2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

KMDSZ Tour

Amennyiben nem a szülővárosunkban szeretnénk továbbtanulni, sok kérdés vetődik fel. Milyen lehetőségek vannak az adott városban, milyenek az árak, mivel tölthetjük el a szabadidőnket, diákként milyen programokon vehetünk részt – akkor, amikor éppen nincs járvány.

Természetesen vannak olyan személyek, akik már mindent tudnak az általuk célként meghatározott városról, vagy legalábbis így gondolják. Azonban számukra és azok számára is, akikben még vannak kérdőjelek, hasznos lehet részt venni egy olyan előadáson, ahol diákok mondják el, hogy mire kell számítani. 

Nem titok, hogy Erdély legnépszerűbb egyetemi városa Kolozsvár, ahova nagyon sok településről, így Marosvásárhelyről is szép számban mennek diákok. Ők voltak a KMDSZ Tour első célközönsége. Az eseményt tavaly hozták létre a fiatalok, annak apropóján, hogy az érdeklődők nem tudtak a járvány miatt elmenni Kolozsvárra, ezért a város ment el hozzájuk. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség képviselői két csapata több erdélyi településre látogatott el március 26–28. között. Marosvásárhelyen a G. Caféban, március 27-én, szombaton 13 órától tartották meg előadásukat, amelyben minden olyan témát érintettek, amely foglalkoztathatja a jövendőbeli gólyákat.

Forrás: Facebook


Szó volt a kolozsvári egyetemekről, amelyek közül közismerten a Babeş–Bolyai Tudományegyetem a legnagyobb, és az ezeken lévő különböző szakokról. Bemutatták a diákképviselet felépítését, illetve beszámoltak arról, hogy milyen út vezet oda, hogy valakiből diákképviselő, diákszenátor vagy diákprefektus legyen. Továbbá szó volt az albérletekről és a bentlakásokról is, valamint az előnyükről és hátrányukról, de azt is elárulták, hogy amennyiben valaki egyedül érkezik Kolozsvárra, és magyar lakótársat szeretne találni, a Facebookon működő „Lakáskeresők” csoportjában felkutathatja ezeket a személyeket.

Mindemellett természetesen a diákéletre is kitértek, amely erdélyi szinten Kolozsváron a legpezsgőbb. A programpalettát végignézve el kell ismerni, hogy a felsorolt események mindegyikén részt venni sem lehet, olyan széles a választék. Elsőként ott van a nyári egyetem, a gólyák éjszakája, a gólyatábor, a gólyabál, a téli majális vagy éppen az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia. Az események egyik közös pillére, hogy mindegyiket diákok szervezik diákoknak. Továbbá a sport kedvelői is megtalálják a helyüket ott. A KMDSZ-nek van külön sportirodája, amely számos sportolási lehetőséget nyújt a hétköznapokban is, de emellett évente két sítábort is szervez, ahol szórakozásra is van lehetőség.

A bemutatón szó volt még az A kártyáról, amellyel az egyetemisták kedvezményesen mehetnek különböző sportcentrumokba, olcsóbban fogyaszthatnak bizonyos kávézókban és éttermekben, illetve a tömegközlekedési eszközökre is kedvezményesebb áron válthatnak bérletet.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség képviselői felkeltették az érdeklődést, és kedvet csináltak ahhoz, hogy a diákok Kolozsváron folytassák a tanulmányaikat. Kedvesen, lényegretörően mondtak el minden olyan részletet, ami fontos lehet azok számára, akik a kincses városban szeretnének továbbtanulni. Azoknak, akik nem jutottak el az eseményre, vagy még szeretnének megtudni különféle dolgokat, bátran írhatnak a diákszövetségnek a Facebookon vagy e-mailben az office@kmdsz.ro vagy a tour@kmdsz.ro címekre, valamint részt vehetnek (ingyenesen) május 17. és 23. között a KMDSZ Előtér elnevezésű online eseményén, ahol a felvételi menetét fogják tisztázni.

A KMDSZ Tour marosvásárhelyi csapata

Fotó: Balázs EszterA bemutató kezdete

Fotó: Balázs Eszter