2019. április 21., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A téli vakáció kezdete előtt legeredményesebb diákjait díjazta

a nyárádremetei Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola egy, a helyi katolikus templomban rendezett színvonalas zenés-irodalmi műsorral, amelyről Lokodi Kinga Mária, Lokodi Anna és Nagy Imre pedagógusok gondoskodtak. Kacsó Zsuzsánna Tünde igazgatótól megtudtuk: az önkormányzat jóváhagyásával osztottak ösztöndíjakat a 2011. évi 5576. számú tanügyminisztériumi rendelet előírásai alapján, így a 2017–2018-as tanév diákjai közül ötvennek tudtak érdem- és tanulmányi ösztöndíjat biztosítani egyenként 200 lej értékben, míg további tíz tanuló 100 lejes társadalmi ösztöndíjban részesült. 

Tanulmányi ösztöndíjat azoknak a felső tagozatos tanulóknak nyújtottak át, akik legkevesebb 8,50-es évi átlageredménnyel és tízes magaviselettel végezték el az adott tanévet. Így a nyárádremetei iskolából István József, Kacsó Dávid József, Kalányos Zsigmond Dávid, Márton Áron Lehel, Nyulas Szilvia, Szántó Kitti, Deák Kamilla Tamara, Kacsó Magdolna Izabella, Katona Mónika, Máthé Anna Zsuzsánna, Török Zsuzsánna, Fodor Dániel, Sófalvi Zsófia Sarolta, Székely Barbara, Tódor Olga Nadasa, Ács Szilárd, Fodor Anita, Gherman Anna, Kacsó Anita, Kakucs Dávid, Katona Anita, Nagy Orsolya, Török Márk, Hajdú Paula Alexa kapott ösztöndíjat, a legjobb tanulónak az akkor 6. osztályos Fodor Dániel bizonyult 9,97-es átlaggal. A nyárádköszvényesi iskolából a következőket díjazták: Balogh Brigitta, Cseresznyés Andrea, Kibédi Laura Nóra, Nagy Viktória, Orbán Szidónia, Bartus Andrea, Kajcsa Szilárd Hunor, Kovács Beatrix Barbara, Lákó Károly József, Lokodi István, Mátyus Szabolcs, Rugina Anna, Rugina Alexandru, Szász Szilárd Szabolcs, Balla Beáta, Balla Zalán, Balogh Dorottya Angyalka, Bara Claudia Mihaela, Bereczki Melánia Nikoletta, Balla Délia Kinga, Orbán Vencel, Rugina Andrea, Tóth Lajos László, ezek közül pedig a legjobbnak Cseresznyés Andrea 8. osztályos tanuló bizonyult tízes átlaggal. A 3. osztályos Kacsó Kriszta Johanna és Kovács Dániel Nándor érdemösztöndíjat kaptak, amiért regemondásban és szavalásban a megye legjobbjainak bizonyultak és az országos versenyen is becsülettel helytálltak.

Az igazgatónő elmondta: már három éve kezdeményezték az ösztöndíjak kiosztását, de pénz hiányában a helyi tanács csak 2018-ban hagyta jóvá ezt. A következőkben ezt az elismerést rendszeressé tennék, és megpróbálnak erre pénzforrást keresni. Ez alkalommal a 8,50-es átlag volt az alsó határ, de lehet, hogy jövőben már emelik az alsó értéket, hogy kevesebb diák juthasson magasabb összeghez, így is ösztönözve mindenkit a tanulásra. 

A remetei templomban ünnepélyes keretek között adták át a díjakat
Fotó: Bakó Nyulas Piroska