2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fokozatosság és óvatosság

Mint augusztus 14-i lapszámunkban részletesen is beszámoltunk, dr. Imre Mihály marosvásárhelyi kutatóorvos nyílt levélben fordult mindazokhoz, akiknek szerepük van a 2020/21-es tanévkezdésben. Arra intette őket, ahogy óvatosnak kell lenniük, mivel az iskolakezdésre bemutatott központi stratégiák a jelenlegi formájukban könnyen tragikus következményekkel járhatnak. Tünetmentesként hordozva az új típusú koronavírust, az óvodás, iskolás gyermekek nemcsak iskolástársaikat, hanem másokat is megfertőzhetnek.

Mivel a beszélgetésből helyszűke miatt néhány adat kimaradt, ezúttal arra kértem dr. Imre Mihály tudományos kutatót, hogy néhány szóban számoljon be pályájáról, tevékenységéről.

– 2002-ben végeztem tanulmányaimat a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. 2011-ig belgyógyászként dolgoztam a 2-es belklinikán dr. Brassai Zoltán professzor, majd dr. Bancu Ligia főorvosnő irányításával. 2011-től 2014-ig a Vim Spectrum vállalat kutatóközpontját vezettem, 2014-től elsősorban kutatással foglalkozom, és az egyetemen (MOGYTTE) belgyógyászatot és kutatásmódszertant tanítok – válaszolta. 

Szavait kiegészíthetjük azzal, hogy felesége szintén kutatóorvos, belgyógyász, valamint táplálkozástudományi szakértő, és két fiuk van, egy második és egy hatodik osztályos.

– Mi munkájának a fő irányvonala, részt vett-e a koronavírus kezelésére használt gyógyszerekre vonatkozó kutatásban?

– Többségükben nyugat-európai gyógyszercégeknek és nagy kutatóközpontoknak dolgozom tanácsadóként. Munkám főleg a gyógyszerekre irányul, így természetesen elkerülhetetlen volt az, hogy tevékenységembe bekerüljön a koronavírus gyógyszeres kezelésének a kutatása. Ezenkívül a medikális kutatás terén nagyon szerteágazó az a kérés és szükséglet, amelybe tanácsadóként bevonnak. Szerepem, hogy felülvizsgáljam a kutatásokat, és felvigyázzam, ne történjenek visszaélések. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem vagyok alárendeltje, alkalmazottja a gyógyszercégeknek vagy kutatóközpontoknak, hanem felülbírálom a munkájukat, és biztosítom a hatóságokat afelől, hogy a gyógyszercég vagy kutatóközpont a követelményeknek megfelelően végezte el a rá háruló munkát, az eredmény megbízható, a gyógyszer valóban hatékony és biztonságosan használható.

Eddig egyetlen olyan szerről tudunk, amely bizonyította hatékonyságát a koronavírus-fertőzés kezelésében, ez a remdesivir (gyártója a Gilead Sciences cég, AEÁ). Néhány évvel ezelőtt az Ebola-vírus kezelésére dolgozták ki, akkor nem bizonyult megfelelően hatékonynak. Közben a járvány lecsengett, és végül az Ebola kezelésére nem használták. Mivel a SARS COV-2-vírus ugyanabba a családba tartozik, mint az Ebola, az Egyesült Államokban nagyszámú betegen próbálták ki, és azt vették észre, hogy elsősorban a súlyos esetekre jó hatással volt, a betegek két-három nappal korábban elhagyhatták a kórházat. Eredetileg 15.000 betegen tervezték bevizsgálni, végül 3.000 beteg után már olyan eredményekre jutottak, amelyek alapján dönteni tudtak. Előbb az Egyesült Államokban az FDA (Food and Drug Administration), majd később az Európai Gyógyszerügyi Hivatal is jóváhagyta a gyógyszer használatát. Gyakorlatilag ma a remdesivirt adják főleg az intenzív terápián, de közepesen súlyos, súlyos esetekben is. Sajnos azt kell mondanom, hogy egyéb konkrét gyógyszer, amely erre a vírusfertőzésre hatna, jelenleg nem áll rendelkezésünkre. 

– Az olasz orvosok tapasztalata szerint a vérhígítók korai használatával sikerül megelőzni a súlyos eseteket.

– A vérhígítókat megelőzésképpen valóban használják a betegek kezelésére, mert ismeretes, hogy a vírus fokozott trombózishajlamot, vérrögképződést okoz különösen a tüdő kisereiben, de általában a szervezetben. A vérhígítók azonban egy megelőző, tüneti kezelést jelentenek, ami gyakorlatilag nem a vírusra hat, és nem a fertőzést előzi meg. Ezért van továbbra is sok súlyos eset. 

– Visszatérve a diákokra leselkedő veszélyekre, tudjuk, hogy többségüket személygépkocsin viszik iskolába, de vannak köztük olyanok is, akik kénytelenek autóbusszal utazni, ami szintén kockázatot jelent, lévén sokféle utas egy zárt térben, ami, ha nincsenek nyitva az ablakok, nagyobb veszélyt jelent. 

– Két probléma is felvetődik, egyrészt az utazóközönség nem tartja be a szabályokat, és ha hord is maszkot, nem megfelelően teszi fel. Egy elsős-másodikos gyermek pedig nem tudja pontosan betartani az egészségügyi előírásokat, megfogja a buszon a különböző tárgyakat, és önkéntelenül az arcához (szájához, orrához) nyúl, ami eléggé kockázatos. 

– Ahhoz, hogy a tanintézményekben rátérjenek a csoportos oktatásra, a pedagógusok számát növelni kell, ami szintén nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Ha sikerül többet alkalmazni, akkor a szülők kifogásolhatják, hogy miért az egyik és nem a másik tanítja az ő gyermeküket, ahogy azt is, hogy esetleg miért kell délután iskolába járni. Annyira nehéz probléma előtt állnak az iskolák és a szülők, amelynek csapdáit, mélységeit még szinte fel sem tudjuk mérni.

– Sokan arra hivatkoznak, hogy vannak országok, ahol nem zártak be az iskolák, és Svédországot hozzák fel példának. Ami nagyon jó példa, hiszen legtöbb 12-es gyermekcsoportokban dolgoznak, amelyeket teljesen elkülönítettek egymástól mind a tanítás, mind a szünetek idején. Egy ilyen csoportra legalább két tanító és még egy nevelő is jut, ami azt jelenti, hogy könnyen lehet vigyázni rájuk, kétóránként elvinni kezet mosni, tisztálkodni. Nálunk egészen más a helyzet, és azon túl, hogy sokkal több gyermekkel kell foglalkoznia egy pedagógusnak, a tanárok egy része egyik osztályból, sőt egyik iskolából megy a másikba. Bár sokáig azt hangoztatták, hogy az idősekre kell ügyelni, az élet azt bizonyította, hogy a gyermekek is megfertőződhetnek, számuk Romániában meghaladja az összesetek 18 százalékát, és teljesen egészséges gyermekek is belehaltak a fertőzés következményeibe.

– Említette, hogy magas az elhízott gyermekek száma Romániában, ami súlyosabbá teszi a fertőzést náluk is.

– Emellett a cukorbetegség, asztma, továbbá van egy sor genetikai betegség, ami ebben szerepet játszhat. 

A korábbi interjúban felsorolt szempontokat is figyelembe véve, a pontos helyzetfelmérés birtokában a szakember a fokozatosságra és óvatosságra int, hogy a tanévkezdés után ne kényszerüljenek bezárni az iskolákat.