2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

8R – In corpore sano

A vírus okozta helyzetben is megszervezik az elmúlt esztendőkben méltán nagy népszerűségre szert tevő Római fesztivált Mikházán. A nyárádmenti település helyén húzódott egykor a hatalmas birodalom határa, a limes, ezért szervezi ott a Maros Megyei Múzeum az eseménysorozatot. 

Az idei 8R (Római) fesztivál az ismert körülmények miatt ugyan csak fél napig tart, azonban így is jobb, mintha nem tartanák meg egyáltalán, oly sok más eseményhez hasonlóan. Az augusztus 1-jén, szombaton sorra kerülő rendezvény idei mottója az In corpore sano szállóige: akárcsak napjainkban, a rómaiak számára is rendkívül fontos volt egészségük megőrzése, a testápolás és az egészséges életmód. A fesztivált az előző években oly népszerű római katonai bemutatók, kiállítások, múzeumpedagógiai műhelyek, idegenvezetések és hangversenyek teszik gazdaggá.

Mindezzel kapcsolatosan hétfőn délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a szervezők a Toldalagi-palotában, a néprajzi múzeum földszintjén. A megjelenteket Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója üdvözölte, aki megköszönte a szervezők munkáját, és elmondta, idén is számos érdekes rendezvénnyel várják az érdeklődőket, akik többek között az eddigi régészeti feltárások eredményét is láthatják.

Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója is felszólalt a sajtótájékoztatón. – Az együttes nem először működik együtt a Maros Megyei Múzeummal. Több mint egy évtizede számos közös eseményt szerveztünk, kiállításokat, koncerteket, fesztiválokat. Egy szép előadással készülünk Mikházára, ez kihívás is volt számunkra, hiszen utoljára márciusban volt előadásunk – megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk. Nagyon szép produkciót láthat majd a közönség a Római fesztivál záróakkordjaként – igaz, ezúttal nem táncolnak párban a táncosok, csak azok, akik házassági, illetve élettársi kapcsolatban vannak. A ruhatárban lévő öltözékeket a nap folyamán is magunkra öltjük, a római autentikus hétköznapi és harci viseletek mellett a jelenlévők a mi ruháinkat, népviseleteinket is megtekinthetik. Az idén az összefogás jegyében szervezzük meg a fesztivált: mint intézmény minden lehetőséggel élünk, hogy felléphessünk és népszerűsíthessük az autentikus népzenét. Idén a vírus okozta nehéz helyzet miatt nem tudjuk úgy végezni a munkánkat, ahogy szeretnénk, ebben az évben a kulcsszó a kulturális intézmények közötti egység és jó együttműködés.

A fesztivál ötletgazdája és főszervezője, Pánczél Szilamér régész, a múzeum munkatársa a programról beszélt részletesen. – Az idei évben félnaposra kellett korlátoznunk a rendezvényt. Három helyszínen folynak majd a tevékenységek: a Csűrszínházban, a ferences kolostorban és a tájház udvarán. A fesztivál fél napig tart, du. 2 órakor kezdődik és délután 6 órakor a Maros Művészegyüttes előadásával zárul. Az idén a Csűrszínház udvarán tartandó múzeumpedagógiai foglalkozások nem lesznek interaktívak, az érdeklődők bemutatókon vehetnek részt. Lesz harci bemutató, előadás és koncert Kájoni János emlékére, könyvkiállítás a Teleki Tékával közösen a ferences kolostornak az államosításkor elhurcolt könyveiből, tárlatok a Time Boxokban, valamint a történelem részleg munkatársai idegenvezetnek a kolostorban és annak kriptájában, illetve sokévnyi egyeztetés után végre fellép a fesztiválon a Kájoni Consort régizene-együttes is. A fesztivál egyik erőssége a múzeumpedagógia, amelyről nem akartunk lemondani, ezért bemutató tevékenységeket terveztünk, azokat válogattuk össze, amelyek az idei témához – az egészséghez – kötődnek. A mozaikkészítési foglalkozáshoz egy gyönyörű, negyedik századi halikarnasszoszi mozaik kirakását választottuk, amelynek üzenete az egészség és a remény. A múzeumpedagógiai foglalkozásokon lesz továbbá római kori freskókészítés, fazekasmesterség, mécseskészítés, orvoslás, testápolás, kuruzslás, mágia, gyógynövények használata. Bemutatjuk és elmeséljük, hogy mit láthat a közönség, de sajnos nem lehetnek interaktívak az események. Ajánljuk a maszkviselést, és kérjük, hogy kerüljék a tömeget, segítsenek betartani az egészségügyi előírásokat, kerüljék el a tolongást – távozzunk egészségesen és boldogan Mikházáról, vigyázzanak magukra és reánk is. 

Gál Szilárd a történelem szekció által szervezett kiállításokról szólt. – A saját kollekciónkból választottunk tárgyakat. A történelem részleg bemutató jellegű eseménnyel készült, legfontosabb eleme egy minikiállítás, amely az orvostudomány megjelenésére fókuszál. A múzeum nagyon gazdag anyaggal rendelkezik e témakörben, a kiállítandó tárgyakkal mutatjuk be, hogyan tértünk át az úgynevezett sötét középkorból a modern orvostudományba – hallottuk a sajtótájékoztatón. 

Az idei 8R (Római) fesztivál részletes programját a héten közölni fogjuk.

Fotó: Nagy Tibor