2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen vetélkednek

Első alkalommal látja vendégül a Bolyaiak városa a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt. Az április 24-28. között zajló rangos rendezvényre, amelynek házigazdája a Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara, 230 matematikában jeleskedő diákot és 70 tanárt várnak.

A verseny 1991-ben abból az elgondolásból született, hogy a Kárpát-medence különböző országaiban a matematikát magyarul tanuló diákok legjobbjai megismerjék egymást, újabb barátságokat kössenek, összemérjék tudásukat, és a magyar matematika „gazdag kincsestára” mellett betekintést nyerjenek a román, ukrán, délszláv és szlovák matematikai hagyományokba is. 

A megmérettetés célja a versenyen túl a szomszédos országok magyarlakta vidékei történelmi, művelődési értékeinek a megismerése. Marosvásárhely kitűnő alkalmat kínál arra, hogy az idei vetélkedő résztvevői Bolyai Farkas és János, a két zseniális magyar matematikus életébe és munkásságába betekintsenek, és Vályi Gyula emlékét is felidézzék.  

A verseny megszervezésének gondolatát 1991-ben a szegedi Rátz László-vándorgyűlésen Bencze Mihály brassói és Oláh György komáromi matematikatanárok vetették fel, az utóbbi az első vetélkedő megszervezését is vállalta. Azóta egyik évben Magyarországon, a másik évben valamelyik szomszédos országban tartják – számolt be a rendezvényről és az előzményekről Mátéfi István matematikatanár, a házigazda Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója.  

– A különböző országokban, ahonnan a diákok érkeznek, más-más tanterv szerint tanítják a  matematikát. Hogyan lehet ezt közös nevezőre hozni?

– Figyelembe véve az egyes országok tanterveit, van egy közös tematika, amely szerint új feladatokat szerkesztenek, amelyek a nemzetközi matematika tantárgyverseny feladatainak a színvonalához hasonlóak, és a legjobb matematikus diákok számára hozzáférhetőek. Az előkészületek romániai viszonylatban a legszervezettebbek, az országos szakaszra eljutó legjobb hatvan matematikusból áll össze a nemzetközi vetélkedőre induló csapat. Máshol meghívásos alapon jelölik ki a résztvevőket. Nagy örömünkre szolgál, hogy a vetélkedő bekerült az országos versenynaptárba, és a közoktatási minisztérium fele-részben mind a hazai, mind a nem-zetközi vetélkedőt támogatja, a többire a magyar állam biztosítja a támogatást.

– Mi a rendezvény programja, hol szállásolják el a diákokat? 

– A vendégek április 24-én érkeznek, és a Sapientia egyetem bentlakásában lesz a szállásuk, a tanároké a koronkai Alesia szállodában. Április 25-én délelőtt városnézésen vesznek részt, 14.30-kor kezdődik a nyitóünnepség, ezt követően Péter Ferenc megyei tanácselnök fogadja a résztvevőket. Este két előadás közül választhatnak, a Maros Művészegyüttes a Kicsi Svejk háborúja című táncszínházi előadást játssza, a  Stúdió Színházban a Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabot tekinthetik meg. 

A versenyt április 26-án iskolánkban tartjuk, a Bolyai líceumot hat, megyénket nyolc diák képviseli. Amíg a diákok írnak, a részt vevő tanárok három előadást hallgathatnak meg, dr. Horváth Sándort és dr. Szász Róbertet a Sapientia,  dr. Kántor Sándort a debreceni egyetemről. 

Április 27-én a Maros menti kastélyokat tekinthetik meg, illetve Petőfi nyomdokain Segesvár irányába kirándulnak a résztvevők. A díjazási ünnepség április 28-án lesz. Reméljük, hogy diákjaink itthon is sikeresen szerepelnek, a vendégek pedig kellemes napokat töltenek Marosvásárhelyen – nyilatkozta bokros szervezői teendők közepette Mátéfi István igazgató.