2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A metszés

Hirtelen el sem tudjuk képzelni, hogy egy bő hónapon belül már javában zajlani fognak a kerti munkálatok. A természetben jelenleg még minden alszik, igazi tél tomból, de mégis vannak olyan munkálatok, amelyeket ebben a nyugalmi időszakban kell elvégeznünk, hogy a kertünk készen álljon a tavaszra.

A lassan aktuális kerti munkálatok egyike és egyben a legfontosabb a metszés. Fontos, hogy egyes fajok esetében, amikor az időjárás plusz 5 Celsius-fok fölé emelkedik, elkezdjük a gyümölcsfák ápolását, a tavaszra való előkészítését, ezáltal befolyásolva az idei termést.

Sajnos a mi környékünkön nagyon elterjedt az a felfogás, miszerint a gyümölcsfákat egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán kell metszeni. Gyakran hallani olyan kijelentéseket, hogy az adott gyümölcsfát fölösleges metszeni, úgyis csak kétévente hoz termést, vagy azt, hogy a fa már kiöregedett, és úgysem terem.

Fotók: Szigeti Botond 


A következőkben ezekre a tévhitekre szeretnék rácáfolni és magyarázatot adni.

Az első tévhit, hogy a gyümölcsfák csak kétévente teremnek. Ha a fákat minden évben megmetsszük, és beállítjuk a vegetatív-generatív arányt (a zöldtömeg és a gyümölcsök közti arány), akkor minden évben biztos termést takaríthatunk be. 

Mivel a gyümölcsfák termőrügyei az előző év június-júliusában alakulnak ki, ha a fán túl sok a gyümölcs, nem lesz képes megfelelő mennyiségű termőrügyet képezni a következő évre. Ezért nagyon fontos a tavaszi metszésnél csak egy optimális mennyiségű termőrügyet hagyni, hogy a fát ne terheljük túl. Ezáltal nemcsak az aktuális, hanem az ezt követő év termését is befolyásolni tudjuk.

A másik nagy probléma a kiöregedett fáké. Ezek esetében általában kétféle helyzettel találkozunk. Az első, hogy bizonyos idős fák rengeteget teremnek, de a termésük apró, nem piacos, ez legfőképpen az almatermésűekre érvényes. Ezt úgy tudjuk befolyásolni, hogy erőteljesebb metszést alkalmazunk, erre a fa úgy fog reagálni, hogy elkezd friss hajtásokat hozni, valósággal megújul és megfiatalodik. A másik lehetőség főként a csonthéjas gyümölcsöt termő fákra érvényes, ugyanis ezeknél megjelenik az úgynevezett ostorosodás, ami azt jelenti, hogy a fa csak az ágai végén hoz termést, és annak mennyisége és minősége is elég silány lesz. Ezt úgy tudjuk befolyásolni, hogy az ostorok számát folyamatosan csökkentjük, ezáltal visszaállítjuk a fa egészséges állapotát és a megfelelő termésmennyiséget. 


A tavaszi metszés után érdemes lemosó permetezést is végezni, amivel a fán telelő rovarok, gombák nagy részét elpusztítjuk, így elérve, hogy év közben kevesebb vegyszerrel is megfelelő védekezést tudjunk biztosítani.

Egypár dolog, amire érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy a gyümölcsfáink egészségesek legyenek, és kielégítő termésmennyiséget hozzanak:

– A metszést csak megfelelő eszközökkel végezzük. Fontos, hogy az ollók élesek legyenek, a metszlap ne legyen roncsolódott, és mindenképpen legyen egyenes.

– Az ollókat gyakran kell fertőtleníteni, hogy a különböző betegségek szaporítóképleteit ne vigyük át egyik fáról a másikra. 

– Mindig használjunk sebfelületeket kezelő anyagot.

 – Fontos figyelembe venni a fa állapotát, hiszen annak megfelelően kell megmetszeni, hogy a fa egészségi állapotát pozitívan befolyásoljuk.

– A barackot csak a fagyok elmúlta után metsszük, április-május körül, amikor már nagyobb eséllyel tudjuk megvédeni a gutaütéstől, ugyanis van egy kórokozó, amely a metszési sebeken át kerül be a gyümölcsfa szállítószöveteibe, itt elkezdi felemészteni a fa nedvében található cukrokat, így ezek hiányában a fa könnyen elfagyhat.

Ha lehet, kérjük szakember segítségét vagy tanácsát, hogy ne tegyünk több kárt, mint hasznot.

A legfontosabb, hogy a metszés hatása egy szezon alatt nem fog szemmel láthatóan megmutatkozni, kezdetben csak a fa egészségi állapota változik. Ne várjunk csodát egyetlen alkalom után, hiszen ez egy többéves folyamat.

Szigeti Botond kertészmérnök