2021. március 2., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Az egyre bővülő szúnyogfajták csípései ember és állat számára egyaránt sok kellemetlenséget és betegséget okozhatnak. A lepkeszúnyog által terjesztett leishmaniasis az emberre is veszélyes, a kutyákra és macskákra nézve azonban halálos kimenetelű lehet, akárcsak a szívférgesség.

A Noé Bárkája kisállatklinika vezetője, dr. Pálosi Csaba ismertette azoknak a betegségeknek a tüneteit és kezelési módját, amelyek kiváltó oka a szúnyogcsípés. A kutyáknál előforduló szívférgesség tüneteiről beszélgettünk már, ezúttal egy másik halálos kimenetelű betegség, a leishmaniasis van soron, amely kutyát, macskát és az embert is érintheti.

A csapadékos időjárást követő kánikula jelentősen fokozta a vérszívók szaporodását a Kárpát-medencében. Mivel uniós szabályozással korlátozták a légi úton történő rovarirtást, a korábban hatékonynak számító permetezést földi járművekről végzik az esti, éjszakai órákban, a lebomló hatóanyag azonban kizárólag az elérhető területen tartózkodó szúnyogokat pusztítja el. A szúnyogok egy része különböző betegségeket terjeszt, és nem mindegy az sem, hogy az adott példány honnan érkezik. 

Lepkeszúnyog


Leishmaniasis

A szakember szerint a leishmaniasist általában a legtöbb kutya nem éli túl, ezért a betegséget komolyan kell venni. Nem könnyít a helyzeten az sem, hogy a fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő rendkívül hosszú lehet. Sokszor hónapokkal vagy évekkel a csípés után jelentkeznek a tünetek. A betegség kórokozóját az alkonyatkor és éjszaka aktív fertőzött lepkeszúnyogok terjesztik. Elsősorban a Földközi-tenger térségében fordul elő, de egyedi eseteket már Németország délnyugati részén, Svájcban és Belgiumban is regisztráltak, ugyanakkor Románia déli megyéiben is gyakori az előfordulása.

A zoonózis az állatról emberre is átterjedni képes megbetegedés. A leishmaniasis az embernél bőrelváltozás, fekély formájában jelentkezik. A lepkeszúnyog a gazdatest megcsípésével juttathatja a vérbe a leishmaniasist okozó egysejtű parazitát. Bár a gazdit kutyája nem fertőzi meg, a rovar átviheti a parazitát a kutyából az emberbe. Ha az élősködő bekerül a gazdatestbe, a Leishmania paraziták a bőrben telepednek meg. A betegség kifejlődésével a fertőzés átterjed a belső szervekre, a fertőzött anyáról a gyerekre is átkerül, ilyen szempontból van némi hasonlóság a Zika-vírus és a leishmaniasis között. A kutyáknál általában az állat lesoványodásával, a nyirokcsomók megduzzadásával, a bőr pikkelyesedésével jár, de jelentkezhet hasmenés, hányás, szőrhullás, fekélyek a bőrön, a máj- és a lép megnagyobbodása, a nyirokcsomó duzzanata, kötőszöveti gyulladás is. Gyakran alakulnak ki krónikus tünetek, mint az ekcéma, szőrhiány az orrháton, a fülkagylókon és a szemek körül. Súlyosabb esetben pedig vese- és májelégtelenség, orrvérzés, hasmenés, ízületi gyulladás, szem- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek. Ha az állat nincs kezelve, két éven belül elpusztulhat, ugyanakkor a kezelés nem biztosíték a kutya végleges gyógyulására. 

Bár a leishmaniasis kórokozói nem okoznak az influenzavírushoz hasonlóan robbanásszerűen terjedő járványokat, ez a betegség az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint világszerte több millió embert veszélyeztet. Embernél a Leishmania-fertőzés gyanúja a klinikai kép és az utazási kórelőzmény alapján állítható fel. A távolsági turizmus, illetve a globális felmelegedés hatásai miatt egyre jobban kiterjedő endémiás területek következtében a betegség megjelenése egyre gyakoribbá válhat az európai országokban is. A betegség kórokozójának köztigazdáját, a lepkeszúnyogot Magyarország déli megyéiben több alkalommal azonosították. Dél- és Észak-Franciaországban, Dél-Németországban, Svájcban és Belgiumban is előfordultak már megbetegedések. Ugyanakkor érdemes elővigyázatosnak lenni azoknak, akik a nyári hónapokban kutyájukkal Horvátországba, Szlovéniába, Olaszországba vagy Szerbiába utaznak. Amennyiben Leishmaniával fertőzött országba utazik valaki kedvencével, napnyugta után az állatot zárt térben ajánlott tartania. A lepkeszúnyogok távoltartására alkalmas készítményeket kell használni, akár nyakörv, akár rácseppentős, spot on oldat formájában. Az utazás előtt azonban ajánlott felkeresni az állatorvost és kikérni tanácsát.

Fotó: Antalfi Imola