2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Dr. Kikeli Pál kardiológusprofesszor előrelátását bizonyítja, hogy a szívbetegek rehabilitációját és kezelését ellátó Procardia Rendelőintézet Arany János utcai gyógytorna- és fizikoterápiai kezelési központja a szív- és mozgásszervi, valamint a neurológiai panaszokkal küzdő betegek gyógyítása mellett mennyire hasznossá válhatott a koronavírus-fertőzés súlyosabb eseteit követően kialakult szövődmények poszt-Covid-tünetek kezelésében is. 

A különböző típusú csoportos tornákon kívül Bartha Zsuzsa kinetoterapeuta és munkatársai vezetésével a Gymnastic klubban személyre szabott gyógytorna teszi lehetővé az ortopédiai műtétek utáni rehabilitációt, degeneratív ízületi elváltozások, neurológiai kórképek kezelését. 

A fizikoterápiás kezelőben galvánfürdő, elektro- és ultrahang, valamint lézerterápia segít a fájdalom enyhítésében, a magnetoterápiának pedig a fájdalomcsillapítás mellett nyugtató hatása van.

Korábban már beszámoltunk arról is, hogy a központ a robotizált neurológiai és mozgásszervi kezelővel bővült, ahol magas szintű technológia és robotika segítségével végzik a bénult betegek rehabilitációját. A gyakorlatok serkentő hatása gyors és hatékony eredményekhez vezet a felnőtteknél és gyermekeknél is. Ezen a részlegen a robotizált eszközökkel Kovács Tibor kinetoterapeuta irányítja a páciensek felépülését. 


Ő foglalkozik a poszt-Covid-tünetektől szenvedő páciensek rehabilitációjával is. Ezúttal erről kérdeztük, ugyanis egyre többen vannak, akik a koronavírus-fertőzés súlyos változatain átesve a felépülés után kellemetlen utóhatásokkal küzdenek. 

– 2021. május elején kezdtük el a poszt-Covid-rehabilitációt, és azóta többen is részt vettek ebben a programban. Igyekeztünk megfelelni a növekvő igényeknek, és segíteni azokon, akik szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi panaszokkal fordulnak hozzánk. A tünetek az egyén állapotától, a betegség súlyosságától, valamint a kezelésükre adott gyógyszerektől függően többfélék lehetnek.

– Gondolom, hogy a lélegeztetőkészülékek hosszan tartó alkalmazása sem múlik el nyomtalanul.

– Kiemelném az egyik páciensem helyzetét, aki korábban lezserebben élt, nem figyelt az egészségére, és a koronavírus-fertőzés súlyosan érintette. A csökkent vér-oxigéntelítettség miatt annak a lehetősége is felmerült, hogy egész életében oxigénfüggő lesz, maszkot kell hordania, és maga után húznia az oxigénpalackot. Szerencsére nagyon jó volt a terhelhetősége, kilókat adott le, ami egy kicsit magához térítette ebből az állapotból. 

– Hogyan gyógyítják a poszt-Covid-tüneteket?

– Itt a kezelőrészlegen háromféle terápiát alkalmazunk. A légzőtorna a legfontosabb. Meg kell tanítani a pácienst helyesen lélegezni, megerősíteni a légzőizmokat, és megtölteni a tüdőt a különböző pozíciókban levegővel, amit egyéb gyógytornáknál is használunk. Másféle gyakorlatokat is végzünk, amelyek ugyanolyan eredményesek a poszt-Covid-rehabilitációban, ezt a kutatások is bizonyítják. A lézerkezelés, amivel a tüdő állapotának javulását segítjük, nagyon jól bevált, mivel csökkenti a gyulladást, és elősegíti a sejtregenerációt. A magnetodiaflux-kezelés nagymértékben hozzájárul a tüdőszövet megerősítéséhez, ugyanis sejtszinten hat, és a sejt anyagcseréjét javítja. Ezzel a három terápiával nagyon jó eredményt lehet elérni. Természetesen, mindezek mellett a tüdőgyógyász és/vagy a kardiológus által előírt gyógyszeres kezelést is tovább kell folytatnia a páciensnek. 

– Hogyan, milyen mértékben károsodhat a tüdőszövet?

– Ez a betegség lefolyásától, a beteg egészségi állapotától függ. A tüdőszövet helyét a röntgenfelvételen üvegszerűnek látszó, módosult fibrózus szövet veszi át, ami már nem a légzést szolgálja. Vannak, akiknél nagyobb szintű a károsodás, mint a korábban említett férfi esetében, akinél semmi esély nem volt arra, hogy visszaalakuljon a normális állapotba. A fennmaradt tüdőszövetet viszont, ami még egészséges volt, meg tudtuk erősíteni annyira, hogy a szervezet tartalékait minél jobban fel tudja használni. 

– A szívet illetően milyen utóhatásokat tapasztaltak?

– A magasabb vérnyomást, ami a Covid-fertőzésre adott gyógyszeres kezelés következménye is lehet, a csökkent terhelhetőséget, az általános fáradtságérzetet, de az utóhatások pontos diagnosztizálása a szívgyógyász szakorvosra tartozik. Szívérintettség esetén nagyon enyhe intenzitású kezeléssel kell kezdeni a rehabilitációt. 

– Mennyi ideig tarthat az utókezelés?

– Miután sikeresnek ítéljük a beteg helyzetének a javulását, sokan maradnak hosszabb távra is, akár egyéni, akár csoportos foglalkozásainkon, hogy megőrizzék az elért eredményt. Célunk az, hogy mindenki, aki hozzánk fordul, megértse, hogy az egészség az első, és könnyebb a bajt megelőzni, mint kezelni, továbbá a már kialakult problémát illetően is van kiút azok számára, akik kitartóak. 

– Van-e olyan páciensük, aki a védőoltás okozta kellemetlenség miatt fordult a központhoz?

– Előfordulhatnak mellékhatások, amelyek kellemetlenek is lehetnek. De ilyen természetű panasszal ritkán keresnek fel.

– Melyik esetük a legsikeresebb?

– Volt egy idős, 80 év körüli páciensünk, akit gerinc- és perifériás neurológiai problémával kezeltünk, de egyszer kimaradt, mert úgy érezte, hogy meg van hűlve. Mivel hosszú ideig nem jött, felhívtam, és kiderült, hogy a kórházban fekszik koronavírus-fertőzéssel, oxigént kap, de szerencsére nem kellett intubálni. Miután felépült, ő volt ez első, akivel a poszt-Covid-rehabilitációt elkezdtük, nagyon lelkesen dolgozott, és helyrejött. Az utóvizsgálatok során a pulmonológiai konzultáción a különböző méréses eredmények és a kontroll-CT szépen mutatta a tüdő teljesítőképességénél a javulást. 

– Legutóbb akkor beszélgettünk, amikor a súlyos autóbalesetet szenvedett és három hónapig kómás állapotban lévő fiatalember eredményes rehabilitációjáról számolt be. Hogy alakul a Tamás állapota?

– Ma is tornásztunk. A koronavírus-járvány miatt sajnos nem utaz-hatott el Budapestre egy kézspecialistához, aki azt üzente, hogy tornásszunk tovább. Az utazás azóta is késik a körülmények miatt. Tamás viszont tovább javult, és fejlődött, de jó lenne minden aspektust figyelembe venni, hogy a maximumot hozzuk ki a terápiából. Szerencsére nagyon ambíciós, és nem adjuk fel. 

– Visszatéríti-e az egészségbiztosítási pénztár a poszt-Covid-tünetes személyek kezelését?

– Öt kezelést térít meg.

– Eredményes munkát kívánok a továbbiakban is.