2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A páciensek többsége ötven év körüli

Habár az esetszámok az utóbbi időbeli felfelé ívelnek, a Maros Megyei Klinikai Kórház koronavírus-fertőzötteket ellátó részlegeire beutalt páciensek száma nem nőtt jelentősen – derül ki a válaszokból, amelyeket a kórház sajtóosztályához a napokban írásban elküldött kérdéseinkre kaptunk. Ugyanakkor egy, a kisgyerekes szülőket aggasztó kérdést is sikerült tisztázni Gáll Boglárka sajtószóvivő segítségével. Mint megtudtuk, a kórházi protokoll szerint a szülő, hozzátartozó minden esetben befeküdhet a fertőzött kiskorú gyerekkel, akkor is, ha az ő tesztje negatív.

– Az utóbbi időben Maros megyében is növekedett a naponta jelentett esetszám. Ilyen körülmények között a Maros Megyei Klinikai Kórház alárendeltségében lévő két fertőzőklinika képes-e elátni az összes fertőzöttet, vagy más intézményekben is kezelnek koronavírusos pácienseket?

– Az utóbbi időben nem növekedett jelentősen a koronavírussal fertőzött és a Maros Megyei Klinikai Kórházba beutalt páciensek száma. Az igazoltan koronavírussal fertőzött betegek az I-es és II-es számú fertőzőklinikára, valamint a tüdőgyógyászati klinikára vannak beutalva, 80-90 százalékos az elfoglalt helyek aránya.

A Maros Megyei Klinikai Kórház júniusban átszervezte a beutalások és elbocsátások folyamatát úgy, hogy el tudjuk látni a koronavírussal fertőzött, illetve a nem koronavírusos pácienseket is. Az igazoltan fertőzött, de könnyű tüneteket mutató vagy tünetmentes betegek az I-es és II-es fertőzőklinikára és a tüdőgyógyászati klinikára vannak beutalva, speciálisan erre a célra kialakított szalonokba, a súlyos eseteket az aneszteziológia és intenzív terápiás részlegen – ahol 12 ágy áll rendelkezésre minden szükséges eszközzel és géppel – kezelik a szakemberek.

– Milyen arányban vannak a kórházba utalt fertőzöttek között a más megyékből ideszállított páciensek?

– Jelenleg a Maros Megyei Klinikai Kórházban nincsenek más megyékből átszállított betegek.

– A fertőzésgyanús pácienseket hová utalják be mindaddig, amíg megérkezik a teszteredményük?

– A Maros Megyei Klinikai Kórház részlegein úgynevezett „tamponzónákat” alakítottak ki, ahol azokat a személyeket, akik a fertőzésgyanús kategóriába esnek, és nincsenek súlyos állapotban, tesztelik, és ebben a zónában maradnak a teszteredmény megérkezéséig, ami legtöbb 24 óra. Sürgős esetekben a páciensek a mintalevétel után azonnal ellátásban részesülnek, és a piros zónában vannak elkülönítve.

– Országos viszonylatban arról számolnak be a híradások, hogy növekedett a súlyosabb esetek száma. Maros megyében is érezhető ez a tendencia? A kórházba utalt fertőzöttek között milyen arányban vannak a tünetmentesek, enyhe tünetekkel rendelkezők, illetve a súlyos esetek?

– Az utóbbi időben észrevehetően nőtt a súlyos esetek száma a Maros Megyei Klinikai Kórházban is. A beutalt, igazoltan koronavírussal fertőzött betegek körülbelül 10 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

– A hazai és külföldi sajtó is arról beszél, hogy az utóbbi időben inkább a fiatalabb korosztályból kerülnek ki a fertőzöttek. Maros megyében is ez a jellemző?

– Maros megyében a koronavírussal fertőzött betegek túlnyomó része 50 év körüli személy.

– Az utóbbi hat hónap tapasztalata alapján átlagban mennyi időt töltenek a kórházban a koronavírussal diagnosztizált páciensek? 

– A tünetmentes páciensek 48 órát töltenek a kórházban, bizonyos vizsgálatok elvégzéséig, ezt követően a kezelőorvos jóváhagyásával vagy kérésre hazamehetnek.

Azok a betegek, akiknek tüneteik vannak, a tüneteik és az egészségi állapotuk függvényében maradnak beutalva, hogy mennyi ideig, az egyénenként változó.

– Sok szülőn lett úrrá a pánik amiatt, hogy esetleg nem engedik befeküdni a kórházba a kiskorú gyerekével, amennyiben a gyerek teszteredménye pozitív lesz, a szülőé azonban nem igazolja a fertőzést. Mit ír elő a protokoll, befeküdhet-e a gyerekkel a szülő, akkor is, ha negatív a teszteredménye?

– A 3 évnél kisebb, koronavírussal fertőzött pácienseket kötelezően, 3 év fölött pedig kérésre egy szülővel vagy hozzátartozóval együtt utaljuk be, akkor is, ha a hozzátartozó teszteredménye negatív, ugyanis az illető személy addig is kontaktusban volt a kiskorú pácienssel. A kiskorúaknál általában alig jelentkeznek tünetek, vagy teljesen tünetmentesek. A beutalt betegeink kevesebb mint 2 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

– A járványhelyzet miatt tilos a látogatás a kórházakban, azonban vannak fertőzöttek, akik arra kényszerülnek, hogy hosszabb időt töltsenek a kórházban. Van-e lehetőség arra, hogy a hozzátartozók a bentlét alatt csomagot juttassanak el hozzájuk?

– A koronavírussal fertőzött betegek látogatása tilos. A hozzátartozók által hozott csomagokat egy erre a célra kijelölt alkalmazott veszi át mindennap, egy előre meghatározott időintervallumban. A névvel ellátott csomagokat az átvétel után eljuttatják az illető pácienshez.

Fotó: Nagy Tibor (archív)