2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Diákszemmel időszerű problémákról

November 8-10. között újra Marosvásárhely adott otthont a Kárpát-medencei disputaversenynek. A nagy érdeklődés miatt a legkisebbek, az I. korcsoportban vitázó IV-VI. osztályos diákok elődöntőit péntekre előhozva értékelték a versenybírók. 


Szombat reggel 9 órakor a Maros Megyei Tanács nagy ülésterme megtelt a vetélkedőre érkezett vendégekkel, versenyzőkkel. A szervezők, Körtesi Sándor és Tamási Zsolt mellett a jelenlevőket Kovács Mihály Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke köszöntötte. Méltatásában rámutatott, hogy diákkorában nem volt lehetősége ennek a vitamódszernek a megismerésére, viszont a disputázást jelenlegi tevékenységei során folyamatosan gyakorolja. Kiemelte, hogy a közelmúlt egyik jelentős marosvásárhelyi disputájának a megnyerése tette lehetővé, hogy a szervezők között a 7-es számú általános iskola mellett ott lehet a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum is. 

A vetélkedő szervezésekor a házigazdák úgy döntöttek, hogy a szokványos, iskolai termekben tartott viták helyett a város néhány jellegzetes, ismert vagy kevésbé látogatott helyszínein tartják meg a szombati elődöntőket a II. korcsoport (VII-IX. osztály) és a III. korcsoport (X-XII. osztály) számára. A Budapestről, Debrecenből és Kecskemétről érkező csapatok sétáját a városban 26 önkéntes diák segítette, így a résztvevőknek a vita élményei mellett a városnézésre is lehetőségük nyílt. 

Miközben pénteken, az I. korcsoport vitáin a városok főteréről kitiltandó autós forgalom témakörben az állító érvek bizonyultak kétharmados többséggel esélyesebbnek, a szombati elődöntőn nagyon kiegyensúlyozott eredmény született a szelektív hulladékgyűjtés szigorítását tartalmazó tételmondat vitáin. 18 alkalommal sikerült állító pozícióból megvédeni ezt a tételmondatot, 15 alkalommal a tagadó szerepkörben játszó csapatok nyertek. Ők sikeresen rámutattak, hogy ennek a környezetvédelmi problémának a kezelésében más, hatékonyabb módszereket kellene alkalmazni, mintsem csak a törvényi szabályozást (pl. prevenciót a hulladék csökkentésére, környezettudatos nevelés, motiváció stb). A Karl Popper-vitamódszernek megfelelően minden csapat – sorsolás eredményeként – az elődöntőkön mind állító, mind tagadó szerepkörből is meg kell tudja védeni saját érvrendszerét.

Fotó: Bodolai Gyöngyi


Mindhárom korcsoportban a vasárnapi döntőre olyan csapatok jutottak tovább, amelyek saját korcsoportjukon belül mindhárom elődöntőn győzni tudtak. Az I. korcsoportban a Marosvásárhelyi 7. Számú Általános Iskola két csapata jutott döntőbe, mindkét csapat kétszer nyert állító és egyszer tagadó szerepkörből. A döntőn a Harci levélcsigák csapatnevet választó Vágási Katinka, Miholcsa Szilárd Hunor és Szabó Sámuel szerezte meg a korcsoport kupáját. A második helyezést megszerző Lankadatlan éberség nevet viselő csapat (Dóczi-Keresztesi Anna, Kádár Botond és Jakab-Farkas Tamás) szintén a 7-es általános iskola disputaköréből érkezett, mint a harmadik helyen végző Mindent megcáfolók (Tamási Csenge, Nagy Adrienn és Ráduly Antónia). Dobogóra ugyan nem állhattak, de az elődöntő vitáin csapatgyőzelmet tudtak szerezni a Manea Imola által felkészített marosszentgyörgyi diákok, illetve a Tamási Zsolt által koordinált Rákóczi disputaköréből érkező tanulók is. A korcsoporton belül a három legjobb egyéni helyezést (Szabó Sámuel, Dóczi-Keresztesi Anna és Kádár Botond) a 7-es iskola diákjai szerezték meg.

A II. korcsoportban budapesti, debreceni, kecskeméti és marosvásárhelyi csapatok közül a döntőbe a Tóth László által felkészített budapesti csapat és a Rákóczi disputakör csapata jutott, mindkettő egy állító és két tagadó szerepkörből játszott elődöntő után. A döntőn a budapesti Csapatnév (Fekete Dávid, Kaltenecker Bence és Beke Marcell) bizonyult eredményesebbnek, így a rákóczis disputakör Tank csapata (György Katalin és Cseh Boróka) az ezüstérmet vihette haza. A dobogó harmadik helyén szintén a Rákóczi disputakör csapata, a Törtetők végzett (Both Sámuel, Tamási András, Néma Nimród), két elődöntős győzelemmel. Ebben a korcsoportban az egyéni helyezések esetében két rákóczis disputás (Tamási András és György Katalin) mellett egy debreceni diák (Fekete Dávid) állhatott a dobogóra.

A legszorosabb eredmény a III. korcsoportban alakult ki, ahol a Budapestről, Debrecenből, Kecskemétről és Marosvásárhelyről érkező 16 csapatból három oyan is volt, amely az elődöntő mindhárom vitáját megnyerte. Közülük az egyéni helyezési számok alapján döntőbe jutó mindkét csapat Debrecenből érkezett. A kupát a Jövő Nyárért Egyesület csapat (Dobrossy Beatrix, Lévai Imre és Virányi Péter Áron) szerezte meg a Thunbergék csapatával (Póka Lili, Kovács Borbála és Gulyás Dominik Benjámin). A harmadik helyezés a budapesti 911 csapatnak (Polyák Petra, Salvador Neto Perla, Masason Antal Zoltán) jutott. Ebben a korcsoportban két-két elődöntős győzelemmel zárt egy budapesti, négy debreceni s egy marosvásárhelyi rákóczis csapat is. A korcsoport egyéni legjobb teljesítményeit a debreceni Bereményi Bálint mellett két budapesti disputázó (Polyák Petra és Salvador Neto Perla) szerezte meg.

A döntő viták után a díjazási ünnepségre a megnyitó helyszínén, a Maros Megyei Tanács tanácstermében került sor, és a legjobbaknak járó kupák, oklevelek, érmek és könyvek mellett a szervezők köszönetet mondtak a vetélkedő anyagi támogatását biztosító Maros Megyei Tanácsnak, az önkénteseknek, a csapatok felkészítőinek, a versenybíróknak, akiknek köszönhetően ez a vetélkedő, találkozás megvalósulhatott. A díjazás zárómozzanataként dr. Újlaky István bejelentette, hogy a tavaszi, 41. Kárpát-medencei döntőt Kecskeméten szervezik meg, március végén.