2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mivel „nemcsak a húszéveseké a világ”, bár az alkat idővel változik, minden korban fontos, hogy jólöltözöttek legyünk. Ehhez nem szükséges, hogy feltétlenül túl egyszerű, semmitmondó, sötét színű darabokat hordjunk, sőt éppen ellenkezőleg, igyekezzünk elegánsan, stílusosan, ugyanakkor diszkréten öltözködni.

Tehát az 50 év feletti nők viseljenek főleg klasszikus alapszíneket: fehéret, szürkét, csokoládébarnát és feketét. A világos színek mindig elegánsan kihangsúlyozzák a nők természetes szépségét, a klasszikus ruhák pedig jó ízlésre és stílusérzékre vallanak.

Amikor ruhát és szoknyát vásárolunk, figyeljünk arra, hogy főleg egyenes szabású, „köpeny” és „ceruza” formájú darabokat válasszunk, melyek tökéletesen illeszkednek minden alkatra, amennyiben a megfelelő modellt és méretet választjuk.

Egy másik stíluselem, mely erre a korosztályra jellemző, a klasszikus nadrág, amely sikerrel társítható egyszínű, pasztell árnyalatú blúzokkal, egy klasszikus fehér inggel vagy finom selyemtopokkal. Ezek fölé nyugodtan viseljünk ugyancsak világos színű dzsekit és kabátot.

A merészebb hölgyek ezúttal is kísérletezzenek saját stílussal, mert annak ellenére, hogy esetleg kissé túl extravagánsnak tűnik majd öltözetük, jól fognak kinézni.

Ezért a 60 éven felülieknek is, akik már jól tudják, mit szeretnek, és mi áll jól nekik, nem okvetlenül az azonos korosztályra jellemző darabokat kell választaniuk, hanem nyugodtan viseljenek kedvükre való ruhadarabokat. Aki kedveli a klasszikus stílust, válasszon ilyen ruházatot, aki pedig a nonkonformizmus híve, az továbbra is hordja az általa kedvelt stílusú darabokat.

Bármilyen stílus mellett döntünk, szükségünk van néhány klasszikus alapdarabra, amelyek minden körülmények között megállják a helyüket.

Ilyenek a fehér ing, a fekete nadrág, a klasszikus farmer és egy világos kabát, melyek mindennel találnak, és kitűnően társíthatók akár modern kiegészítőkkel, mint cipők, táskák vagy ékszerek.

Ha jól átgondolt és stílusos az öltözetünk, a kor ellenére magunkra tudjuk vonni a figyelmet.

Egy játékos egyéniségű hölgy szabadon választhat az őt képviselő stílusban.

Tehát vigyünk frissességet öltözködési stílusunkba, masszív ékszerekkel, egy érdekes, mintás pólóval, vagy akár egy élénk színű bundával. Ennek ellenére ne vigyük túlzásba a dolgokat, olyasmit viseljünk, ami minket képvisel.

Ahhoz, hogy minél stílusosabb legyen megjelenésünk, viseljünk hatásos ékszereket, viszont ne többet egyszerre, mert attól nem fogunk fiatalabbaknak tűnni. Inkább válasszunk egy alapdarabot és hozzá néhány találó minimalista ékszert. Például egy masszívabb nyakéket és hozzá pár gyűrűt. Ugyanolyan jó választás lehet egy selyemsál, mely sikerrel feldob egy egyszerű ruházatot is. Ha a táskák és cipők is különlegesek, fiatalos légkört teremtenek.

Az örökzöld farmer is mondhatni kortalan, mivel mindenkinek jól áll, és szinte mindennel passzol. Ha alkatunknak megfelelő fazont választunk, biztosan divatosak leszünk. Például egy testesebb személy válasszon inkább lezserebb szabású, „boyfriend” típusút, trapéz- vagy mamafarmert, míg egy vékonyabb alkatú hölgy viselhet szűkebb, „slim” típusút.

Most nézzük meg konkrétabban, mit viselhetünk és mit nem 60 év felett.

Kötelező alapdarabok, amelyek nem hiányozhatnak ruhatárunkból:

1. A klasszikus dzseki vagy felöltő, mely jól passzol mindennel, farmerekkel, szoknyákkal, ruhákkal, nadrágokkal és modern overallokkal.

2. Néhány semleges színű kardigán.

3. Térdet takaró szoknyák, melyeket zakóval, inggel, pulóverrel, pólóval, valamint elegáns cipővel vagy csizmával dobhatunk fel.

4. Különböző, alkatunknak megfelelő szabású ruhák.

5. Klasszikus farmerek és cigaretta típusú fekete nadrágok.

Ha hirtelen mennünk kell valahova?

Vegyünk fel egy fehér blúzt fekete farmerrel, egy középmagas sarkú, leopárd mintás cipővel. Még csak egy nyakék vagy egy karkötő hiányzik, és indulásra készek vagyunk.

Vannak azonban olyan ruhadarabok, amelyeket nem ajánlott ebben a korban viselni:

1. A túl szűk nadrágokat.

2. A formátlan ruhákat.

3. Hímzett ruhadarabokat.

4. Túl bő blúzokat, topokat, melyek nem előnyösek alkatunknak.

5. Kötött overallokat és blúzokat.

6. Mondjunk le nyugodtan a túl magas sarkú cipőkről is, mivel ebben a korban már nem kötelező viselni semmilyen eseményen, nem szólva arról, hogy sokkal kényelmesebb is egy középmagas sarkú lábbeli.