem szabad. A paradigmaváltás pedig nem egy új dolgot talál ki, hanem a régi, ősi értékekhez való visszatérést jelenti. 

Szeretném elmondani még, hogy Székelyföld szerelmese lettem, és ígérem, hogy gyakran ellátogatok még Erdélybe.