2019. május 27., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a PanGastRo Egyesület,

a Székelyföldi Gasztrotérkép és a www.gastromedia.ro portál közreműködésével idén újból meghirdetik a Falánk csütörtököt, amelynek lényege, hogy a hamvazószerdát követő napon, március 7-én, az ehhez csatlakozó éttermekben 50 %-kal olcsóbban lehet étkezni. 

Idén is meghirdetik –  immár egész Erdélyre kiterjedően –  az akciót, amellyel szeretnék előtérbe helyezni a kulturált étterembe járást. A Falánk csütörtök kezdeményezéshez  azon éttermek és vendéglátóipari egységek csatlakoznak, amelyek vállalják, hogy március 7-én egész nap – nyitvatartási idejük alatt – á la carte kínálatukból vagy az arra a napra érvényes falánk csütörtöki menüsorból 50%-os kedvezményt adnak a számla végösszegéből bármilyen – az év többi szakában is elfogadott – fizetési mód választása esetén, a svédasztalos kínálat esetén pedig 35 lej/fő értékű 

ételfogyasztási lehetőséget biztosítanak. A falánk csütörtöki kedvezmény csak helyben fogyasztásra vonatkozik, elvitel esetén az éttermeknek nem kell kedvezményt adniuk – derül ki a szervezők által lapunkhoz eljuttatott közleményből.  Az akció elsődleges célja a kulturált étterembe járás hagyományának ápolása, valamint a népi hagyományok tisztelete. Ugyanakkor nem titkolt célja az eseménynek, hogy ezáltal is népszerűsíteni szeretnék az erdélyi gasztronómiát, ösztönözni a turistákat, hiszen a székelyföldi éttermekben lehetőségük adódik megkóstolni a hamisítatlan erdélyi ízeket.  A Torkos csütörtök a magyar gasztronómia egyik legismertebb rendezvénye,  Erdélyben Falánk csütörtök néven indult. A néphagyomány szerint a húsvéti 40 napos böjt előtti hamvazószerdát követő napon ünneplik a torkos csütörtököt, akkor fogyasztják el a farsangi maradékokat. 

Váradi János szervező lapunknak elmondta, Erdélyben évente mintegy harminc vendéglátóegység csatlakozik a kezdeményezéshez, főként Hargita és Kovászna megyéből. Maros megyében sajnos nem sikerült annyi éttermet bevonni, mint amennyit szerettek volna, itt általában csak három étterem szokott bekapcsolódni. Magyarországon kiválóan működik ez a kezdeményezés, évente több mint ezer étterem biztosít kezdvezményes fogyasztást az ezen a napon hozzájuk betérő vendégeknek.  Váradi János hozzátette: a programról, illetve az ehhez csatlakozó éttermekről a falank.gastromedia.ro portálon lehet tájékozódni, oda tölthették fel az ajánlataikat február végéig az éttermek, itt tudnak éttermet választani a fogyasztók. A szervező hozzátette, cégeket szeretnének megszólítani, hogy március 7-én éljenek a lehetőséggel, és akár csapatösszerázó címszó alatt, vendégeljék meg egy étteremben az alkalmazottaikat. A forgalom miatt jól jár az étterem is, de a cégvezető is, hiszen félárat fizet. 

Egyik marosvásárhelyi étterem tulajdonosa lapunk érdeklődésére elmondta, tavaly és tavalyelőtt nem csatlakoztak a Falánk csütörtök kezdeményezéshez, mivel  az előző években rossz tapasztalataik voltak, azt a réteget mozgatta meg az esemény, akik egyébként nem engedik meg maguknak, hogy étterembe járjanak, és vinni akartak mindent, csak azért, mert féláron van.  Civilizálatlanul viselkedtek, ezért utólag szabályként leszögezték, hogy csak arra érvényes a kedvezmény, amit ott helyben elfogyasztanak. – Ez a kezdeményezés arról szól, hogy eltölts egy kellemes estét az étteremben, nem arról, hogy hazavidd az ennivalót – jegyezte meg az étteremtulajdonos, aki szerint ez a szabályozás valamelyest civilizáltabbá tette az eseményt, ezért úgy döntöttek, idén ismét csatlakoznak a Falánk csütörtök akcióhoz.
Kapcsolódó cikkek: