2020. július 5., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A határokat nem ismerő vírus ellen együtt kell megvívni a harcot

A koronavírus pusztítása szörnyű lehet Afrikában, ezért Európának is a határokon átnyúló választ kell adnia rá – nyilatkozta a minap az Európai Parlament fejlesztési szakbizottságának elnöke, Tomas Tobé, az Európai Néppárt (a kereszténydemokraták) képviselőcsoport tagja.

Miközben a világ a COVID–19 ellen küzd, az EU segélycsomagokkal segíti a legkiszolgáltatottabb országokat, hogy megelőzhessék a mélyebb egészségügyi és szociális válságot. A fejlődő országok egészségügyi rendszerei nincsenek olyan helyzetben, hogy hatékonyan felvehessék a harcot a koronavírus-járvánnyal, figyelmeztetett az EP fejlesztési szakbizottsága. Az EU számos módon támogatja a tagországokat a vírus elleni küzdelemben, de a világjárvány határokon túllépő válaszlépéseket és együttműködést kíván a nemzetközi színtéren.

Tomas Tobé, az EP fejlesztési szakbizottságának elnöke a képviselők kérdéseire is válaszolt.

Kifejtette: az EU azért indította el a 20 milliárd eurós „Európa együtt” csomagot, mely egyesíti az EU és a tagállamok erőforrásait, hogy kiemelten segítse Afrika országait és az EU szomszédságában lévőket, segítséget nyújtson Ázsiának, a csendes-óceáni térségnek, Latin-Amerikának és a Karib-szigeteknek is. A beruházások zöme már létező programokból származik, a többi a tagállamok és pénzintézmények befizetéseiből.

A Parlament örült az IMF döntésének, amivel a szegényebb országoknak nyújt adócsökkentést, és más nemzetközi adományozókat is felszólított, hogy tegyenek hasonló lépéseket.

Az alábbiakban a felvetett kérdések közül tallózunk.

– Eleget segít az EU a határain kívüli országoknak a koronavírus elleni küzdelemben?

– Igen és nem. Igen, az „Európa együtt” révén koordináljuk a 20 milliárd eurós támogatást, de azt is biztosítanunk kell, hogy a tagállamok fokozzák fellépésüket, mivel új pénzforrásokra van szükségünk. Az EU-nak össze kell hangolnia a lépéseket és biztosítania kell, hogy valóban elérjük a leginkább rászorulókat. Afrikában sok országban valószínűleg nem jelentik az esetek többségét, ezért nagyon gyorsan kell cselekednünk.

– Csökkentheti az az EU harmadik országoknak nyújtott segítségét, hogy itthon is komoly kihívásokkal kell szembenéznünk?

– Nem. Azt hiszem, mindenki megérti, hogy ez a helyzet mindenkit érint. Ez a világjárvány nem ismeri a határokat, mindenütt cselekednünk kell. Egyértelmű, hogy Afrikában óriási a kihívás, az emberek kiszolgáltatottabbak, az egészségügyi rendszer sok államban nem elég jó, nincs elég kórházi ágy.

A szolidaritás szellemében biztosítanunk kell, hogy mindent megteszünk az emberi életek megmentése érdekében. Bizonyos szempontból ez az európai érdek is, mivel nem akarjuk, hogy a járvány második és harmadik hulláma Európába érkezzen a szomszédos országokból.

– Március elején ismertette a Bizottság új EU–Afrika-stratégiáját. Ez még releváns a világjárvány idején?

– Úgy gondolom, hogy abszolút releváns, mivel rámutat arra, hogy új partneri viszonyt kell kiépítenünk Afrikával, amelyben hátrahagyjuk az adományozó–kedvezményezett perspektívát. Sok afrikai országot inkább partnerként kell kezelnünk. A koronavírus okozta globális gazdasági válság is az új stratégia fontosságát mutatja.

A legfontosabb dolog, hogy valóban megvalósuljon ez a partnerség. Remélhetőleg októberben lesz egy EU–Afrika-csúcstalálkozó, az Európai Parlament már dolgozik a stratégiához kapcsolódó álláspontján – jelentette ki Tobé.

(Forrás: Európai Parlament-hírek)