2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A sürgősségi kórház intenzív újszülöttosztálya is bekapcsolódik a telemedicina-hálózatba

A Cristi Vasiliu/ACV Egyesület, BCR által finanszírozott projekt célja, hogy a Maros Megyei Sürgősségi Kórház intenzív újszülöttosztályát is bekapcsolják júniustól az országban már működő telemedicina-hálózatba. Jelenleg nyolc, újszülötteket ellátó intenzív terápiás központ része ennek a hálózatnak: a bukaresti Marie Curie, a konstancai, a jászvásári, a brassói, a kolozsvári, a temesvári, a craiovai és a piteşti-i.

A Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Megyei Kórház neonatológiai részlege III. besorolású, azaz országos viszonylatban a legszakszerűbb osztály, amely a legmagasabb klinikai kompetenciákkal rendelkezik az újszülöttek intenzív ellátása terén, és egyike az ország 16 kiválósági központjának. Ez az egyetlen olyan intenzív újszülöttosztály Romániában, amelyen a műtéti felvétel előtt ellátják a veleszületett szívfejlődési rendellenességgel küzdő, kritikus állapotú újszülötteket.

A marosvásárhelyi központban az intézmény szülészeti és nőgyógyászati klinikáján világra jött újszülöttek mellett ellátják a megye vagy a régió más szülészeti osztályairól átszállított, súlyos állapotú csecsemőket, valamint az ország különböző részeiből érkező kis pácienseket is.


2020-ban 268 csecsemőt kezeltek az intenzív terápián

Dr. Manuela Cucerea, az újszülöttklinika vezetője szerint 2020-ban több mint 2000 újszülöttet láttak el, közülük 268-at az intenzív terápiás osztályon. – Sajnos Románia még mindig az első helyen van az Európai Unióban az 5,8%-os csecsemőhalandósági aránnyal. A szülések több mint 10 százalékában tinédzser anyák hozzák világra kisbabájukat, ami összefüggésben áll a szövődményekkel járó koraszülések nagy számával.

Mariana Cernat, a megyei sürgősségi kórház menedzsere köszönetet mondott a Cristi Vasiliu Egyesületnek, az adományozónak, a BCR-nek, amiért támogatják a kis betegeket, valamint az intenzív újszülöttosztályon dolgozó egészségügyi személyzet munkáját, hiszen, mint rámutatott, rendkívül fontos, hogy a súlyos betegségekben szenvedő újszülöttek magas színvonalú orvosi ellátásban részesüljenek. A korszerű telemedicina-rendszer lehetővé teszi a betegek állapotával kapcsolatos információk, eredmények biztonságos és gyors továbbítását, a páciensek életjeleinek a követését, a döntések és a beavatkozás idejének a lerövidítését.

A projekt gyakorlatba ültetését követően a marosvásárhelyi intenzív újszülöttosztály orvosai kapcsolatban lesznek az ország más központjaiban dolgozó kollégáikkal, és szükség esetén a lehető leggyorsabban konzultálhatnak egymással. Ennek a munkamódszernek számos előnye van a betegekre és az orvosokra nézve egyaránt, hiszen lehetőség adódik egy második orvosi vélemény kikérésére már a helyszínen vagy a lehető legrövidebb időn belül, lehetővé teszi a gyors információcserét az orvosok között, lerövidül a beavatkozási idő, illetve az egyes betegek átszállítására vonatkozó döntések meghozatalának az ideje. Ugyanakkor csökken a kórtermek túlzsúfoltsága a szükségtelen átszállítások miatt, illetve az orvoscsapat, amelyhez a beteget átszállítják, hozzáfér az összes, addig elvégzett vizsgálat eredményeihez.


A csecsemőhalandóság visszaszorítása a cél

Dr. Cătălin Cârstoveanu, a Marie Curie Kórház intenzív újszülöttosztályának vezetője rámutatott, az az álma, hogy Romániában a súlyos egészségi rendellenességekkel született csecsemők számára megszületésük után ugyanolyan színvonalú ellátást biztosítsanak, mint például az Egyesült Államokban. 2000-ben lehetősége volt Amerikába menni, ami meghatározó pillanat volt a pályafutásában és mindabban, amit azóta itt Romániában elértek. Az Egyesült Államokban tapasztalta, hogy inspirálódni kell, megpróbálni úgy megoldani a dolgokat, ahogy a tapasztaltabb kollégák teszik. De ezek mögött a látszólag egyszerű dolgok mögött hosszú évek tapasztalata, az orvosok közötti együttműködés és a döntéshozatal hatékonysága áll. Ez a telemedicinális rendszer növeli a bizalmat, a multidiszciplináris együttműködést, megkönnyíti az orvosok közötti információcserét, és segít az átszállításról vagy a kezelés megkezdéséről szóló döntés meghozatalában – idézi a Maros megyei sürgősségi kórház által kibocsátott közlemény a Marie Curie kórház szakemberét.

A marosvásárhelyi intenzív újszülöttosztály telemedicina-hálózatba való bekapcsolásának a költségei 10 ezer euróra rúgnak, és magában foglalja a szükséges berendezések beszerzését, valamint a személyzet képzését is.

A Cristi Vasiliu Egyesület alapítója, Delia Vasiliu úgy véli, hogy a projekt hozzájárul a csecsemőhalandóság visszaszorításához, a kritikus esetek átszállításának az egyszerűsítéséhez, valamint a diagnózis mielőbbi felállításához, hogy a páciensek minél gyorsabban hozzájussanak az életmentő beavatkozásokhoz. A BCR rendkívüli dolgot tesz Marosvásárhelyen. A projektben való konkrét és következetes részvételen túl megtanít minket arra, hogyan kell segíteni. 

– Büszkék vagyunk mindarra, amit eddig sikerült elérnünk a BCR és a kórház támogatásával. Tudjuk, hogy még sok a tennivaló, és fontos a közösségi támogatás. Mindannyian hozzájárulhatunk ahhoz, hogy minél több életet mentsünk meg. Azok számára, akik segíteni szeretnének, a www.acvonline.ro weboldalon ismertetjük, hogyan lehetnek részesei a változásnak – fogalmazott az egyesület elnöke.

Fotó: Nagy Tibor (archív)