2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Különleges beilleszkedés

Nagyon sokan úgy tartják, hogy a líceumi évek az élet egyik legszebb időszaka. Akkor általában olyan barátságok születnek, amelyek egy életen keresztül elkísérik a feleket. Ezenkívül a líceum a kapcsolatépítés első mezeje, és talán nem túlzás azt állítani, hogy ekkor lesz először szerelmes az ember. Összegezve tehát: különleges jelentőséggel bíró időszak az ember életében. Vagyis annak kellene lennie, a jelenlegi helyzetben azonban ez is furcsán indult. A kötelező maszkviselés, a távolságtartás mellett a különféle események hiányában a diákoknak nem lesz lehetőségük igazán megismerni egymást. 

A kilencedikeseket érintő rendezvényekről, valamint a diákszövetségek működéséről Nagy Attilával, a Bolyai Diákszövetség (BDSZ) elnökével beszélgettünk.

Gólyabál 2019-ben a sportcsarnokban

Fotó: Metz Balázs


– Hogyan lehet a jelenlegi körülmények között beavatni a kilencedikeseket az iskolai életbe?

– Mi, a 12.-es évfolyam az elején még nagyon optimisták voltunk, számítottunk arra, hogy enyhítenek a korlátozásokon, és nyílt téren meg tudjuk tartani a hagyományos rendezvényeket. Még most is folyamatban van ezeknek a kidolgozása, közösen az osztályfőnökökkel, a vezetőséggel és az évfolyammal. Viszont, ahogy alakul a helyzet, fel kell készülni arra is, hogy ez nem lesz megvalósítható úgy, ahogyan az előző években. Tehát valamilyen új stratégiát kell kitalálni. Én nem vetem el az online lehetőséget sem. Akár videókkal vagy különféle médiaanyagokkal be lehet mutatni a Bolyait és az iskolai életet a kilencedikeseknek. Biztosan  meg fogják érteni, hogy a jelenlegi helyzetben az az egyetlen járható út. 

– Mi lesz a hagyományos programokkal, mint például az összerázó vagy a gólyabál?

– Úgy tudom, hogy voltak osztályok, amelyek még a vakációban megszervezték az összerázót, viszont iskolai szinten, a korlátozó intézkedések miatt, nincs megengedve, hiszen képtelenség volna betartani az előírásokat. Ezért ezek egyelőre nem valósulhatnak meg. Viszont iskolákon kívül vannak enyhítések, gondoljunk csak arra, hogy nyitva vannak a kávézók, ezeket az engedményeket megpróbáljuk felelősségteljesen kihasználni, összeülünk egy kávé mellett beszélgetni vagy kimegyünk a természetbe, és ott találkozunk. Ez a módja jelenleg az ismerkedésnek, a közös kirándulások szinte kivitelezhetetlenek. A gólyabál pedig egy 500-600 fős rendezvény, amit szinte lehetetlen megvalósítani. Én az online élő adás verziót sem vetném el, viszont ez is attól függ, hogy mennyire lesz szabad a gólyáknak érintkezni vagy táncolni.

Bolyais eskütétel 

Fotó: Metz Balázs


– Milyen hangulata lehet egy online gólyabálnak, összehasonlítva a hagyományossal?

– Szerintem lelkiekben mindenki  készült arra, hogy ez hagyományos módon nem valósulhat meg. Természetesen mindig nagyon fontos esemény volt a kilencedikes évfolyam számára, és biztos vagyok benne, hogy  nagy izgalommal várták. Igazából rajtunk, a 12.-es évfolyamon is múlik, hogy ezt hogyan próbáljuk kárpótolni. Véleményem szerint el lehetne halasztani későbbire, viszont ez sem biztos dolog, hiszen nem lehet tudni, meddig marad velünk a vírus. Ha pedig az online az egyetlen megoldás, akkor maximálisan ki kell használni azokat a lehetőségeket, amelyeket ezek a felületek nyújtanak. Mindenki tisztában van azzal, hogy nem lehet  olyan hangulatot teremteni, mint az eddigi években. Ha ezt ők is elfogadják, akkor szerintem lehet hasonló élmény. A gólyabál olyan esemény, ahol a kilencedikesek bemutathatják magukat egymásnak, ez az igazi lényege, nem pedig az, hogy összegyűljünk egy nagy terembe.

– A kilencedikesek beavatásának egyik része a szülő–gyerek kapcsolat volt, azaz a 10.-es diák volt a szülő, és értelemszerűen a 9.-es a gyermek. A gólyák nem tudták, hogy ki a szülőjük, anonim módon, levélben zajlott ez a kapcsolat. Ezt most meg lehet valósítani?

– Én úgy tudom, hogy a 10.-es osztályok elindították, láttam már Instagram-oldalakat, ahol a titkos anyuka vagy apuka próbálta felvenni a kapcsolatot a „gyerekével”. Szerintem ezt meg lehet valósítani, ez nem egy olyan dolog, amiről lemaradnak a gólyák. Hiszen függetlenül attól, hogy találkoznak-e vagy sem, ez a titokzatos levelezés és egyben mentorálás megvalósítható online felületen is. Ebből tehát nem maradnak ki, ők is megízlelhetik a kíváncsiságot és a várakozást, hogy kiderüljön, ki is az ő titkos szülőjük.

Kilencedikesek az első tanítási napokon

Fotó: Bolyai Diákszövetség


– Mi történik a diákszövetségben a koronavírus-járvány idején?

– Minden tanév elején szokott lenni egy nagy gyűlés, amikor bemutatjuk a kilencedikeseknek a diákszövetséget. Ezt idén még nem tudtuk megrendezni, arra gondoltunk, hogy valamilyen formában online fog erre sor kerülni, vagy bemutató, vagy videó formájában. Nyilván nagy veszteség mindenkinek, hogy nem tudtuk időben elkezdeni sem a bemutatást, sem az események szervezését, nem tudunk személyesen találkozni, mert igazából a találkozások és az együtt töltött idő adta meg a diákszövetségnek a hangulatát és az erejét. Viszont az alapokat és a lényeget be tudjuk mutatni nekik online is úgy, hogy az megnyerő legyen az érdeklődők számára.

– Hogyan fog zajlani a tagok kiválasztása?

– Ez általában novemberben szokott megtörténni, az év első közgyűlésén. Nekem körülbelül még másfél hónapom van hátra az elnökségben. Egyelőre tartjuk a kapcsolatot a vezetőséggel és a felügyelő tanárral. Velük próbálunk egyeztetni, ezt nem tudjuk elhalasztani, hiszen a vezetőségi tagok mandátuma addig szól, és van egy alapszabályzat és törvények, amelyeket be kell tartani a diákszövetségekkel kapcsolatban is. Egy szavazást online nehezebb megoldani, hiszen ott több a csalás- és hibalehetőség. Viszont, ha online közgyűlésre kerülne sor, mindenképpen megpróbálnánk keresni egy olyan alternatívát, amely a személyes adatokat nem sérti, biztonságos és felügyelhető. Ezeknek a közgyűléseknek még az is a része, hogy beszédek hangzanak el, hiszen a szavazókat meg kell győzni, hogy miért éppen az a személy alkalmas arra a bizonyos posztra. Ezeket videó formájában elég egyszerűen meg lehet valósítani.

– Mivel az online térben könnyebb az anonimitás, mennyire kerülhető el az online cikizés?

– Az egyik, immáron jól ismert alkalmazás a Zoom, ami a második iskolánk lett. Nyilván ennek a programnak is vannak hibái, például ha valakinek elküldjük a linket, akkor bekapcsolódhat a konferenciába, és a tanárt, a diákokat és a tanórát viszonylag könnyen zavarhatja, hiszen anonim módon bárki be tud lépni, és azt csinálhat, amit akar. Úgy gondolom, ebből is kifolyólag nagyon jó dolog, hogy áttértünk egy másik alkalmazásra, a Microsoft Teamsre, ami sokkal jobbnak bizonyult. Itt jobban követhető, kik vannak hozzáadva a csoporthoz, és csak az osztály tagjai csatlakozhatnak. Ennek fényében sokkal jobban lehet felügyelni a résztvevőket. 

Próbálás a gólyabálra 

 Fotó: Bolyai Diákszövetség