2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Segítség.ma – szakmai tartalmak megbízható forrásból

A határon túli magyar páciensek a lehető legkönnyebben és leggyorsabban találjanak maguknak anyanyelvű egészségügyi és mentálhigiénés ellátást – ez a fő célja a több mint másfél éve működő Segítség.ma platformnak. Az online felületen a páciensek rákereshetnek a hozzájuk legközelebb rendelő magyar anyanyelvű szakorvosra, ugyanakkor lehetőséget nyújt a szakembereknek a kapcsolattartásra, tapasztalatcserére, valamint egy adott szakterület hallgatói szakmai gyakorlati helyet kereshetnek a szülőföldjükön.

A Segítség.ma közösségi startup, egy igazi Kárpát-medencei együttműködés, amely 2020 őszén egy online platform formájában öltött testet. Az alapítók által megálmodott felület legfontosabb célja segíteni a határon túli magyar betegeknek, hogy a lehető legkönnyebben és leggyorsabban találjanak maguknak vagy a környezetükben élőknek anyanyelvű egészségügyi és mentálhigiénés ellátást.

A Segítség.ma több mint másfél éve kínál lehetőséget a külhoniak és a diaszpórában élők számára magyar nyelvű egészségügyi és mentálhigiénés szakemberek keresésére hely és szakterület alapján, az orvostanhallgatóknak arra, hogy szülőföldjükön találjanak helyet a szakmai gyakorlat elvégzésére. Emellett a betegek egészségügyi nevelését szolgáló, elismert szakemberektől származó tartalmakat tesznek közzé szakcikkek, előadások formájában, webináriumokat szerveznek. 


Dr. Ladányi EmmánuelA felületre történő regisztráció egyszerű, gyors, és mindenki számára ingyenes, akárcsak az előadásokon való részvétel és a blogbejegyzésekhez való hozzáférés.

Dr. Ladányi Emmánuel szülész-nőgyógyász rezidens orvos, a Segítség.ma társalapítója és szakmai referense, az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségének alelnöke lapunknak elmondta, 2020 tavaszán kezdték el a platform létrehozását, majd néhány hónapos próbaidőszakot követően, 2020 őszén lett kész a végleges változat. – A Segítség.ma egy Kárpát-medencei kezdeményezés, ami azt jelenti, hogy felvidéki, magyarországi, illetve erdélyi szervezeteknek, szakembereknek a közös kezdeményezése. Megemlíteném itt Magyarországról a Magyar Ifjúsági Konferenciát, a Felvidékről az Artis Centrumot és a Melioratio Központot, Erdélyből pedig az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségét mint háttérszervezeteket. Abból indultunk ki, hogy nagyon nagy szükségük van a magyar embereknek arra, hogy célzottan tudjanak maguknak magyar nyelvű szakembert keresni, amennyiben ellátásra van szükségük. Ez főleg azokon a vidékeken fontos, ahol szórványmagyarság él. A tömbmagyarság lakta településeken könnyebben megtalálja a páciens azt a szakembert, akivel anyanyelven tud kommunikálni, legyen az orvos, fogorvos, gyógyszerész, logopédus, gyógytornász vagy mentálhigiénés szakember. Viszont azokon a helyeken, ahol szórványban él a magyarság, nehezebb ilyen szakembert találni a közelben. Ebből az elgondolásból hoztuk létre a platformot, ahová szakemberek regisztrálnak, és a páciensek rá tudnak keresni hely- vagy szakterület-specifikusan az illető szakemberre. Az orvosok számára is több okból előnyös regisztrálni az oldalon, egyrészt azért, mert azoknak a magyar anyanyelvű pácienseknek, akik az illető szakterületre rákeresnek, segítséget nyújtanak abban, hogy könnyebben eljussanak hozzájuk. Továbbá a szakemberek egymással is kapcsolatba tudnak lépni, például egy erdélyi szakorvos fel tudja venni így a kapcsolatot egy pozsonyi vagy egy anyaországi kollégával tapasztalatcsere végett, de akár szakmai gyakorlatok megszervezésében is segítséget nyújthat ez a lehetőség, illetve különféle szakmai konferenciákról is tudomást szerezhetnek egymástól. Ugyanakkor az egyetemi hallgatóknak és rezidens orvosoknak is hasznos a felület, itt könnyedén fel tudják venni a kapcsolatot például olyan szakemberekkel, akik képzést vállalnak – ismertette a platform nyújtotta lehetőségeket dr. Ladányi Emmánuel. Érdeklődésünkre, hogy a pácienseknek van-e lehetőségük a platformon keresztül tanácsot kérni az egyes szakorvosoktól, kifejtette, az, hogy a pácienseknek lehetőségük legyen online tanácsért a szakorvosokhoz fordulni, egy továbbfejlesztett verziója lenne a platformnak, egyelőre a pácienseket segítő szakmai tartalmak gyártására és elérhetővé tételére helyezték a hangsúlyt.

Nagy az érdeklődés a szakmai tartalmak iránt

A Segítség.ma csapata igyekszik minél több csatornán tartani a kapcsolatot a felhasználókkal. Rendszeresen hírlevelet küldenek a legújabb programjaikról, előadásaikról, illetve folyamatosan osztanak meg tartalmakat a közösségi médiás felületeiken. A visszajelzések nagyon jók, vannak páciensek, akiknek a platform által sikerült megtalálniuk a hozzájuk legközelebb praktizáló szakorvost, akire éppen szükségük volt, és az előadásaik kapcsán is sok a pozitív visszajelzés. A Facebook-oldalukon meghirdetett eseményekre rendszeresen több ezren reagálnak.

Dr. Ladányi Emmánuel rámutatott, összesen 30 ezren követték a YouTube-csatornán a webináriumokat, és 100 ezren a Facebookon közzétett szakmai tartalmakat. – Úgy látjuk, a járvány idején is bebizonyosodott, hogy szükség van az online prevencióra, az online szakmai tartalomgyártásra, és igénylik az emberek az egészségügyi nevelést. A visszajelzések alapján a páciensek igénylik ezt, annál is inkább, mivel manapság nagyon nehéz az online világban, a keresés során megszűrni a szakmai tartalmakat, hiszen rengeteg olyan kering, amely nem megbízható forrásból származik. Viszont azok a tartalmak, amelyek az oldalunkra kikerülnek, elismert szakemberektől származnak, tehát garantáltan megbízható, helyes és pontos információkat tartalmaznak.

A szakmai tartalmak több formáját tettük elérhetővé: vannak webináriumok, online előadások, írott blog szakmai cikkekkel különféle patológiákról, illetve beszámolók olyan páciensek részéről, akik átestek bizonyos orvosi beavatkozásokon. Akik regisztrálnak a segitseg.ma oldalon, igényelhetik, hogy a webináriumainkról, előadásainkról értesítést kapjanak e-mailben, van aki nem él ezzel a lehetőséggel, de a közel 2000 aktív felhasználónk többsége igen. Jelenleg 345, az orvoslás különböző szakágaiban dolgozó szakember felhasználónk van a platformon, fogorvos, gyógyszerész kollégák is regisztráltak, ugyanakkor igyekeztünk hangsúlyt fektetni az ellátás azon területeire, ahol szintén nehéz magyar anyanyelvű szakembert találni, például logopédust, kinetoterapeutát, gyógytornászt, mentálhigiénés szakembert, pszichológusokat. Igyekeztük az ezen területeken dolgozó szakemberek elérhetőségeit is biztosítani a páciensek számára.

A továbbiakban a szakmai tartalmak és a regisztrált szakemberek számának a bővítése mellett egy-két éven belül szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy a honlapon a beteg közvetlenül felvehesse a kapcsolatot az adott kezelőorvossal, és időpontot is kérhessen tőle a magánrendelőjébe vagy az állami járóbeteg-rendelőbe. Természetesen nem célunk, hogy online gyógyítást végezzünk, diagnózist állítsunk fel, hiszen ehhez személyes találkozás és különféle vizsgálatok szükségesek, nem szeretnénk helyettesíteni a fizikai konzultációt, ez csupán a kapcsolatfelvételnek az első lépése lenne – mutatott rá dr. Ladányi Emmánuel.