2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyolc állapotfelmérő központ Maros megyében

A megyében nyolc helyszínen zajlik a nem súlyos állapotú koronavírusos páciensek egészségi állapotának a felmérése, erre Marosvásárhelyen a Dózsa György utcai 1-es és 2-es számú fertőzőklinikán, valamint a Gheorghe Marinescu utcai tüdőklinikán, Szászrégenben, Dicsőszentmártonban, Segesváron, Marosludason, valamint a szovátai  kórházban van lehetőség járóbeteg-rendszerben. Ez a szolgáltatás helyenként eddig is működött a megyében, most azonban bővült a kapacitás. A cél tehermentesíteni a kórházakat, a sürgősségi betegellátó egységeket, és megelőzni, hogy a betegek egy része túl későn jusson hozzá a megfelelő kezeléshez.

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a koronavírus-fertőzés diagnosztizálását és kezelését lépésről lépésre szabályozó rendelet. Az eljárásrend fontos része, hogy ezentúl járóbeteg-rendszerben működő központokban mérik fel az enyhe tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek állapotát, és az otthoni kezeléshez szükséges gyógyszereket is felírják – adta hírül szombaton a Maszol. Ezekben a központokban bárki küldőpapír nélkül ellátásban részesül, ha pozitív lett a koronavírustesztje, és az egészségügyi hatóságok országos nyilvántartásába is bekerült az eredménye, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségügyi biztosítással vagy sem. Ezeknek az egészségügyi szolgáltatásoknak a költségeit az országos egészségbiztosító pénztár fedezi. A kivizsgálás és kezelés egynapos kórházi beutalásnak felel meg, és azokban az esetekben alkalmazzák, amelyek nem igényelnek kórházi beutalást, illetve lehetőség van rá, hogy az otthoni elszigetelésben maradó fertőzöttek is hozzájussanak az eddig kizárólag kórházakban használt antivirális gyógyszerekhez. Az egészségügyi minisztérium ezzel az intézkedéssel azt szeretné elkerülni, hogy a kórházak betegfelvételi osztályain ismét olyan torlódás alakuljon ki, mint a járvány tavaly őszi negyedik hulláma idején. A tárca egyébként interaktív térképet is ígért az országos viszonylatban betervezett mintegy 230 Covid állapotfelmérő központ elérhetőségéről, ezt azonban a hétvégéig még nem tették közzé.


Fontos, hogy időben megkapja a kezelést, akinek szüksége van rá

Érdeklődésünkre, hogy mi a helyzet ezen a téren Maros megyében, dr. Ferencz Loránd, a megyei közegészségügyi igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, Maros megyében nyolc állapotfelmérő központban fogadják a koronavírusos pácienseket, ebből három Marosvásárhelyen van, a két fertőzőklinikán, valamint a tüdőklinikán, ugyanakkor Szászrégenben, Segesváron, Dicsőszentmártonban, Marosludason, valamint Szovátán, a városi kórházakban.

A családorvosok irányítják a betegeket ezekbe a központokba, ahol felmérik az állapotukat, laborvizsgálatot, illetve imagisztikai vizsgálatokat végeznek el, és az eredmények függvényében szakorvosok felírják számukra a megfelelő kezelést. A központokban nyújtott szolgáltatásokban azok a pozitív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkező személyek részesülnek, akiknek az állapota nem súlyos, nem szorulnak oxigénpótlásra. A súlyos állapotú páciensek továbbra is a 112-es sürgősségi hívószámon kérhetnek segítséget. Az egészségi állapot felméréséhez küldőpapír nem, viszont előjegyzés szükséges, de nem a fertőzött személy, hanem a családorvos kell programálja, ha úgy ítéli meg, hogy az adott páciens állapota ezt indokolttá teszi – mutatott rá az igazgatóhelyettes.

A központokba a fertőzött páciensek maguk is elmehetnek, saját autóval, betartva a biztonsági előírásokat; akinek erre nincsen lehetősége, az igényelheti a mentőszolgálat segítségét, hogy eljusson a legközelebbi központba. 

Dr. Ferencz Loránd hangsúlyozta, az állapotfelmérő központok célja a kórházak, a sürgősségi betegellátó egységek tehermentesítése, illetve, hogy azok a páciensek, akiknek pozitív lesz a teszteredményük, de nem szorulnak kórházi ellátásra, viszont szükségük van kezelésre, időben hozzájussanak, hiszen köztudott, hogy nem mindegy, mikor jut valaki antivirális kezeléshez. Olyan gyógyszerekről van szó, amelyeket a betegség kezdeti szakaszában kell elkezdeni szedni, hogy hatékonyak legyenek, és megelőzhető legyen a betegség súlyosbodása.


Bővült a kapacitás

A Maros Megyei Klinikai Kórházban eddig is működött állapotfelmérő központ, azonban az új központi rendelkezések nyomán adminisztratív szempontból történt változás, illetve növelték a kapacitást – közölte lapunk megkeresésére Gáll Boglárka sajtószóvivő. Mint mondta, eddig a marosvásárhelyi 1-es fertőzőklinikán volt lehetőség járóbeteg-rendszerben a fertőzött páciensek állapotának felmérésére. Most növelték a kapacitást, az 1-es mellett a 2-es számú fertőzőn, illetve a tüdőklinikán is fogadják a betegeket.

A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság honlapján fellelhető adatok szerint január 14-én 15 százalékban voltak elfoglalva a koronavírusos páciensek számára fenntartott ágyak a megyebeli egészségügyi intézményekben.

Fotó: Nagy Tibor